Index Vakbarát Hírportál

Nem kizárt, hogy a Liverpool BL-meccse is gyorsította a járvány terjedését

2020. április 21., kedd 15:03

A brit kormány egyik tudományos tanácsadója nem tartja kizártnak, hogy kapcsolat lehet a Liverpoolban történt koronavírusos halálesetek és a március 11-i Liverpool-Atlético Madrid Bajnokok Ligája-meccs között, írja a BBC. Angela McLaen szerint további vizsgálatot igényel az ügy. "Érdekes lesz látni, hogy milyen kapcsolat van a Liverpoolban és a Madridban terjedő vírusok között", mondta a szakértő. Az UEFA és a Liverpool nem kívánt reagálni a felvetésre. 

A meccset 52 ezer néző követte a helyszínen, 3000-en közülük Spanyolországból érkeztek. Madridban akkortájt már részleges korlátozások voltak érvényben a járvány terjedése miatt. Nem csak a stadionban gyűlt össze rengeteg ember, a meccs estéjén óráikig tömve voltak a kocsmák, bárok, a szurkolók csapatokba verődve mulattak, ami nagyban növelhette a megfertőződés esélyét. A nyolcaddöntőt egyébként az Atlético nyerte 3-2-re, ezzel kiütötte a címvédő angol csapatot. 

A spanyol elsőosztályú bajnokság, a La Liga a szóban forgó BL-meccs másnapján jelentette be, hogy a járványveszély miatt határozatlan időre felfüggeszti a meccseket, a  Premier League pedig március 13-án lépte meg a bajnokság leállítását. Március 11-én a briteknél még csak 460 fertőzöttről tudtak, a spanyoloknál viszont már 2000 felett járt az esetszám.

Liverpool városának közegészségügyi vezetője, Matthew Ashton korábban arról beszélt, hogy szerinte a meccset le kell volna mondani, míg Madrid polgármestere, Jose Luis Martinez-Almeida egyenesen hibának nevezte, hogy a szurkolókat beengedték a meccsre. Érthetetlennek nevezte, hogy a spanyol szurkolók miért utaztak el egyáltalán Angliába. Ashton szerint nehéz bizonyítani a közvetlen kapcsolatot a megbetegedések és a meccs között, de az időrend stimmel.  A városban eddig összesen 246 halálos áldozata volt a vírusnak, a BL-meccs időpontjáig mindössze hat megerősített fertőzésről tudtak a hatóságok, most 1145 van. 

Az elméletet gyengíti, hogy a meccsel párhuzamosan zajlott Liverpoolban a Cheltenham Festival nevű lóverseny, ami négy nap alatt több mint 250 ezer embert vonzott. 

Nem először merült fel, hogy egy futballmeccs robbanthatta be a járványt az adott városban. A francia  L'Équipe  sportnapilap korább cikke szerint az  Atalanta–Valencia  Bajnokok Ligája-mérkőzés meggyorsíthatta a koronavírus terjedését Bergamóban. A mérkőzést még február 19-én rendezték, két nappal azelőtt, hogy az első esetet regisztrálták volna Olaszországban.

A milánói San Siróban rendezett mérkőzésen (itt játssza az Atalanta a BL-meccseit) 45 ezren vettek részt, többségük autóval érkezett, 1500-an viszont a klub ultrái által szervezett buszokkal utaztak Bergamo és Milánó között. Milánóban ráadásul sokan a metrót is igénybe vették, hogy ellátogassanak a Piazza Duomóra. A cikkben megszólaló olaszországi szakemberek nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a meccs meggyorsíthatta a járvány terjedését a régióban. Az olasz hatóságok egy lehetséges hipotézisnek nevezték a felvetést. 

(Borítókép: Szurkolók a Liverpool-Atletico Madrid meccsen 2020. március 11-én Liverpoolban. Fotó: Paul Ellis / AFP)

Rovatok