Index Vakbarát Hírportál

Néhány nappal a kupagyőzelem után 55 dolgozóját rúgta ki az Arsenal

2020. augusztus 6., csütörtök 10:46 | aznap frissítve

A koronavírus-járvány gazdasági hatásaira hivatkozva 55 dolgozóját rúgta ki az Arsenal, írja a BBC. A döntés komoly felháborodást váltott ki a szurkolók körében, mivel többnyire alacsony keresetű munkavállalóktól vált meg a klub, amivel éves szinten körülbelül 2 millió fontot spórol, miközben Pierre-Emerick Aubameyangnak most ajánlottak 250 ezer fontos heti fizetést. Az Arsenal évente 200-230 millió fontot költ bérekre, ennek nagy részét a focisták fizetése teszi ki. A német Mesut Özil az egész Premier League egyik legjobban fizetett játékosának számít, ehhez képest alig játszott az elmúlt hetekben. 

A londoni klubnál áprilisban 12,5 százalékkal vágták vissza a játékosok és a szakmai stáb tagjainak – köztük a vezetőedző, Mikel Arteta – fizetését, illetve a klubvezetőség a következő 12 hónapra lemondott bérének egyharmadáról. A jelek szerint ez sem volt elég, közleményében azt írta a londoni csapat, hogy a járvány miatt nagyobb mértékben csökkentek a bevételeik (közvetítései jogdíjak, hirdetési és meccsnapi bevételek), mint amire előzetesen számítottak. Többek között arra hivatkoztak, hogy a 2020–2021-es szezon rajtjára sem térhetnek vissza a szurkolók a stadionokba, ami komoly bevételkiesést jelent. A PL újraindulása után az utolsó 8-9 fordulót zárt kapuk mögött, nézők nélkül rendezték meg. A klubnál további megszorítások várhatóak, ami nem befolyásolja majd az Arsenal nyári átigazolási terveit, olvasható a közleményben.

Az Arsenal szombaton megnyerte történetének 14. FA-kupáját, a Chelsea-t győzték le a döntőben. A bajnokságban csak nyolcadikok lettek, de a kupagyőzelemnek köszönhetően jövőre is indulhatnak az Európa Ligában, ami pénzügyi szempontból is fontos az angol klubnak. 

Rovatok