Index Vakbarát Hírportál

Lisztes Krisztián: Ha elkap a Fradizmus, sosem ereszt többé

2020. november 4., szerda 15:12

A Ferencváros labdarúgócsapata 25 év után szerepel ismét a Bajnokok Ligája csoportkörében. Ez alkalomból úgy döntöttünk, hogy Az én Fradim címmel hatrészes visszaemlékező sorozatot indítunk, az akkori csapat néhány játékosát vendégszerzőnek kérjük fel. Alább annak a Lisztes Krisztiánnak a sorait olvashatják, akinek nevéhez többek között az FTC első BL-gólja is fűződik.

Újpesten születtem, mégis Fradista lettem! 

A testvéremmel mindig áhítattal hallgattuk a szomszéd bácsi történeteit a régi nagy játékosokról, akik dicsőséget és elismerést szereztek a zöld-fehér klub színeiben.

Bajnokságokat, kupákat nyertek egy olyan közönséggel a hátuk mögött, amely akkor is győzelembe hajszolta a csapatot, ha egy erősebben jegyzett ellenféllel szemben kellett helytállni!

Édesapám mérnökként kapott munkát kapott az oroszoknál, így négy évet ott töltöttünk, hazatérés után aztán szanálták a lakásunkat, és az újpesti önkormányzat kiutalt nekünk Békásmegyeren egy egyszobás lakást. Négyünknek... 

Ekkor, nyolcévesen már a testvéremmel és a haverokkal elkezdtünk járni Fradi-meccsekre, kettős rangadókra, és folyamatosan szívtuk magunkba a Fradizmust. Azt az életérzést, ami ha elkap, sosem ereszt többé!

Kilenc voltam, amikor a Fradi serdülő ötös csapatához kerültem, ahol Kaszás Pali bácsi személyében öt éven keresztül egy olyan edző kezei alatt tanulhattam meg az alapokat, aki mind emberileg, mind szakmailag a legjobb volt a fejlődésem szempontjából.

Tudtam, innentől kezdve nincs visszaút,

ha felveszem a Fradi-mezt, azt méltón kell tennem, a klub hagyományainak megfelelően.

Másképp, mondjuk, ezt nem is lehetett volna csinálni, amikor 

Albert Flóri bácsi, az  egyetlen magyar aranylabdásunk nézte végig az utánpótlásmeccseinket

a népligeti bajnokikon...

17 évesen Nyilasi Tibor vitt fel a nagy csapathoz, olyanokkal voltam egy öltözőben, akiknek addig csak labdát szedtem. Kicsit megilletődve, de korántsem megijedve kerültem egy olyan sikerre éhes csapatba, amely mert nagyokat álmodni! Ebből lettek a bajnoki címek, a Magyar Kupa-győzelmek, a nemzetközi sikerek és végül a Bajnokok Ligája csoportkör.

Idehoztuk a topligák sztáregyütteseit, megmutattuk a szurkolóinknak és magunknak, hogy 

kemény munkával és maximális odaadással bárki ellen fel tudjuk venni a harcot, mert ez a Ferencváros!

25 év elteltével újra BL-főtáblán szerepel a klub, a régi emlékek és érzések felerősödnek. Milyen jó lenne megint egy bravúr, mint anno a Real Madrid vagy az első csoportmeccsen a Grashoppers ellen, ahol nem sokan fogadtak volna ránk, mégis meglepetést okoztunk.

Ezért is különleges a Fradi, most újra itt a lehetőség, hogy bebizonyítsuk, a lehetetlen nem létezik!

Hajrá Fradi, mindent bele!

Rovatok