Index Vakbarát Hírportál

A nő, aki nélkül nem triplázott volna a Bayern

2020. augusztus 28., péntek 12:54

A Bayern München vasárnap hatodszor lett Európa legjobb csapata, miután a Bajnokok Ligája döntőjében 1-0-ra legyőzte a Paris Saint-Germaint. Az ünneplő játékosok és Hansi Flick vezetőedző mellett feltűnt egy elegánsan öltözött nő is. Ő Kathleen Krüger csapatmenedzser, aki nyolc éve tölti be ezt a szerepet a klubnál, és akit sokan a német futball legbefolyásosabb női szereplőjének tartanak.

A Bayern vezetői gyakran szeretik egy nagy családhoz hasonlítani a klub szervezetét, mivel a különböző pozíciókat sokszor a csapat volt játékosai töltik be. Ilyen Kathleen Krüger is, aki már gyerekkorától fogva kötődik a Bayernhez, a kilencvenes években apjával és bátyjával gyakran voltak kint a csapat hazai meccsein az Olimpiai Stadionban. Később ez az élmény is szerepet játszott abban, hogy Krüger a karate és futball közül végül az utóbbit választotta, pedig még az ifjúsági karateválogatottba is meghívót kapott.

A Wacker Münchentől 2003-ban, 18 évesen igazolt át a Bayernhez, ahol egy szezont előbb a tartalékok közt játszott, majd 2004 őszén, egy Wolfsburg elleni 4-0-s győztes meccsen debütált a női Bundesligában. Az első osztályban még további 32 meccsen szerepelt, ám 24 évesen úgy döntött, hogy a tanulást helyezi előtérbe a sportolói pályafutása helyett.

Alig néhány évvel ezelőtt még Németországban is egészen mást jelentett profi női futballistának lenni, mint manapság. „24 évesen szögre akasztottam a cipőmet, mert ezzel csak zsebpénzt tudtam keresni. A sport mellett mindannyian dolgoztunk vagy tanultunk” – mondta Krüger, aki 2009-től nemzetközi menedzsment szakon tanult tovább, valamint a Bayern női csapat körül látott el logisztikai feladatokat. Még csak fél éve volt hallgató, amikor élete lehetőségét kapta:

a Bayern München felajánlotta, hogy a nemrég kinevezett sportigazgató, Christian Nerlinger asszisztense legyen.

„A Bayernnek akkor még sokkal kisebb stábja volt, mint manapság. Egyik nap Uli Hoeness, a klub elnöke felkeresett, és megkérdezte, mit szólnék ehhez a pozícióhoz. Teljesítettem a három hónapos próbaidőszakot, és megkaptam az állást. Mindig is a sporttal akartam foglalkozni, de kezdettől fogva realistán láttam a helyzetet. Tudtam, hogy ez nagyon vonzó pálya, sok a jelentkező , de kevés a munkahely. Az, hogy a saját sportágamban, a kedvenc csapatomnál dolgozhatok, olyan, mintha megnyertem volna a jackpotot” – mondta Krüger.

Nerlinger két év után távozott, a helyét az aranylabdás Matthias Sammer vette át, aki továbbra is számított Krüger munkájára, Sőt, a feladatköreit még tovább bővítették, így létrehozták számára a klubnál addig még nem létező csapatmenedzser pozíciót. A munkáját legjobban úgy lehet összefoglalni, hogy szervező, hibaelhárító és a játékosok bizalmasa is egy személyben, vagyis a klub egyik központi alkalmazottja.

Nemcsak a játékosok kéréseit és kívánságait teljesíti, de az edzői stáb tagjai, a szertárosok, szakácsokon és biztonsági személyzet között is tartja a kapcsolatot, valamint ő szervezi a csapat utazásait, marketing- és médiamegjelenéseit. A meccsnapokon adminisztrációs feladatokat lát el, például a koronavírus-járvány után újraindult szezonban már ő kezelte a cseréket jelző táblát a negyedik játékvezetők helyett.

A munkaideje a játékosokhoz igazodik, akik éjjel-nappal hívhatják őt, és az edzőközpont második emeletén lévő irodája is mindig nyitva áll előttük. Időnként tanácsokkal is ellátja őket, de az igazi erősségének azt tartják, hogy könnyen megérti a nézőpontjukat. „Kezdettől fogva sok időt töltök a játékosokkal, próbálom az ő perspektívájukból is látni a dolgokat, ahogy az edzőkét és a fizioterapeutákét is” – mondja Krüger, aki szerint sosem érezte, hogy különleges lenne, amiért egyedüli nőként dolgozik a férfi csapat mellett.

Ugyanaz a célunk: professzionálisak és sikeresek lenni a munkánkban

– véli Krüger, akinek a bizalmi szerepét az is jól jelzi, hogy ő az egyetlen stábtag, aki benne van a játékosok Whatsapp-csoportjában. „Nyilván sok vicces képet és üzenetet küldözgetnek körbe, de ezeket persze sosem adom tovább” – mondja mosolyogva.

Az edzőtáborok megtervezése is az ő feladatköréhez tartozik, a járvány előtt a Bayern Ázsiában vagy az Egyesült Államokban töltötte a nyári felkészülést, míg januárban mindig Dohában készültek fel a tavaszi szezonra. Krüger ezek előtt helyszíni látogatásokat tett, felmérte a szállodákat, és közvetítette feléjük a csapat igényeit, hogy amikor megérkeznek a játékosok, már minden jól szervezett legyen.

Krüger a Bayern történetének legsikeresebb időszakában dolgozik a csapat mellett, 2013 óta zsinórban nyolc bajnoki címet nyertek, és kétszer is triplázni tudtak ez idő alatt, amihez Krüger és a közel százfős háttérstáb munkája is nagyban hozzájárult.

(Borítókép: Kathleen Krüger és a Bayern München bajnokcsapata 2020. június 27-én, Wolfsburgban. Fotó: Kai Pfaffenbach/Pool/AFP)

Rovatok