Index Vakbarát Hírportál

Ez okozta a Három kismadár vesztét Amszterdamban

2021. szeptember 14., kedd 15:40

Az Európai Labdarúgó-szövetség megtiltotta az Ajaxnak, hogy a Bob Marley inspirálta harmadik számú szerelésén a Három kismadár-motívumot használja.

Raggae helyett maradt a fekete

A fekete dresszen eredetileg egy piros, egy sárga és egy zöld madár foglalt helyet hátul a gallér alatt, megemlékezve a negyven éve elhunyt raggaelegenda 1977-es klasszikusáról, amely arról szólt, hogy ne aggódjunk a dolgok miatt, minden apróság rendben lesz.

Ajax have released their Bob Marley-inspired third kit

A tribute to their fan anthem 'Three Little Birds' pic.twitter.com/jOnxhV7jYZ

— Goal (@goal) August 20, 2021

Az amszterdami együttes szombaton a PEC Zwolle vendégeként 2–0-ra győzött, a szurkolók viszont gyorsan konstatálták, hogy az idény során először alkalmazott alternatív szerelésen nem szerepel a három kismadár.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) meglátása szerint ez más szimbólum, mint a klublogó vagy a mezen lévő szponzori feliratok, márpedig egyéb jellegű motívumok nem engedélyezettek a dresszen

– reflektált az Ajax a madárkák eltávolítására.

Gallérzóna: ezen a területen csak a 19.01 bekezdés szerinti csapatazonosítás jelenhet meg. Ennek a területnek a gyártó azonosítójától és a szponzori hirdetésektől mentesnek kell lennie

– idézi az UEFA vonatkozó passzusát a The Athletic.

A mez elképesztő népszerűségnek örvend a szurkolók körében, Menno Geelen marketingmenedzser közlése szerint

több mint négyszer annyi kelt el, mint bármelyik másik Ajax-szerelésből.

A Three Little Birds az eredeti előadásban

De honnan jön a Bob Marley-kapcsolat?

A The Athletic cikke szerint 2008-ra, egy Cardiff City elleni felkészülési mérkőzésre vezethető vissza az egész, amikor az idegenbeli találkozó végén a hazai hangosbemondó elindította a dalt, amely a még a helyükön várakozó amszterdami szurkolók körében elképesztő fogadtatásra talált, az Ajax-szurkolók énekelni kezdték, és csakhamar ez vált a klub himnuszává.

Az új szerelés bemutatásakor Bob Marley lánya, Cedella arról beszélt, hogy „elképesztően meghatotta”, hogy a Három kismadár lett az amszterdami klub himnusza.

Az ilyen történetek szívmelengetők, és jól mutatják, mekkora hatásuk lehet az olyan számoknak, mint a Három kismadár. A futball óriási szerepet töltött be az apám életében, ahogyan ő mondta, a futball maga a szabadság.

2012-ben Bob Marley fia, Ky-Mani látogatott az Ajaxhoz, hogy a stadionban énekelje édesapja klasszikusát a szurkolók kíséretében – erre később is lehetősége nyílt.

Apám óriási futballszurkoló volt, a labdarúgás és a zene pedig kéz a kézben jár. Az, hogy megadatott a lehetőség, hogy ezt a számot előadhassam ott, hogy érezhettem az energiát és a stadion vibrálását, olyan érzés, amelyet soha nem felejtek el. Ez az Ajax, az én csapatom

– mesélte kitörő lelkesedéssel.

Bob Marley fia és az amszterdami közönség előadásában

Nem ez volt az első mez, amelyet elmeszelt az UEFA

Valójában sokkal gyakrabban előfordul, mint ahogy gondolnánk – jegyzi meg a cikk, kiemelve legfrissebb példaként az ukrán labdarúgó-válogatott Eb-re szánt szerelését, amely a krími helyzettel is foglalkozott, és többek között a „Dicsőség a hősöknek” feliratot tartalmazta.

Az európai szövetség jelezte, hogy a dressz maradhat, viszont a „történelmi és politikai” vonatkozású szlogennek mennie kell.

A Serie A is hozott dresszkorlátozásokat, a 2022–2023-as kiírástól kezdve nem lehet elsődlegesen zöld egy csapat meze. A hírek szerint ezt azért vezették be, hogy a tévénézőket ne zavarja a pálya színéhez hasonló ruha.

Az együttes amúgy szerdán a Sporting CP otthonában kezdi meg szereplését a Bajnokok Ligája csoportkörében, erősorrendünkben éppen csak, de lemaradt a legjobb 16-os listáról.

(Borítókép: Bob Marley fia, Ky-Mani énekli édesapja világhírű számát az Ajax–AEK-mérkőzésen 2018-ban – VI Images via Getty Images)

Rovatok