Index Vakbarát Hírportál

Dzsudzsák milliárdos lett, de több volt a karrierjében

2020. augusztus 11., kedd 17:57

Az évtized legnagyobb magyar tehetsége Dzsudzsák Balázs volt, és most már látható, nem jött ki annyi a pályafutásából, amennyi benne lehetett volna. Rossz döntéseket hozott, áldozat is volt, és még egy szimpatikus debreceni visszatérést is elszalasztott. Csapat nélkül edzeget.

Pénteken az MTK–Ferencváros mérkőzéssel elkezdődik a magyar bajnokság 2020-21-es kiírása, szeptember harmadikán pedig már a magyar futballválogatott is meccset játszik a Nemzetek Ligájában. Előbb idegenben Törökország, majd hazai pályán Oroszország lesz az ellenfél. A válogatott 33 éves csapatkapitányának, Dzsudzsák Balázsnak eközben nincsen csapata – jelenleg az MTK-val edz, a ZTE-nél felmerült a neve, és miközben a másodosztályú Debrecenbe ugyan visszatértek válogatott játékosok, ő nem volt köztük.

Dzsudzsák Balázs két évvel ezelőtt már átélte, milyen az, amikor nincs csapata a nyáron, amikor nem a legszervezettebb keretek közt kell végrehajtania egy alapozást. Akkor szeptemberben oldódott meg a helyzete, mert az Egyesült Arab Emírségekbe igazolt, ahol az al-Ittihad Kalba játékosa lett. A klub 2018-ban jutott fel az Egyesült Arab Emirátusok másodosztályából az elsőbe, 2019-ben pedig a 14 élvonalbeli csapatból a tizenegyedik helyen végzett.

2020 elején ez a Kalba is elküldte Dzsudzsákot, aki átmenetileg az egyik legpatinásabb klubhoz, az al-Ainhoz került, ahol négy bajnokin játszott, mielőtt lefújták a bajnokságot a koronavírus-járvány miatt.

2020. február 11-én azt állította: PSV-szintű klubhoz került.

Még aznap 4-0-ra bukott el a csapata az iráni Szepahannal szemben az ázsiai BL-ben, vagyis a csapat nem tudta alátámasztani Dzsudzsák jellemzését. A Szepahan neve egyébként ismerős lehet, Koman Vladimir ugyanis ott futballozik, a 83. percben be is állt csereként. És ez az al-Ain sem vele képzeli el a jövőt.

Dzsudzsák májusban diplomata útlevéllel, állami segítséggel tért haza a koronavírus-járvány idején, a kötelező karantén alól viszont felmentést kapott, így  nemcsak Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán tűnt fel, hanem a Balatonon is. Azon túl, hogy edzésben van, azóta sem tudni semmit a jövőjéről egyelőre – marad a múlt, az eddigi karrier böngészése.

A ballábas szélső eddig kilenc klubban játszott, összegyűjtöttük, milyen mutatókat produkált az egyes bajnokságokban. A nemzetközi kupaszereplésből a legfontosabb adatokat emeltük ki.

Dzsudzsák Balázs szezonjai Ország Perc Meccs Gól Nemzetközi kupa
Debrecen (2005-2008) Magyarország 3262   46 14   
PSV (2008-2011) Hollandia 9340   114 44 Európa Liga: gól a Benficának, a nyolc között estek ki 2011-ben.
Anzsi Mahacskala (2011) Oroszország 348   8 0   
Dinamo Moszkva (2011-2015) Oroszország 6558   88 13 Európa Liga: a Napoli búcsúztatta őket a 16 között 2015-ben.
Bursaspor (2015-2016) Törökország 1807   23 3   
Al-Wahda (2016-2018) Emirátusok 3312   43 13 Két gólt lőtt az ázsiai BL-ben
Al-Kalba (2018-2020) Emirátusok 3171   36 9   
Al-Ain (2020) Emirátusok 344   4 1   

Jól látható az adatokból, hogy Hollandiában volt a topon, csapata házi gólkirálya volt, nemcsak a bal lábát, hanem a másikat is nagyszerűen fejlesztették, voltak jobbal szerzett góljai is. Minden esélye megvolt egy számottevő karrierre. (A helyére igazoló Dries Mertens később a Napoli egyik legfontosabb játékosa lett.) 

2011 telén a saját kezébe került a sorsa, ahogy erről beszélt is. Az átigazolási időszak végén, 2011 februárban adta a következő nyilatkozatot: „Komoly érdeklődőnek számított a Juventus, a Wolfsburg, a Liverpool és a Lille is. Az első három ajánlata tízmillió eurónál elakadt, ennél többet a téli átigazolási időszakban nem akartak fizetni, a Lille viszont hajlandó lett volna 12 milliót kifizetni értem. Gondolkodási időt kértem, nem akartam már most aláírni. De ha most a klubváltás mellett döntök, akkor a választásom a Lille-re esett volna. A franciák amúgy továbbra is szeretnék, ha nyáron hozzájuk csatlakoznék.”

2011 nyarán aztán nem hozzájuk csatlakozott. Úgy érezte, a PSV-ben már nem tud fejlődni, de nem Franciaország, hanem Oroszország felé vette az irányt, az Anzsi Mahacskala 14 millió euróért vette meg. Sokszor előjött akkor a párhuzam, hogy a nála egyébként jobb képességű Détári Lajos is inkább a keresetét tartotta szem előtt, nem pedig a karriert, amikor elfogadta a görög Olympiakosz ajánlatát.

A Lille-ben Eden Hazard helyére kellett volna mennie, az Anzsinál az orosz válogatott Zsirkovval vette fel a versenyt. Dzsudzsák beleugrott az üzletbe, aminek köszönhetően Roberto Carlos és Samuel Eto'o csapattársa lett. Az orosz bajnokság közvetítési jogait gyorsan meg is vásárolta a Sport Klub, igaz három hónap múlva már nem lehetett látni Dzsudzsákot a képernyőkön, mert eltörött a kulcscsontja.

A 2011-es klubváltásról 2016-ban mondta ki, nem volt szerencsés húzás.

„Sajnos be kell látnom, hogy a karrierem szempontjából nagyon rossz döntést hoztam a PSV utáni Oroszországba igazolásommal. Ez az oka főként, hogy nem lettem később egy igazán nagy klub játékosa.”

Előfordult már a futballtörténelemben, hogy valaki rosszul igazolt, de utána még volt visszaút. Különösen, mert az Anzsiból a Dinamóhoz vezetett az útja, játszott az Európa Ligában, nem is ment neki rosszul, több európai csúcsbajnokságból is figyelték. 2015 telén a Dinamo sportigazgatója, Guram Adzsojev ismerte el, hogy a Lazio érdeklődik a szélső iránt, de nem jutottak el megállapodásig.

Fél év múlva, 2015 nyarán még mindig meg lehetett volna menteni a karrierjét, de akkor nem a Hertha felé fordult, hanem Törökországba. Ha akkor kivásárolja önmagát az egy évig tartó szerződéséből, és vállalja a kihívást, hogy Berlinbe menjen, akkor egy kemény felkészüléssel eljuthatott volna az álmáig, szerepelhetett volna topligában. De ezt nem vállalta be, pedig nem is lett volna merész húzás, hiszen Dárdai egyébként is akarta őt, a japán Genki Haragucsival szemben nem is lett volna esélytelen, hogy felvegye a harcot a csapatba kerülésre – a japánnal szemben a gyorsasága és a rúgótechnikája is Dzsudzsák mellett szólt volna.

A nyugati szerződés helyett ekkor is a keleti végeken maradt. Ekkoriban a török Bursaspor szövögetett nagy álmokat, de Dzsudzsák elcsábítása után a 18 csapatos bajnokságban csak a tizenegyedik hely jött össze nekik.

Utána jött a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság, az akkor 29 éves Dzsudzsák Balázs azt remélte, majd egy jó szerepléssel felkeltheti topligás csapatok érdeklődését. Az a világ azonban már véget ért, amikor egy topligás csapat 3-4 jó meccs alapján kezd igazolni, a komolyabb klubok folyamatosan monitorozzák a játékosokat, nézik a statisztikákat – futómennyiség, passzok hatékonysága, párharcok megnyerése –, néhány magas színvonalon lejátszott meccs már csak nagyon ritka esetben elég. Cédric Bakambu ugyan a Bursából, Dzsudzsák mellől el tudott jutni még a Villarrealhoz, ami mutathatja, hogy nem kizárt a visszaút Törökországból, de a kongói támadó néhány évvel fiatalabb a magyar szélsőnél, így több fantáziát láthattak benne.

2016-os Eb-n egyébként jól teljesítő Dzsudzsáknak csak nem jött össze a nagy ajánlat, így aztán még Európát is elhagyta, és az arab emírségekbeli al-Vahdánál kötött ki. Nyilvánvaló volt, még ha az Egyesült Arab Emirátusok bajnoksága folyamatosan erősödik is, a térség messze nem tart ott, ahol Törökország, az európai topbajnokságokat pedig ne is említsük Bölöni Lászlónál érzékletesebben nem is lehetett megfogalmazni ezt: ő azt mondta, ahogy valaki leteszi a lábát a reptérre, máris csökken a piaci értéke. Xavinak ez belefér, Dzsudzsáknak még kicsit korai volt.

A Vahda után jött a már a cikk elején is említett Kalba. Nem túl szívderítő adat, hogy a 2016-17-es szezonban 6 gólja mellett 7 sárgát gyűjtött be Dzsudzsák, nem tudott igazi sztárrá válni az arab csapatban sem. 

A válogatott csatára, Szalai Ádám egy évvel fiatalabb a decemberben már 34 éves Dzsudzsáknál, neki is voltak nehéz időszakai, de nem engedett abból, hogy a Bundesligában érjen el sikereket. Utána is érdeklődtek török klubok, most a kiesés ellen küzdő Mainzba sem könnyű bekerülnie, de nem hátrált meg, vállalta a harcot.

Dzsudzsáknak tele volt érzelemmel az elmúlt két éve a válogatottban, 2019-ben a vb-ezüstérmes horvátok elleni 2-1-es győzelem után elsírta magát a meccs után. Akkor ünnepelte századik válogatottságát, Marco Rossi az előző évben mindössze 4 válogatott meccsnél nem vette figyelembe a keret kijelölésénél. Aztán szeptemberben duzzogott mint egy kisgyerek az azeriek ellen, mert lecserélte őt a kapitány

Dzsudzsák most 108 válogatottságnál tart, de mivel nincs csapata, csekély az esélye, hogy formába lendüljön szeptemberig, mire indul a Nemzetek Ligája új kiírása. A jelenlegi versenynaptár szerint októberben Szófiában kellene pályára lépnie a válogatottnak, akkor a jövőre halasztott Európa-bajnoki részvétel lenne a tét. Ha nem talál sürgősen csapatot, ez a meccs távolodik tőle.

Rovatok