Index Vakbarát Hírportál

Indul a licit az új szabadrúgáskirályért

2020. július 18., szombat 15:02

A koronavírus-járvány miatt jelentősen hosszúra nyúlt 2019-20-as futballszezonban két játékos kiemelkedett az európai topbajnokságokban a szabadrúgásgólokat nézve. Nem nehéz kitalálni, hogy Lionel Messi az egyikük, de Óscar Rodríguez sokkal hatékonyabb, a szabadrúgásainak 25 százalékából gól lesz. Nem csoda, hogy több mint egy tucat csapat áll érte sorba, ha már a Real Madridba nem fér be.

Röviddel az idei futballszezon vége előtt Messi 5, Óscar Rodríguez pedig 4 szabadrúgásgóllal áll, ezzel ők a legjobbak az öt legerősebb európai futballbajnokságban. A francia ligát már korábban lezárták, a német már véget ért, a többiből pedig igazán csak a Romában szereplő Aleksandar Kolarov lehet veszélyes rájuk, neki van még 3 gólja szabadrúgásból. A hatékonyságot nézve viszont veri őket a Real Madridból a Leganésbe kölcsönadott 22 éves tehetség, ugyanis

Óscar Rodríguez minden negyedik szabadrúgása a kapuban landol,

miközben Messi 15% alatti hatékonysággal próbálkozik.

Nem tudta megmenteni a csapatot

Kisebb csoda kellene ahhoz, hogy a Leganés elkerülje a kiesést a spanyol bajnokságban, hiszen egy fordulóval a vége előtt még mindig egy pontos hátrányban vannak a még biztonságos helyen álló Celta Vigo mögött. Ha végül tényleg kiesnek, az több tényező számlájára lesz majd írható, de ezek között igen fontos, hogy csak 28 gólig jutottak az eddigi 37 meccsükön – ez a második legkevesebb a 20 csapatos La Ligában.

A nehéz helyzetüket csak tetézte, hogy a csapat két csatárát is elvitték a télen. A négygólos Jusszef en-Nesziri a Sevillához került, a hatgólos Martin Braithwaite pedig a Barcelona vészigazolása lett. A távozásukkal tulajdonképpen gólerős játékos nélkül maradt Javier Aguirre csapata, így fordulhat elő, hogy Óscar Rodríguez lett a csapaton belüli gólkirály 9 bajnoki találattal.

Ezek ráadásul mind elég fontos pillanatban születtek:

Egyedül a Valladolid elleni júniusi meccsen nem ért legalább egy pontot, amikor betalált, összesen pedig 12 pontot hozott csapatának az eddig megszerzett 35-ből. A kiesés viszont így is nagyon nehezen lesz elkerülhető a Leganés számára, így ha nem is járna le a kétéves kölcsönszerződése, akkor sem maradna.

A 12 pontból 8-at szabadrúgásgóllal hozott össze, és mindegyik jól jelzi, mennyire technikás szabadrúgáslövő. A Bilbao ellen viszonylag közelről, a sorfal fölött ellőve helyezett a kapuba. A lövés annyira jó volt, hogy a Bilbao kapusa a kezét sem tudta felemelni a sorfal mögül egyszer csak megjelenő lövésre.

A Celta Vigo ellen 3-2-re megnyert decemberi meccsen szabadrúgással nyitotta a a gólok sorát, ekkor a kapu másik oldala felől bombázta ki a rövid felsőt, szinte védhetetlen lövés volt.

Nem egyszer lőtte ki a sarkot pontosan, mert a Real Sociedad ellen a 94. percben megszerzett győzelemnél sem sok helyet hagyott a felső sarokban. 

A négy szabadrúgásgólja közül a legszebb talán az utolsó volt a szezonban, ezt a Mallorca ellen lőtte. Ennél volt a legnagyobb távolság is, és ezt centizte ki a legjobban: a gólhoz az is kellett, hogy a felső léc terelje be a kapuba a labdát, így lett védhetetlen a lövés.

Sorban állnak a kérők

Eközben a Real Madridban nem annyira záporoznak a szabadrúgásgólok: az elmúlt másfél évben, egészen pontosan a Betis ellen játszott 2019. január 13-i mérkőzés óta egyetlen gólt szereztek szabadrúgásból, azt is most június végén, a Mallorca ellen.

Óscar Rodríguez ráadásul nem mostanában érzett rá a szabadrúgásokra, még a Real Madrid ificsapataiban is ontotta azokat, készítettek is a legszebbekről egy válogatást. Ezekből is látszik, hogy mesterien céloz és ismeri fel a helyzetet, ha kell, erőből, ha kell, ésszel oldja meg.

Nem csoda, hogy egyre többen sorakoznak Rodríguez játékjogának megszerzéséért, ha már a zsúfolt madridi középpályán egyelőre nem találnak neki helyet. Csak Spanyolországból többek között a Villarreal, a Sevilla, a Real Betis és a Real Sociedad vinné a középpályást, de Európa többi részéről is van elég érdeklődő, a Milan, a Lazio, a Schalke, a Bournemouth és a Norwich nevét emlegetik több más csapat mellett. Az Onda Cero például úgy tudja, hogy már 13 klub jelentkezett be a Real Madridnál érte.

A The Athletic informátora alapján arról írt, hogy Óscar Rodríguez leginkább Spanyolországban maradna, tehát az első osztály középcsapatai készíthetik a pénztárcájukat. Bár az ár viszonylag akciós lehet a manapság dobált összegekhez képest, ugyanis állítólag 25 millió euróért hajlandó megválni a szabadrúgáskirálytól a Real, feltehetőleg visszavásárlási opció ellenében.

A helyzetet nehezíti egy kisebb sérülés és az ezzel járó kavarodás. Óscar Rodríguez ugyanis nem lépett pályára június 22., a Granada elleni meccs óta, amin a combját fájlalta. Egy ilyen sérülésből normál esetben nem kellene, hogy komolyabb gond legyen, de a Leganés vezetőedzője, Javier Aguirre elég furcsán kezelte a helyzetet.

A Granada elleni meccsen megsérült játékos miatt a Leganés kétségbeejtő helyzetbe került, hiszen nem maradt, aki gólokat szerezzen, miközben a kiesés ellen harcolnak. „Óscar folytatni akarta a játékot a Granada ellen, még kicsit fel is húzta magát, hogy nem hagytam, de utána nem tudom, mi történt. Az egyik pillanatban nem volt semmi baja, erre most három izomszakadása is van egyszerre. Hihetetlen. Ebben a szezonban már nem lép pályára” – mondta a vezetőedző, aki azzal folytatta, hogy talán valaki a csapaton kívülről győzte meg a középpályást, hogy ne játsszon, holott ő a legnagyobb fegyverük, és szükségük lenne rá.

Aguirre nem nevezte meg, kire gondol, de sokan egyből Óscar Rodríguez anyacsapatára, a Real Madridra gondoltak. Logikus lépés lett volna, hogy a bajnoki cím várományosa egy átigazolás előtt jegeltesse a játékosát, nehogy még súlyosabb sérülést szenvedjen. Főleg úgy, hogy Óscar Rodrígueznek nem más az ügynöke, mint Rene Ramos, aki történetesen a Ral Madrid csapatkapitányának, Sergio Ramosnak a testvére.

Aguirre aztán gyorsan hangnemet váltott, a furcsán megsérült játékosból hirtelen a visszatérésen gőzerővel dolgozó bajtárs, családtag lett, akit elővigyázatosságból nem engednek vissza a pályára, mert senkivel nem lehet komoly kockázatot vállalni. Más kérdés, hogy Óscar június 22. óta továbbra sem lépett pályára.

Nem biztos, hogy elkótyavetyélik

Miután az elmúlt években sorra jöttek ki a jobbnál jobb játékosok a Real Madrid akadémiájáról, illetve egyre nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy összevásárolják a legnagyobb tehetségeket, kisebb túlkínálat alakult ki az első csapatnál.

Hogy ezt feloldják, 2020 januárjában egy külön, addig nem létező osztályt hoztak létre a csapatnál, amelynek egyetlen feladata, hogy felügyelje a kölcsönadott játékosok fejlődését, illetve meghatározza, hogy akire nincs azonnali szükség a felnőtteknél, a lehető legjobb helyre kerüljön.

Ugyan Óscar Rodríguez esetében nem kölcsönadásról lehet szó, ám a hírek szerint csak visszavásárlási opcióval hajlandóak megválni tőle, ami azt jelzi, ha rohamosan fejlődne, tudnának helyet szorítani neki a csapatban. Így volt ez többek között a középpálya mostani bástyájával, Casemiróvali, akit a Portóból vittek vissza, vagy épp a védelem jobbszéléről kirobbanthatatlan Daniel Carvajallal is.

(Borítókép: Óscar Rodríguez a Levante elleni mérkőzésen Valenciában 2020. február 8-án. Fotó: Maria Jose Segovia/NurPhoto via Getty Images Hungary)

Rovatok