Index Vakbarát Hírportál

Több mint hatmilliárd euróval csökkent az Európában játszó futballisták értéke

2020. május 7., csütörtök 13:44

A legjobb európai futballbajnokságokban játszó játékosok piaci ára jelentősen csökkent a koronavírus-járvány egyik következményeként a KPMG könyvvizsgáló cég tanulmánya szerint. A pandémia kiváltotta nemzetközi gazdasági válság futballpiaci hatásait elemző anyagban azt írják,

a legdrágább futballisták összértéke a zárt kapus meccsek miatt eddig 6,6 milliárd euróval csökkent, és ha törölnék a bajnokságokból hátralévő mérkőzéseket, az értékvesztés elérné a 10 milliárd eurót is.

Az általános értékzuhanást mutató statisztika szerint a listán jelenleg első Kylian Mbappé 225 millió eurós becsült értéke 177 millióra esett vissza, míg PSG-s csapattársa, a brazil Neymar már „csak” 137 milliót ér a világjárvány előtti 175 milliós piaci árához képest. Neymart a Paris Saint-Germain még 222 millió euróért igazolt le a Barcelonától 2017-ben.

A Barcelona hatszoros aranylabdás argentin támadója, Lionel Messi pillanatnyi értéke a szakértők szerint 127 millió euró, míg a járvány kitörése előtt 175 millió euróra becsülték. Ha folytatódik a spanyol bajnokság és a Bajnokok Ligája is, akkor Messi értéke 134 millióra ugorhat fel a jelentés szerint. A Barcelona francia világ- és Európa-bajnoka, Antoine Griezmann értéke 119 helyett pillanatnyilag 89 millió euró.

További példaként említik a Real Madrid új igazolását, a belga Eden Hazard-t, akit 100 millió euróért igazoltak le múlt nyáron a Chelsea-től, de a világjárvány előtti 136 millió helyett jelenlegi 95 millió euró lehet a piaci értéke. A La Liga újraindulásakor ez 101 millió euróra emelkedhet fel, még úgy is, hogy februárban bokasérülést szenvedett.

A tanulmány egyik következtetése az, hogy a világjárvány után a futballpiac alapvetően alacsonyabb árszintek mellett rendeződhet újjá, és a legnagyobb sztárokért sem fognak majd annyit fizetni a klubok, mint korábban. Emellett általánosságban az várható, hogy a bérek és a különböző eredményességi bónuszok is alacsonyabbak lesznek az eddigieknél.

(Index/MTI)

Rovatok