Index Vakbarát Hírportál

Rendőrségi feljelentés, FIFA-vizsgálat a magyar szurkolók miatt – reagált az MLSZ

2021. szeptember 3., péntek 10:48

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is vizsgálja a Magyarország–Anglia világbajnoki selejtezőn történt szurkolói incidenseket, sőt, már feljelentést is tett a rendőrségnél. A szigetországiak elítélik a Puskás Arénában történteket, de minden bizonnyal a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) sem megy el szó nélkül a történtek mellett.

Az Index úgy értesült, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség is vizsgálja a csütörtökön este történteket. A Puskás Aréna szabályzatának megsértése a stadionból való kitiltást, valamint polgári peres eljárást eredményezhet. Az MLSZ a pohárbedobálás és egyéb ügyekben is vizsgálódik, sőt, több esetben a rendezők rendőrségi feljelentést tehetnek. Ezt azonban csak akkor kezdeményezhetik, ha a személyazonosságot kétséget kizáróan tudják igazolni. Feljelentést csak a rendező és a biztonságért felelős cég tehet.

A kitiltást szintén a rendező – jelen esetben az MLSZ – kezdeményezheti, de a rendőrségi feljelentéshez hasonlóan csak akkor, ha a személyazonosságot kétséget kizáróan tudják igazolni. A feljelentés és a kitiltás is jogszabályban van részletezve.

Értesüléseinket később hivatalos közleményben erősítette meg az MLSZ: „a pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megtette/megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ. Az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében a szövetség az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő 2 éves kizárásra számíthatnak az eljárás végén” – olvasható az mlsz.hu-n.

Az angol BBC értesülései szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vizsgálatot indít a csütörtök esti Magyarország–Anglia világbajnoki selejtezőn történt szurkolói incidensek miatt. Több angol tudósító és játékos is arról számolt be, hogy rasszista inzultusok érték az angol válogatott színes bőrű labdarúgóit, főként Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet. A huhogáson kívül műanyag poharakkal is megdobálták őket (és más angol futballistákat) a magyar drukkerek, akik szidalmazó rigmusokat énekeltek, és a mérkőzés előtti térdelés közben is kifütyülték a vendégeket. 

A FIFA jelenleg arra vár, hogy megérkezzen a hivatalos meccsriport, ami alapján megkezdheti az eljárást.

Az európai szövetség (UEFA) az Európa-bajnokságon tapasztalt kihágások miatt korábban hárommeccses zárt kapus büntetést szabott ki az MLSZ-re, a harmadikat felfüggesztve. De mivel a világbajnoki selejtezők a FIFA égisze alá tartoznak, ezért csütörtökön ott lehetett 60 000 néző a Puskás Arénában. Más kérdés, hogy a két szervezet együttműködhetett volna, és a FIFA előírhatta volna a zárt kapukat erre a találkozóra is, így viszont az UEFA ítélete csak a Nemzetek Ligájában lesz érvényes. Persze ez még változhat, főleg, ha a FIFA is elmarasztaló döntést hoz.

Boris Johnson brit miniszterelnök is a FIFA vizsgálatát szorgalmazza.

Teljességgel elfogadhatatlan, ami tegnap este az angol játékosokkal történt Magyarországon. Felszólítom a FIFA-t, hogy tegyen határozott lépéseket annak érdekében, hogy az ilyen magatartást örökre száműzze a futballból.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált az üggyel kapcsolatban, aki egy videót posztolt a júliusi Eb-döntőről, amikor az angol szurkolók a Wembley-ben kifütyülték az olasz himnuszt. Ez persze egy hasonló eset, az már más kérdés, milyen felelősségvállalásról tesz tanúbizonyságot az, hogy másokra mutogatunk.

A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap 18 órakor Albánia vendégeként lép pályára, majd jövő héten szerdán Andorrát fogadja. 

(Borítókép: pillanatkép a Magyarország–Anglia vb-selejtezőről. Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Rovatok