Index Vakbarát Hírportál

Forma–1: a Renault visszavonta óvását a Mercedest másoló Racing Point ellen

2020. augusztus 26., szerda 10:52

A Renault csapat arra kérte a Forma–1-et is felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), hogy ejtse az általa beadott óvást a Racing Point ellen.

A Renault három idei Forma–1-es futam után is óvott, mert a francia csapat szerint a Racing Point gyakorlatilag lemásolta a 2019-es Mercedes néhány alkatrészét. A Renault szerint ez szabálytalan, mert az autót nem saját erőből fejlesztette a Racing Point, ami a középmezőnybe küzdötte fel magát a szezonban. Az ügyről itt írtunk bővebben.

Az óvások után a Racing Pointot 15 pontlevonással és 400 ezer eurós büntetéssel sújtották futamonként, de a Renault a Ferrarihoz csatlakozva még ennél is szigorúbb büntetést kért a FIA fellebbviteli bíróságától.

A franciák most azonban meggondolták magukat, arra hivatkozva, hogy a FIA megígérte nekik, hogy megváltoztatják a szabályokat, és a későbbiekben már nem lehet úgy klónozni kocsikat, ahogy azt a Racing Point tette. A Renault közleményében azt írta, hogy intenzív és konstruktív munka eredményeként, sikerült elérniük azt, hogy a Forma-1 megőrizze eredetiségét és integritását, és 2021-ben a már módosított sport- és technikai szabályokat alkalmazzák a konstruktőröknél. A Renault azt írta, alapvetően az volt a prioritásuk, hogy ezt elérjék, és ezt az úgynevezett Concorde-egyezmény garantálja is.

(via Autosport)

(Borítókép: Lance Stroll (elöl) a Racing Point kocsiját vezeti a Spanyol Nagydíjon. Fotó: Alejandro Garcia / Pool / Getty Images)

Rovatok