Index Vakbarát Hírportál

Tilos lesz köpködni az angol bajnokikon, ha újraindul a szezon

2020. május 7., csütörtök 15:56

Amikor újraindul az angol futballbajnokság, akkor az új szabályok várhatóan tiltani fogják, hogy a játékosok a mérkőzések alatt köpködjenek, egymás után ugyanabból a kulcsból igyanak, ahogy a meccsek utáni mezcseréket sem fogják engedélyezni, írja a Telegraph.

A Premier League döntéshozói ilyen, és ehhez hasonló intézkedéseket fognak megvitatni, hogy a koronavírus-járvány miatt március 13-án lefújt bajnokság egy hónap múlva újraindulhasson. A korlátozások célja, hogy ezzel is csökkentsék a járvány terjedésének valószínűségét. Ezeket a részleteket is csatolták ahhoz a hétoldalas dokumentumhoz, ami a „Project Restart” címet viseli.

A brit miniszterelnök, Boris Johnson várhatóan vasárnap fogja bejelenteni, hogy miként enyhítenek a korábban bevezetett korlátozásokon. A bajnokság szervezői azt remélik, ezután már többet fognak tudni a szezon újraindításának lehetőségeiről.

A húsz első osztályú klub hétfőn fog tárgyalni a további lépésekről. Szintén a jövő hétre tervezik, hogy egyeztetnek a csapatkapitányokkal és vezetőedzőkkel arról, hogy a csapatok június közepén miként kezdhetnék újra a csoportos edzéseket.

Egészségügyi szakértők szerint több hétre van szükség ahhoz, hogy a játékosok hozzászokjanak majd az edzőközpontokban bevezetett szigorú szabályokhoz, például a köpések mellőzéséhez. Az is fontos kérdés, hogy a mérkőzések alatt miként tudják majd ezeket betartatni. Elképzelhető, hogy a játékvezetők feladata lesz erre figyelmeztetni a játékosokat.

Az esetleg szankciók kidolgozása Mike Riley, a játékvezetői testület vezetőjének feladata lehet. A FIFA orvosi bizottságának elnöke, Michel D'Hooghe szerint is szükséges betiltani a köpést a futballban, és a kérdés az, hogy lehet-e sárga lappal figyelmeztetni azt a játékost, aki ezt a szabályt megszegi.

Rovatok