Index Vakbarát Hírportál

Egy titokzatos dubaji cég másfél milliárd euróval mentené meg a Barcelonát

2021. szeptember 28., kedd 12:27

Miután a Barcelona labdarúgócsapata Josep Bartomeu exelnök és társai vezetésével az évek során nagyjából 1,35 milliárd eurónyi adósságot halmozott fel, már a csőd lehetőségének viharfelhői is felsejlettek a távolban. A mundodeportivo.com szerint egy titokzatos dubaji cég személyében megmentő érkezhet a katalánok segítségére.

A Barcelona pénzügyi helyzete igencsak aggasztó, miután Josep Bartomeu és stábja hosszú évek munkájával gyakorlatilag az anyagi csőd szélére sodorta a csapatot. Ennek egyik látványos eredménye, hogy a nyáron Lionel Messi 21 év után könnyek közt távozott az együttesből, pedig még ingyen is maradt volna, de a La Liga szabályai ezt nem tették lehetővé

Nyár végén a CVC Capital Partners magántőke-befektetési társaság belengette, hogy 3 milliárd dollárért megvenné a La Liga üzleti tevékenységének 10 százalékát. Az üzlet úgy tűnik, végül nem jön létre – több nagy csapat, többek között az FC Barcelona ellenzése miatt –, pedig égető szüksége van a pénzre a klubnak. 

A Barca által maga előtt görgetett adóssága nagyjából 1350 millió euróra rúg, a nyár folyamán már a túlélés érdekében is félmilliárd eurós hitelt kényszerült felvenni  Joan Laporta, a klub elnöke. A mundodeportivo.com szerint egy titokzatos dubaji cég most felajánlotta a csapatnak, hogy 1500 millió euró kölcsönnel kisegíti a Barcelonát. Ez az összeg nemcsak a teljes mostani adósságot fedezné, hanem lenne szabad tőkéje gazdálkodni a vezetésnek.

Sajtóhírek szerint az üzlet igen kedvező lenne a Barcának, mivel kétéves moratóriummal járna, azaz két évig semmit sem kell törlesztenie a csapatnak. Sőt, lehetőség szerint a moratórium 12 évig hosszabbítható lehet, azaz ha most nyélbe ütik az üzletet, a klubnak csak 2033-ban kell elkezdeni visszafizetni az adósságot. 

Rovatok