Index Vakbarát Hírportál

Drámai, hatgólos döntetlennel kezdett a magyar válogatott

2021. március 25., csütörtök 22:45

A magyar labdarúgó-válogatott is megkezdte szereplését a 2022-es világbajnokság selejtezőcsoportjában, Marco Rossi együttese csütörtökön este Lengyelországot fogadta a Puskás Arénában. A találkozó rendkívüli izgalmakat és hat gólt hozott, méghozzá egyenlő elosztásban, 3–3 lett a végeredmény.

A magyar csapat egyik legjobbja, Szoboszlai Dominik továbbra is sérüléssel bajlódik, az RB Leipzig középpályására tehát sajnos nem számíthatott a szövetségi kapitány, aki az alábbi kezdőnek szavazott bizalmat: 

Gulácsi Péter – Fiola Attila, Willi Orbán, Szalai Attila – Lovrencsics Gergő, Nagy Ádám, Kalmár Zsolt, Kleinheisler László, Hangya Szilveszter – Szalai Ádám, Sallai Roland.

A lengyelek legnagyobb sztárja, az előző év legjobb futballistájának választott Robert Lewandowski természetesen a kezdő sípszótól kezdve ott volt a pályán, ahogyan a Napoli szélsője, Piotr Zielinski, az Olympique Marseille támadója, Arkadiusz Milik, valamint a Juventus kapusa, Wojciech Szczesny is.

A mérkőzés a tapogatózás jegyében indult, ismerkedtek egymással a csapatok. Az első helyzetből azonban megszereztük a vezetést: 

a 6. percben Fiola zseniális ütemben ugratta ki Sallait, aki a félpálya jobb széléről indulva a 16-oson belülre vezette a labdát, majd kilőtte a rövid alsó sarkot!

Sallai Roland gólja.

A találat érezhetően megnyugtatta a magyar együttest, amely szervezetten védekezett és jól zárta le a területeket, így a játékrész első felében a lengyelek nem jutottak el Gulácsi kapujáig. Egy remek kontra végén Rossi alakulata viszont igen, ám Lovrencsics lövése középre ment, így Szczesny könnyedén hárított.

A 29. percben Fiola szerzett meg egy kipattanót, majd 20 méterről tüzelt, ám a próbálkozás a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. A félidő hajráját próbálták megnyomni a lengyelek, feltolták a védekezésüket és már a magyar térfélen igyekeztek labdát szerezni, ám a fegyelmezett játékunkról mindent elmond, hogy az első játékrészben nem volt kaput eltaláló lövésük.

A második félidőt is aktívan kezdte a korábbi Videoton-edző, Paulo Sousa válogatottja, ennek ellenére újra a magyar csapat szerzett gólt az első percekben: 

Sallai lövése egy blokkoló lengyel védőről Szalai Ádám elé került, aki az ötös bal sarkáról elegánsan emelt a hosszú sarokba!

Szalai Ádám gólja.

A vendégek portugál mestere ezt már nem nézhette tétlenül, hármas cserével reagált a kétgólos hátrányra, arra azonban talán még ő sem számított, hogy mekkorát húz Krzysztof Piatek és Kamil Jozwiak beállításával. 

A 60. percben ugyanis a Dárdai Pál Hertháját erősítő támadó egy centerezés után közelről szépített, majd egy óriási védelmi hibát kihasználva a Derby County csatára is üresen maradt és a 61. minutumban 2–2-re módosította az állást.

A két találat között 54 másodperc telt el, amelyben az első utáni gólöröm és a magyar középkezdés is benne van...

Krzysztof Piatek és Kamil Jozwiak gólja

Az egy percen belül kapott két gól érezhetően megfogta a magyar csapatot, a lengyelek pedig vérszemet kaptak. Marco Rossi is változtatott, Hangya Szilvesztert és Lovrencsics Gergőt Lang Ádám és Loic Nego váltotta, a 72. percben pedig az első magyar találatot szerző Sallai helyére Varga Kevin érkezett.

Szerencsére a meccs hajrájára a magyar csapat felocsúdott a sokkból, olyannyira, hogy újra megszerezte a vezetést: 

Szalai Ádám bal oldali beadását Lang csúsztatta meg középen, a hosszún érkező Willi Orbán pedig térddel a kapuba sodorta.

Erre is volt azonban válasza a lengyeleknek, sajnos szinte azonnal: Lewandowski maradt bántóan üresen a büntetőterületen belül, a Bayern München csillaga pedig 12 méterről ballal bődületesen nagy gólt rúgott a bal felső sarokba.

Az utolsó percekben inkább a biztonságra törekedtek a csapatok, így az eredmény nem változott – Fiolát viszont egy szabálytalanság után második sárga lappal a hosszabbításban kiállították. 

Magyarország tehát a lengyelek elleni 3–3-as döntetlennel kezdte a vb-selejtezőket.

A csoport másik két mérkőzésén Anglia a duplázó Dominic Calvert-Lewin vezérletével 5–0-ra kiütötte San Marinót, Albánia pedig Ermir Lenjani találatával nyert 1–0-ra Andorrában. A többi csütörtöki találkozóról ide kattintva olvashat!

A magyar csapat legközelebb vasárnap lép pályára San Marino vendégeként, szerdán pedig Andorra következik a sorban.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
EURÓPA, I-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 3–3
Gólszerzők: Sallai (6.), Szalai Á. (53.), Orbán (78.), illetve Piatek (60.), Jozwiak (61.), Lewandowski (83.)

(Borítókép: Szigetváry Zsolt/MTI)

 

Rovatok