Index Vakbarát Hírportál

Elton Johntól Will Ferrellig: híres klubtulajdonosok a futballban

2020. november 18., szerda 16:07

Ahogy arról beszámoltunk, a napokban hivatalossá vált, hogy Ryan Reynolds és színésztársa, Rob McElhenney az angol ötödosztályú Wrexham AFC tulajdonosai lettek. Az ESPN gyűjtése alapján összeszedtük, hogy mely hírességek rendelkeznek tulajdonjoggal a futball világában.

Nem Ryan Reynolds és Rob McElhenney az első sztárok, akik egy futballklub tulajdonosai lettek. Többek között LeBron James, Magic Johnson, Matthew McConaughey szintén rengeteg pénzt áldoztak szeretett sportjukba. Nézzük a legismertebbeket, a teljesség igénye nélkül.

LeBron James

A Los Angeles Lakers szupersztárja kisebb részesedéssel rendelkezik a Liverpoolnál. 2011-ben 6,5 millió dollárért vásárolta meg a klub tulajdonjogának két százalékát. Ez a befektetés igencsak megtérült az amerikai kosárlabdázónak, hiszen 2018-ban arról számolt be a Business Insider, hogy 32 millió dollárra ugrott a kezdőtőkéje. Ez az összeg azóta jócskán nőhetett, mivel a csapat a Bajnokok Ligája mellett harminc év után ismét megnyerte a Premier League-et.

James Harden, Oscar de la Hoya

James Harden is a labdarúgásba fektetett be, ám ő kicsit bátrabb volt LeBronnál. A Houston Rockets játékosa az MLS-ben szereplő, Houston Dynamo öt százalékát birtokolja. A korábbi világbajnok bokszoló, Oscar de la Hoya szintén tulajdonosa az együttesnek.

Will Ferrell, Magic Johnson, Mia Hamm, Nomar Garciaparra

A 2014-ben megalapított Los Angeles FC labdarúgócsapatot rengeteg híresség támogatja. Köztük van a korábbi NBA-legenda, Magic Johnson, és a humorista/színész Will Ferrell is. Azt pontosan nem lehet tudni, mekkora összeggel szálltak be a klub pénzügyeibe, de annyi biztos, hogy Ferrell jóvoltából a jókedv garantált. Az 53 éves színész a Chelsea-t is támogatja.

Kevin Durant

Júniusban jelentette be, hogy öt százalékos részesedést vásárolt az amerikai bajnokságban (MLS) ténykedő Philadelphia Unionnál. Korábban a D.C. Unitedhez akart betársulni, ám végül nem járt sikerrel. „Már korábban is rajongtam a labdarúgásért, majd láttam, milyen gyorsan növekszik a bajnokság népszerűsége” – nyilatkozta a kosárlabdázó az ESPN-nek.

Zlatan Ibrahimovic

Svédországban elég nagy port kavart, mikor Ibrahimovic 2019-ben megvette a Hammarby huszonöt százalékát. Karrierjét a rivális Malmőben kezdte, így a csapat szurkolói árulásnak vélték a támadó befektetését. Bosszúból még a szobrát is megrongálták, ám a „nagy Zlatant” még ez sem zavarta.

Ronaldo

A brazil fenomént nem rettentette el, hogy Real Valladolid történelmének nagy részét a spanyol másod- és harmadosztályban töltötte. A kétszeres aranylabdás legenda 2018-ban 30 millió euróért a klub többségi tulajdonosa lett. Mostanra a Valladolid nyolcvankét százaléka az övé, a csapat pedig jelenleg is a La Liga középmezőnyének a tagja.

David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, Gary Neville, Phil Neville, Nicky Butt

A Manchester United aranykorszakának meghatározó tagjai egyenként tíz százalékot birtokolnak a Salford City csapatában. Az Old Traffordtól mindössze öt mérföldre található az angol kiscsapat, ami korábban a nyolcadik ligában szerepelt. Mióta Beckhamék átvették az irányítást a Salford eljutott a negyedosztályig, ráadásul a csapat új stadiont is kapott.

Steve Nash

Az egykori kanadai kosárlabdázó igazi futballimádó családból származik. Két testvére is labdarúgó volt, de ő maga is gyakran elemzi a Bajnokok Ligája meccseit. 2008-ban a Vancouver Whitecaps, 2016-ban pedig a spanyol Mallorca csapatába fektetett be. Nash 21 millió dollárt áldozott a Mallorcára, ám bizonyára nem bánta meg a tettét, mivel az együttes azóta játszott az első osztályban is.

Matthew McConaughey

Az Oscar-díjas Matthew McConaughey 2019-ben vett részvényeket az amerikai Austinnál. Mikor a Texasi Egyetemen járt, állítólag szenvedélyes, ösztönző beszédet tartott az ottani atlétikai csapatnak. Színészi képességeit az Austinnál is kamatoztathatja, bár azt nem tudni, pontosan mekkora befolyása van.

Elton John

A brit popikon 1976-1987 és 1997-2002 között a Watford elnöke volt. Elton John rendszeresen résztvesz a klub mérkőzésein, ráadásul róla nevezték el a Watford stadionjának egyik szektorát. A csapat kilencvenhárom százalékát birtokolta 2018-ig, emellett ő írta a „darazsak” klubhimnuszát is. Egyetlen fia is a Watfordnál nevelkedik.

(Borítókép: Elton John a Watford mérkőzésén a Vicarage Roadon. Fotó: Nick French/Getty Images Hungary)

Rovatok