Index Vakbarát Hírportál

Az örökségvédelem szerint nem érték az ikonikus milánói futballstadion

2020. május 22., péntek 08:56

Az olasz örökségvédelmi szervezet nem akadályozza meg, hogy lebontsák az 1926-ban épült milánói futballstadiont, a San Sirót. 

A Reuters azt írta, hogy ezzel az egyik jelentős akadály gördült el az elől, hogy a város két Seria A-s futballcsapata, az AC Milan és az Internazionale által használt aréna helyén egy új épülhessen. Az örökségvédelmi szervezet azért adott engedélyt a bontásra, mert szerinte a stadion jelenlegi formájában nem jelent kulturális örökséget, az átépítések miatt gyakorlatilag semmi nem maradt meg az eredeti, 1926-ban felhúzott stadionból. 

Az építkezés egyelőre még nem kezdődhet, a két klubnak további hatósági hozzájárulásokat is be kell még szereznie. 

A két klub tavaly nyújtott be közös kérelmet, hogy egy új, 60 ezer néző befogadására alkalmas stadion épülhessen a San Siro területén. Azt tervezték, hogy a 2026-os téli olimpia megnyitójának is az lesz majd a helyszíne.

Az új létesítmény része egy nagyobb, 1,2 milliárd eurós ingatlanberuházásnak, amely az egész kerület felújítását tartalmazza.

A 80 ezer fős San Sirót 1926-ban adták át, azóta több nagyobb felújításon is átesett, a legutóbbi 2015-16-ban volt. A stadion a Milan és az Inter otthona, de az olasz válogatott is szokott benne játszani. 1934-ben és 1990-ben világbajnoki meccseknek adott otthont, míg 1980-ban Európa-bajnoki meccseket játszottak benne.

Rovatok