Index Vakbarát Hírportál

A vb-döntő hőse egyre lejjebb csúszik

2020. május 28., csütörtök 23:57

Mario Götze 18 évesen robbant be a német és a nemzetközi futballba, korosztálya egyik legnagyobb tehetségének kiáltották ki. Azonnal kulcsjátékosa lett Jürgen Klopp Borussia Dortmundjának, amellyel két szezon alatt letarolta Németországot. Húszévesen már kétszeres bajnok és kupagyőztes volt, és óriási szerepe volt abban is, hogy csapata 2013-ban Bajnokok Ligája-döntőt játszhatott, majd a vb-döntőben is főszereplő lett. Most viszont ingyen mondanak le róla. Mi történt tíz év alatt?

Talán szimbolikus is, hogy pályafutása legfontosabbnak ígérkező klubmeccsén, a 2013-as Bajnokok Ligája-döntőn Mario Götze egy sérülés miatt nem tudott játszani, ám ekkor még nem lehetett sejteni: az egészsége fogja megpecsételni a teljes pályafutását. A 2014-es világbajnokságon sem játszott igazán jól, de a legfontosabb pillanatban mégis hőssé vált, mert csereként beállva, a 113. percben világbajnoki címet érő gólt lőtt Argentína ellen.

Azóta hat év telt el, de Götzét még mindig a vb-t eldöntő góllal azonosítják.

Képességei alapján akár az új Thomas Hässler vagy Lothar Matthäus is válhatott volna belőle, ehelyett az új Lars Ricken lett, akire sokan csak egy gól miatt fognak emlékezni. Götze pályafutását egy rejtélyes betegség teljesen megtörte, és bár felépült, edzői már sem a klubjában, sem a válogatottnál nem számítanak rá.

Még 28 éves sincs, de alighanem túl van az utolsó Borussia Dortmund–Bayern München-rangadóján, amely egykor róla szólt, a keddi meccsen viszont már csak egy tízperces cserejátékos volt. A Borussia Dortmund sportigazgatója, Michael Zorc az elmúlt napokban kendőzetlenül elmondta, nem kínálnak neki új szerződést, és ingyen mondanak le róla.

A bajor fiú Dortmundban

Mario Götze neve annyira összeforrt nevelőklubjával, a Borussia Dortmunddal, hogy talán kevesen tudják, nem a Ruhr-vidéken, hanem a bajorországi Memmingenben született 1992. június 3-án. Háromévesen kezdett focizni a helyi SC Ronsberg csapatában, majd nem sokkal később másfél évre az Egyesült Államokba költözött a családjával, mivel apja, Jürgen Götze kutatói állást kapott a houstoni Rice Egyetemen. 1998-ban aztán az apa a Dortmundi Műszaki Egyetem professzora lett, és a család megint költözött. Ennek köszönhetően került a kis Mario a Borussia Dortmund játékosmegfigyelőinek látókörébe.

Meg is szerezték, és kilencéves korától a Dortmund akadémiáján nevelkedett. Tizenhét évesen már tökéletes technikai képességekkel rendelkezett, mindkét lábával remekül bánt a labdával, és taktikailag is elég érett volt ahhoz, hogy Jürgen Klopp pályára küldje őt a Bundesligában 2009 novemberében, egy Mainz elleni bajnokin.

A LEGJOBB UTÁNPÓTLÁSKORÚ NÉMET JÁTÉKOSOkNAK JÁRÓ FRITZ WALTER-DÍJAT KÉTSZER NYERTE MEG, 2009-BEN AZ U17-ES, MAJD EGY ÉVVEL KÉSŐBB AZ U18-AS KOROSZTÁLYBAN.

2011 tavaszára már alapembere lett a bajnokságot nyerő, megfiatalodó Dortmundnak, mások mellett ő szorította ki Hajnal Tamást a középpályáról. Az első teljes szezonjában már több mint 2500 percet játszott, a támadóharmad szélén és közepén is feltalálta magát, 6 gólt szerzett és 15 gólpasszal tömte társait, elsősorban Lucas Barriost. A következő szezonja is jól indult, ősszel győztes gólt lőtt a Bayern ellen, viszont a tavasz nagy részét ki kellett hagynia egy makacs csípősérülés miatt, de a Dortmund így is megvédte bajnoki címét, sőt, még a kupadöntőben is kiütötték a Bayernt.

A mezét égették

Götze nagyon hamar közönségkedvenc lett Dortmundban, Marco Reus és Robert Lewandowski mellett ő volt a csapat legnagyobb sztárja. A hármasuk nemcsak Németországban, de Európában is kiemelkedő volt. Annak, hogy mégsem nyertek kupát a szezon végén, csak egy oka volt: a Bayern München. A legnagyobb riválisuk az előző évek kudarcai után meg akarta törni a dominanciájukat, ami sikerült is. A bajnokságot 25 pont előnnyel nyerte a Bayern, de a két csapat rivalizálása a 2013-as BL-döntőben csúcsosodott ki, és Götze megint a szezon legfontosabb szakaszára sérült meg.

A legnagyobb célom volt a BL-döntő, amiért az utóbbi hetekben mindent megtettem, keményen küzdöttem érte. Hihetetlenül sajnálom, hogy nem tudok segíteni a Dortmundnak ezen a fontos meccsen

mondta akkor, így csak a Wembley lelátójáról figyelhette, ahogy a Bayern Arjen Robben góljával megnyeri a trófeát. Ekkor már hivatalos volt, hogy Götze a következő szezontól a Bayern játékosa lesz, de ennek bejelentését aligha úgy képzelte el, mint az történt. A német sajtóban már április végén, a BL-elődöntők alatt kiszivárgott a klubváltása, amelyet aztán a két egyesület is megerősített.

A Dortmund-szurkolók nagy része árulónak tartotta őt, néhányan egészen odáig mentek, hogy a mezét is elégették. A körülötte lévő felhajtás nyilvánvalóan a csapatnak sem használt, így nem a legjobb érzésekkel hagyta el nevelőklubját.

Megrekedt a fejlődésben

Münchenbe kifejezetten az új edző, Pep Guardiola kérésére érkezett, és ekkor sokan azt gondolták, hogy ő töltheti be azt a szerepkört, mint Messi a Barcelonában. Ebből aztán nem sok valósult meg, pedig pusztán a számok alapján Götze nem maradt el a dortmundi formájától. Három szezon alatt 36 gólt szerzett a Bayernben, öttel többet, mint korábban a Dortmundban, ám ettől függetlenül a közvélemény egyértelmű kudarcként könyvelte el a müncheni időszakát.

Ennek egyik oka, hogy nem tudott a kezdőcsapatban ragadni, és a legfontosabb meccseken Toni Kroos, majd Thomas Müller is előtte voltak a sorban. A 2015/16-os szezon nagy részét aztán egy újabb, elhúzódó sérülés miatt kellett kihagynia. A BL-t ez idő alatt egyszer sem sikerült megnyernie, mindig az elődöntő jelentette a végállomást, ahol Götze csak epizódszereplő volt.

„Nem igazán érdemeltük meg, valami mindig hiányzott a játékunkból. De összességében nagyon örültem annak, ahogy körülöttem alakultak a dolgok. Képes voltam játékosként és emberként is fejlődni és tanulni az új környezetemben, új csapattársakkal és egy új edző irányítása alatt. Pep teljesen megváltoztatta a futballszemléletem, nagy hatással volt rám, ahogy a futballról gondolkodott” – mondta Götze erről az időszaktól a The Athleticnek.

A Bayern könnyedén mondott le róla, a Guardiolát váltó Ancelotti pedig már nem is tervezett vele. 2016 nyarán 27 millió euróért – tízmillió eurós vesztességgel – adták vissza a Borussiának. Götze elmondása szerint Jürgen Klopp is szívesen látta volna Liverpoolban, de akkor a Dortmundot tartotta a jobb választásnak, ám a régi klubjában sem tudott megújulni. Sőt, pályafutása addigi legnehezebb időszaka várt rá.

A rejtélyes betegség

Az orvosok sokáig nem tudták megállapítani, hogy mi okozza Götze rejtélyes betegségét, amely abban is meggátolja őt, hogy azon a színvonalon játsszon, mint korábban. Végül 2017 tavaszán sikerült diagnosztizálni, hogy anyagcserezavarban szenved, amely metabolikus miopátiát okozott nála.

A német lakosság két százalékánál kimutatható izombetegséget sokan észre sem veszik, viszont terhelés hatására izomfájdalmat és izomgörcsöket okozhat, amely egy élsportoló esetében különösen hátrányos. Az anyagcsere-probléma miatt az izmok nem jutnak elég energiához, így pedig nem képesek megfelelően működni. Az öt hónapos kezelés alatt Götze nem végezhette a szokásos edzéseket, és ez a testsúlyán is meglátszott.

Mire teljesen felépült, már nem Thomas Tuchel, hanem Peter Bosz volt az edzője, akit néhány hónappal később Peter Stöger váltott a kispadon. Ez a szezon egyáltalán nem úgy alakult Götze számára, ahogy azt eltervezte: csak ritkán játszott jól, amikor épp nem a bokája volt sérült. Így igazából senkit sem lepett meg, hogy Joachim Löw kihagyta a német válogatott 2018-as vb-re utazó keretéből. Utoljára a betegsége előtt, 2017 novemberében volt válogatott, azóta hiába vár az újabb meghívóra, és amíg Löw a kapitány, ez valószínűleg így is marad.

Kezdetben élvezte a 2018 nyarán érkező svájci edző, Lucien Favre bizalmát, tavasszal már-már a régi formáját idézte, hat gól és hat gólpassz volt a mérlege, a Dortmund pedig csak két ponttal maradt le a bajnoki címről.

„Visszatekintve, ez egy nagyon pozitív szezon volt számomra” – mondta. Ám a mostani idényben végleg kiszorult a csapatból, és a helyét olyan fiatalok vették át a kezdőben, mint Julian Brandt és Jadon Sancho, ezért a Dortmund sem ragaszkodik hozzá.

Nem vagyok nagy rajongója „a mi lett volna ha” típusú ötleteléseknek. Nincs értelme. Az egyetlen, amit tehetek, hogy hű maradok magamhoz és a döntéseimhez. Fejlődni akarok, minden pillanatban ki akarom hozni a legtöbbet a képességeimből, hogy a végén azt mondhassam, hogy a saját utamat jártam, és olyan jól teljesítettem, ahogy csak a képességeim engedték.

A legtöbb bennfentes és szakértő szerint Götze egy alacsonyabb szintű, nem BL-induló csapatban köthet ki. Ha marad Németországban, akkor az egyik lehetséges kérője a feltőkésített Hertha Berlin lehet. Amennyiben külföldre igazolna, akkor Olaszországban találhat magának új csapatot, korábban már az Interrel és az AC Milannal is hírbe hozták.

(Borítókép: Mario Götze a 2010-es VfB Stuttgart–Borussia Dortmund mérkőzésen ünnepli a csapat harmadik gólját a Mercedes-Benz Arénában, Stuttgartban augusztus 29-én. Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images Hungary)

Rovatok