Index Vakbarát Hírportál

A Fradi is láthatta: a BL-ben Góliát legyőzi Dávidot

2020. december 11., péntek 12:55

Bravúrok sorozatát bemutatva jutott el 25 év után ismét a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköréig a Ferencváros. Az európai klubfutball csúcssorozatában a magyar bajnok testközelből tapasztalhatta meg, hogy az itt évről évre szereplő együttesek – úgymint a Barcelona és a Juventus, amelyek ellen nem tudott pontot szerezni az FTC – más szintet képviselnek. Az anyagi lehetőségek és a nemzetközi tapasztalat a két legfontosabb tényező: a legjobb 16 közé az öt topliga csapatain kívül mindössze 1 (!) ország egyesülete, a portugál FC Porto került.

Először is, nézzük a nyolcaddöntő mezőnyét:

Mint láthatjuk, 4-4 német és spanyol, 3-3 angol és olasz, egy francia, valamint egy portugál klub képviselteti magát a legjobbak között. Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, a topligák uralják a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszát – többek között emiatt is született meg a szuperliga ötlete, amin a legfrissebb hírek szerint gőzerővel dolgoznak a háttérben.

De vissza a Bajnokok Ligájához: mi a siker kulcsa?

Amit nem lehet megvenni

Az a tapasztalat. Erről beszélt többek között Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-döntő – amit a spanyol gigász 3–1-re megnyert 2018 májusában – előtt.

Tapasztaltabb csapat a Real Madrid, ez tény. Ha el lehetne ezt adni a piacon, még gazdagabbak lennének. De az életben nem csak a tapasztalat számít, a futballra pedig ez különösen igaz. Persze előny, ha van, de szenvedéllyel, hozzáállással, munkamorállal kompenzálható. Ezért is szeretem ezt a sportágat.

A Ferencváros ilyen tekintetben (is) a lehető legnehezebb sorsolást kapta a csoportkörre, ugyanis a Bajnokok Ligája örökranglistáján a két legeredményesebb játékos ellen kellett helytállnia. A Juventust erősítő Cristiano Ronaldo 174 mérkőzésen 134 góllal áll az élen, őt követi Lionel Messi (Barcelona) 147 meccsen elért 118 találatával. A legjobb 20 gólvágó között ott van Robert Lewandowski (Bayern München, 94/71), Karim Benzema (Real Madrid, 125/69), Thomas Müller (Bayern München, 121/47), Neymar (PSG, 65/41), Sergio Agüero (Manchester City, 74/41).

A Bajnokok Ligájában lejátszott mérkőzések száma is igencsak árulkodó adat. A 16 legtöbb meccsel rendelkező klub közül a Manchester United, az Inter és a Sahtar Doneck nem jutott be a nyolcaddöntőbe, a Porto, a Borussia Mönchengladbach és az Atalanta viszont igen.

Az éllovas a Real Madrid: a királyiak 24 fős kerete összesen 1120 Bajnokok Ligája-mérkőzésen lépett pályára, ami játékosonként átlagosan 46,6 meccs.

.

A rangsor második és harmadik helyén a Ferencváros ellenfeleit, a Juventust és a Barcelonát találjuk. Az olasz csapat 25 fős keretének 1052 BL-mérkőzése van, a spanyolok 28 futballistája pedig 948 találkozón szerepelt eddig. Az FTC sereghajtó a felsorolásban: 27 labdarúgója összesen 97 BL-meccsel rendelkezik, ami játékosonként átlagosan 3,5. A magyar bajnokot a dán Midtjylland (31/110), az orosz FK Krasznodar (30/132) és a Dinamo Kijev (31/144) követi a listán.

Amit meg lehet venni

Nyilván a tapasztaltabb sztárjátékosok drágábbak, valamint a fiatal csillagok árát is meg kell fizetni, különösen a mai piaci viszonyok között. A Transfermarkt által kalkulált összegek alapján a Ferencváros a 32. volt a Bajnokok Ligája főtábláján a 24,3 millió eurós becsült értékével. Csoportellenfelei közül

A katalán együttest megelőző két angol klub, a Manchester City és a Liverpool keretértéke is meghaladja az 1 milliárd eurót.

A bajnokcsapatok éves bevételeinek 2018–2019-es listáján toronymagasan a Barcelona volt az első 839 millió euróval a KPMG közlése szerint. A PSG (636 millió euró) és a Bayern München (626 millió) ért még fel a képzeletbeli dobogóra, de a Manchester City (610) sem sokkal maradt el. A Ferencváros másik csoportellenfele, a Juventus 464 millió eurós bevételt könyvelhetett el abban az idényben. A fizetésekre költött összegeket tekintve a Juventus áll az élen: a torinóiak a bevételek 71 százalékát fordítják erre, míg a Barcelona 69-et – ezzel kiemelkednek a mezőnyből. A harmadik Manchester City 59 százalékot költ bérekre a bevételekből.

Láthatjuk tehát, hogy a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába egy-egy kivételtől eltekintve azok a klubok jutnak be, ahol a legtapasztaltabb futballisták játszanak, és amely csapatok anyagi lehetőségei szinte korlátlanok.

Az öt topliga dominanciája folytatódott idén is, a főtáblára egyébként automatikusan kvalifikál 4-4 angol, német, olasz és spanyol klub. És ezek általában a csoportkörön is túllépnek, javarészt a fent leírtaknak köszönhetően.

A nyolcaddöntő sorsolását jövő hétfőn rendezik Nyonban.

(Borítókép: Antoine Griezmann vezeti a labdát a Ferencváros elleni mérkőzésen a Puskás Arénában. Fotó: Czerkl Gábor/Index)

Rovatok