Index Vakbarát Hírportál

M&M's: Madrid, Manchester, Milánó és München ünnepelhet

2021. február 17., szerda 14:49

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb kutatása 22 európai futballbajnokság végeredményének prognosztizálásával foglalkozik.

A statisztikai modell a büntetőterületen belülről leadott és kapott, kaput eltaláló lövések számát, a labdabirtoklást, valamint az ellenfél harmadában lévő passzok (saját/ellenfél) számát is kalkulálva hozott ki végső sorrendet a csapatok között.

A négy kiemelt európai bajnokságban az M betűsök érvényesülnek:

Angliában a Manchester City lenne a bajnok, 86 pontot szerezve, megelőzve a 72 pontos városi rivális Unitedet, a 69 pontos Liverpoolt és a 68-ig jutó Chelsea-t – a Leicester nagy csatában maradna le a BL-ről (66). Pep Guardioláék sikerét ígéri az Euro Club Index is. 

Németországban nem meglepő módon a Bayern München lett a befutó, 34 kör alatt 77 várható pont szerepel a bajorok neve mellett, a három magyar válogatott futballistát is keretében tudó RB Leipzig 71-gyel lenne ezüstérmes, a dobogóra a Bayer Leverkusen állhatna még fel, megelőzve az ugyancsak 62 pontos Wolfsburgot – a Dortmund viszont csupán az ötödik lenne 59-cel. Dárdai Pál Herthája a 12. helyen zárna 38-cal.

Olaszországban Milánó az úr, azon belül is a fekete-kék fele, az Inter örülhetne (81), két ponttal megelőzve az AC Milant (79). A Juventus nagy hajrája csak bronzéremre lenne jó (78), a Napoli (76) zárna még BL-helyen, a Roma (70) és az Atalanta (69) kicsúszna innen, ahogyan a Lazio (66) is.

Spanyolországban Madridban lenne a befutó, a fölényesen vezető Atlético (81) három pontot őrizne meg a Barcelonával (78) szembeni előnyéből. A Real Madrid (74) csupán bronzérmes lenne, az utolsó BL-pozíció pedig a Sevilláé (67).

Franciaországban meglepetést várnak: az Olympique Lyon (82) nagy csatában megelőzné a PSG-t (81), valamint a Lille-t (79).

Ami a magyar bajnokságot illeti, a Ferencváros (76) utcahosszal nyeri az elemzést, a Fehérvár (58) és a Puskás Akadémia (53) előtt, a kieső helyeken pedig a Budafok (32) és a DVTK (26) zár.

A TELJES LISTÁKAT ITT BÖNGÉSZHETI!

Borítókép:  Rui Vieira /  AFP

Rovatok