Index Vakbarát Hírportál

Megszavazták, hogy az önkormányzat átvegye a debreceni futballcsapatot

2020. július 2., csütörtök 14:10

A debreceni önkormányzat közgyűlése csütörtökön megszavazta, hogy a város átvegye a DVSC futballcsapatát, írja az MTI. Papp László polgármester és a klub többségi tulajdonosa, Szima Gábor szerdán jelentette be, hogy a városhoz kerülhet a csapat, amely az idei bajnokság végén kiesett az élvonalból. Szimának 73 százalék tulajdonrésze volt a csapatban, a városnak pedig 25 százaléka.

Papp László a csütörtöki közgyűlésen azt mondta, hogy a futballcsapat a debreceni identitás része, és mivel kritikus helyzetbe került, az önkormányzatnak mögé kell állnia. Kósa Lajos országgyűlési képviselő azzal érvelt a szerdai sajtótájékoztatón, hogy a sport a kultúra része, ezért érdemes stadionokat és uszodákat építeni.

Számunkra kézenfekvő, miért fontos, hogy a város beszálljon a DVSC mögé. Ha a Csokonai Színházat támogatjuk, mert nem tud megélni a piacról, mindenki szerint rendben van. Természetesen ez csak akkor igaz, ha sikeres. Egy bűnrossz színházat nem szabad finanszírozni. Egy bűnrossz sportcsapatot sem szabad. Az egész arról szól, hogy a legjobbak közé verekedjük magunkat.

A debreceni polgármester szerint „elfáradt az együttműködés Szima Gábor eddigi többségi tulajdonossal”, aki a megállapodás szerint a jövőben semmilyen formában nem vesz részt a klub irányításában. Az új modell hasonló lesz, mint a DVSC női kézilabdacsapatánál: széles körű társadalmi és gazdasági beágyazottságot akarnak létrehozni annak érdekében, hogy a Debrecen jövőre visszajuthasson az NB I.-be. 

Az MSZP is támogatta, hogy a város beálljon a klub mögé, a DK képviselői viszont nem tartották időszerűnek a lépést, mivel a koronavírus-járvány miatt milliárdos bevételkiesése keletkezett az önkormányzatnak. Gondola Zsolt, a Civil Fórum képviselője javasolta, hogy kezdeményezzék a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ) az NB I. létszámának felemelését 16 csapatra. Másik javaslata szerint a város 300 millió forintnál nem költhetne többet a klubra. Szintén Gondola ötlete volt, hogy egy éven belül értékesítsék a klub részvényeinek 51 százalékát, illetve csak olyan vállalkozás kaphasson kaszinókoncessziót, amelyik támogatja a DVSC-t. A Fidesz–KDNP többségű közgyűlés különböző okokból egyik javaslatot sem támogatta. 

az, hogy mennyibe kerül majd a városnak a Loki fenntartása és meddig lesz szükség az önkormányzat támogatására, csak azután lesz látható, hogy kialakításra kerül az új működési modell.

 „Nem akarja a város a költségvetését a Lokira költeni”, arra törekszik, hogy minél erősebb gazdasági háttérre, vállalkozói rétegre támaszkodhasson a DVSC, tette hozzá a polgármester. A közgyűlés pénteken dönt az új igazgatóság és felügyelőbizottság összetételéről szóló határozatról. 

A Debrecen története során hétszer nyert bajnokságot,  szerepelhettek a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörében. Tavaly harmadikok voltak az NB I.-ben, idén viszont az utolsó előtti helyen végeztek. 

Rovatok