Index Vakbarát Hírportál

Sorra dönti meg a rekordokat a Bayern új üdvöskéje

2021. február 24., szerda 14:20

Korrekordokat döntöget a Bayernnél, a napokban megkötheti első profi szerződését, remeklését ezúttal a Lazio bánta, döntésének pedig a németek örülhetnek majd – a müncheniek sima római sikerénél is eredményes Jamal Musiala hamar berobbant a köztudatba.

Németországból Angliába, majd vissza

MIT VÁLASSZAK? ANGLIA VAGY NÉMETORSZÁG?

Brit-nigériai édesapja révén a „háromoroszlánosok”, lengyel felmenőkkel bíró német édesanyja révén a nationalelf utánpótláscsapataiban is jogosult volt a játékra, 2016-ban az angol U15-ösöknél mutatkozott be (három meccsen négy gólt szerzett), az U16-osok korosztályában viszont már a németeknél is pályára lépett, hogy az U17-ben és az U21-ben ismét csak a szigetországiaknál szerepeljen.

Szerda hajnalban viszont Manuel Bonke, a müncheni TZ és Münchner Merkur Bayern- és német válogatott-felelős főmunkatársa arról számolt be, hogy a fiatal középpályás döntött: a felnőttek között Németországot választotta, mert itt lát arra nagyobb esélyt, hogy rendszeresen pályára tudjon lépni. A klubja egyébiránt nem örült annak, hogy a fiatal játékos válogatottbeli jövője ennyire központi téma, de most már úgy tűnik, megnyugodhatnak a bajorok is, és csak a játékával kell foglalkozni. A fiatal később maga is megerősítette az elhatározását:

Németországot és Angliát is a szívemben őrzöm, sokáig gondolkodtam a kérdésen, és végül az érzéseimre hallgatva előbbit választottam, ez a helyes döntés, egyben a végleges elhatározásom”

– mondta a Sportschaunak Musiala, aki már az Európa-bajnokságon is szeretne pályára lépni.


„Münchenben szerepelni álomszerű lenne, de az elsődleges célkitűzés, hogy a 2022-es világbajnokságon és a 2024-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságon pályára léphessek a német válogatottal.”


A Kicker szavazásán 80 százalék már arra voksolt, hogy helye lenne az Európa-bajnoki keretben!

A német válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw örömét fejezte ki Musiala döntése kapcsán, ugyanakkor garantálni nem tudja még a helyét a csapatban.


„Boldog vagyok, hogy Jamal Musiala úgy döntött, hogy a német válogatottban szeretne szerepelni. Óriási potenciált látok benne.”

Jamal Musiala pénteken lesz hivatalosan nagykorú, 2003. február 26-án, Stuttgartban látta meg a napvilágot. Hétéves koráig Fulda városában cseperedett, majd édesanyját felvették a southamptoni egyetem szociológia szakára, ezért Angliába költöztek, ahol történetünk hőse hamarosan csatlakozott a Chelsea akadémiájára. Már 12 évesen megkötötte első cipőszerződését a Nike-val, és több nemzetközi korosztályos tornán választották meg a legjobb játékosnak.

Egészen 2019 nyaráig a londoni „kékeknél” pallérozódott, az egyik legnagyobb tehetségként számontartott futballista – már 14 évesen az U18-asoknál szerepelt – viszont ekkor elutasította a klub új ajánlatát, és visszaköltözött Németországba, hogy a Bayern München kötelékébe szerződjön.

Nehéz döntés volt

A The Athletic még októberben foglalkozott a fiatal futballistával, kiemelve, hogy nagyon nehezen jutott döntésre a klubváltással kapcsolatban, többször is egyeztetve a hozzá legközelebb állókkal arról, hogy vajon ez lesz-e a helyes választás – végül azonban nem tudott nemet mondani a bajoroknak.

Voltak más megkeresések is Európából, de egészen fiatal korom óta mindig is szerettem a Bayernt, nem tudtam nemet mondani a münchenieknek

– idézi a portál a Fuldaer Zeitungnak mondott gondolatait.

A Bayern legfiatalabb Bundesliga-játékosa (és gólszerzője)

Eleinte az U17-eseknél számoltak vele, ahol egy bizonyos Miroslav Klose volt az edzője, és ahol az első három fellépésén háromszor volt eredményes, és hamar kiderült, hogy kinőtte ezt a korosztályt.

Az erőnlétem nem volt ideális kezdetekben, valamint a védekezésemen is dolgoznom kellett. Rengeteget tanultam egy világklasszis csatártól, úgymint az eltökéltséget és a higgadtságot a kapu előtt

– mondta ezzel az időszakkal kapcsolatban. Ezt követően egy rövidebb időszakot töltött az U19-eseknél, majd jöhetett a Bayern München II a rangsorban.

A harmadosztályban szereplő tartalékcsapatban a felnőttek között 2020 júniusában mutatkozhatott be, nem volt megilletődött. Amikor egy nagyobb, erősebb játékossal szemben labdát veszített, utánarohant, és egy szép szereléssel szerezte vissza – kiérdemelve a klubalkalmazottak elismerését.

Az első csapatbeli debütálására alig bő két hetet kellett aztán már csak várnia, június 20-án 17 évesen és 115 naposan a Bayern Bundesliga-történetének legfiatalabb játékosává vált.

Szeptember 18-án megszerezte első élvonalbeli gólját is, a Schalke 8–0-s kiütése során a 81. percben ő állította be a végeredményt – aligha meglepő, hogy a 17 év és 205 nap is korrekord, Roque Santa Cruz csúcsát megdöntve (18 év 12 nap). Ugyanezt megtette októberben a Frankfurt 5–0-s megverése alkalmával, decemberben pedig Gulácsi Pétert mattolta – ő szerezte a müncheniek első gólját a 3–3-as döntetlennel záruló meccsen.

A Bajnokok Ligájában is rekorder lett

A Lazio elleni keddi mérkőzésen az első félidő derekához érve Leon Goretzka előkészítése után a büntetőterület határáról lőtte ki a jobb alsó sarkot, 2–0-ra növelve a Bayern előnyét, ezzel a találattal pedig ő lett a legfiatalabb müncheni gólszerző a Bajnokok Ligájában, és a legfiatalabb angol, aki az elitsorozatban betalált (eddig Alex Oxlade-Chamberlain tartotta a csúcsot 18 évvel és 44 nappal).

Robbanásszerűen növekedik az értéke – hamarosan hosszabbíthat

A transfermark.de tavaly júliusban még csak 1 millió euróra becsülte piaci értékét, november végére már megtízszerezte az árát, a két héttel ezelőtti frissítésnél pedig már 24 millióra taksálták.

ELEINTETTE FÉLTETTÉK

A The Athletic egy bennfentest kérdezett arról, hogy hogyan kezeli a fiatal futballista a rá irányuló figyelmet.

„Eleinte kicsit aggódtunk amiatt, hogy mekkora lesz rajta a nyomás és körülötte a felhajtás amiatt, hogy ő a Bayern legfiatalabb játékosa, de őt egy kicsit sem zavarta meg a helyzet.”

A balszélsőként, belső középpályásként és irányítóként is bevethető futballista már 26 tétmérkőzésen léphetett pályára a felnőttcsapatban, bár eddig többnyire inkább csereként, közel 31 percet átlagolva.

Szerződése 2022 nyaráig érvényes a Bayernnél, de ez alighanem napokon belül változni fog, február 26-án, 18. születésnapján minden bizonnyal aláírja első profi szerződését a müncheniekkel. A The Guardian értesülése szerint az új egyezsége 2026-ig szól majd, ezzel a leverkuseni Edmond Tapsobával és a wolfsburgi Maximilian Arnolddal közösen a leghosszabb ideig élő kontraktusa lehet a Bundesligában.

Neymar a kedvence

A Bajnokok Ligája előző kiírását Európa bajnokaként zárta a Bayern München, és bár ebben az idényben nem léphetett pályára, így is óriási élmény volt számára, és boldogan fotózkodott kedvenc játékosával, Neymarral a PSG elleni győztes finálét követően.

Jó barátságban van a labdával

A Német Kupában bemutatott cselsorozatával is sokak elismerését kivívta, Hansi Flick vezetőedző sem spórolt a dicséretekkel.

Mindenki láthatja, milyen elképesztő képességei vannak. Rendkívül magabiztos és pimasz. Ugyanakkor fizikailag még erősödnie kell, és hosszú út áll még előtte. Jelenleg a többi fiatalnál előrébb tart, de tovább kell fejlődnie, ez egy élethosszig tartó folyamat. Bízom benne, hogy a topjátékosaink segítségével sikerrel veszi a következő lépcsőfokokat is. Fontos egy fiatal játékos számára, hogy a legjobbakkal eddzen, napról napra fejlődjön és javuljon a játéka

– mondta róla még ősszel trénere, Musiala pedig azóta is igyekszik bizonyítani a futballpályán.

* Jamal Musiala makin' 'em dizzy *

This kid is special * pic.twitter.com/rb930rWCad

— The DFB-Pokal (@DFBPokal_EN) October 15, 2020

(Borítókép: Tullio Puglia – UEFA / Getty Images Hungary)

Rovatok