Index Vakbarát Hírportál

A halálból visszatért Eriksen a kórházban töltötte az éjszakát

2021. június 13., vasárnap 06:38 | aznap frissítve

Christian Eriksen, a dán labdarúgó-válogatott játékmestere a Dánia–Finnország-mérkőzésen esett össze, a helyszínen kellett újraéleszteni. A játékos a kórházban töltötte az éjszakát.

A mondat, amelyik megnyugtatta Európát tegnap este, így szólt: 

Christian Eriksen ébren van és stabil állapotban, A kórházban marad, hogy további vizsgálatokat végezzenek rajta.

Az előzményeket szinte mindenki pontosan ismeri, hiszen a világsajtó kiemelten és döbbenten követte az eseményeket. Szombat este valamivel 3/4 7 előtt a 
pályán összeesett Christian Eriksen, a dán labdarúgó-válogatott játékosa a finnek elleni koppenhágai Európa-bajnoki mérkőzés 43. percében. 

Az Internazionaléval olasz bajnok, 109-szeres válogatott futballista egy dán akció után elindult visszafelé, majd mindenféle előzmény nélkül két-három, botorkálva megtett lépés után összeesett az oldalvonal mellett. Az orvosi stáb tagjai gyorsan a pályára értek, és egy paraván, valamint a dán játékosok alkotta gyűrű mögött megkezdték az újraélesztést. Több mint 10 perc után Eriksent hordágyon vitték le a pályáról.

A mérkőzés 20.30-kor folytatódott a két csapat játékosainak kérésére, akik úgy döntöttek, hogy visszatérnek a pályára, miután megtudták, hogy Eriksen a körülményekhez képest jól van.

Lélegzik, és tud beszélni: nincs veszélyben

– mondta a játékos ügynöke, Martin Schoots egy dán rádiónak, miután beszélt az Inter 29 éves játékosának apjával. 

A mérkőzést követően Peter Möller, a dán szövetség sportigazgatója is megerősítette azt a DR nevű dán rádiós és televíziós csatornának, hogy Eriksen beszélt a csapattársaival a szokásosnál sokkal hosszabbra nyúlt félidőben. 

Összeesett, segítségre, szívmasszázsra volt szüksége a pályán. Szerencsére magához tért, és elvitték őt a stadionból. Már kapcsolatba léptünk vele, a játékosok is beszéltek Christiannal. Ez jó hír. Jól van, a játékosok érte játszanak a folytatásban. Gondolunk a szüleire és a családjára.

A mérkőzést végül folytatták, úgy, hogy a pályára lépő dánokat a finn játékosok sorfalat alkotva megtapsolták. A találkozót a finnek nyerték meg 1–0-raA találkozót követő nemzetközi sajtótájékoztatón a dánok szövetségi kapitánya, Kasper Hjulmand is Eriksenről beszélt: 

Nagyon nehéz este volt, ami mindenkit emlékeztetett arra, melyek az igazán fontos dolgok az életben. Az emberi kapcsolatok, a családtagok, a barátok, akik közel állnak hozzánk. Nem is lehetnék büszkébb erre a társaságra, amelynek tagjai ennyire vigyáznak egymásra. Christian Eriksen nemcsak a csapat egyik legjobbja, de emberként is az egyik legkiválóbb. Vannak olyan játékosok, akiket nagyon megviseltek a történtek, óriási trauma ért minket, de történjen bármi, a legfontosabb, hogy mindenki jól legyen. A folytatás nem volt egyszerű, mert mindenki az érzelmeivel küzdött, nem tudtunk felpörögni, agresszivitás nélkül pedig nem lehet meccset nyerni. A következő napokban kell feldolgozni, amit átéltünk

– mondta Hjulmand.

A mérkőzés után a dán válogatott orvosa, Morten Boesen nyilatkozott arról, miként élte át a tragikus szituációt. A doktor azzal kezdte, hogy addig nem akar részleteket mondani, amíg nem beszélt magával Christian Eriksennel és a családjával.

Csak pár megjegyzést szeretnék hozzáfűzni a képernyőn látottakhoz. Akkor hívtak minket a pályára, amikor Christian összeesett, igaz, én ezt magam sem láttam. Gyorsan kiderült, hogy baj van. Amikor odaértünk hozzá, az oldalán feküdt, légzése és pulzusa volt. De elég gyorsan változott ez a kép, majd elkezdjük a szívmasszást. Fantasztikusan gyors segítséget nyújtottak a stadion orvosai és a mentőszemélyzet. Ezzel az együttműködéssel visszaszereztük Christiant, ő pedig  beszélt hozzám. Ekkor engedélyeztem, hogy vihetik a kórházba további vizsgálatra

– mondta Morten Boesen.

Christian Eriksen  az éjszakát a Rigshospitalban töltötte. Ez Koppenhága egyik központi kórháza, nincs messze a stadiontól.

A focivilág Eriksenért imádkozott

A drámai jelenetek után és azzal, hogy a dán–finn mérkőzés is folytatódott, bizonyossá vált, hogy az egész torna halad tovább az eredeti menetrendnek megfelelően. Az este utolsó mérkőzésén, a Belgium–Oroszország-találkozón már a pályáról üzentek Eriksennek. A belgák támadója, Lukaku, aki Eriksen csapattársa az Interben, gólja után azonnal csapattársához szólt. 

„Chris, Chris, szeretlek!” – mondta bele egyből a kamerába a belgák támadója, aki ezzel kívánt csapattársának mihamarabbi felépülést.

Az Inter klubvezetője, Giuseppe Marotta a késő esti órákban elmondta, Eriksen írt a csapat közös chatcsoportjába a kórházból. Az olasz sportvezető is megerősítette, hogy a dán klasszis a körülményekhez képest jól van. 

Eriksen korábbi klubja, a Tottenham is üzent: „Azoknak, akik ilyen gyorsan reagáltak, csak azt tudjuk mondani, hogy köszönjük. Christiannak pedig üzenjük, hogy veled vagyunk, és imádkozunk érted.”

Gareth Southgate, az angol válogatott menedzsere: „Az FA, a játékosok és a stáb nevében a legjobbakat kívánjuk Christiannak és mindenkinek, aki közel áll hozzá. Ezúton is hálánkat fejezzük ki azoknak, akik a segítségére rohantak, megkapta azt a kezelést, melyre szüksége volt. Ma este csak Christianra és családjára gondolunk.” 

Muamba, aki még 2012-ben esett össze hasonló módon a Bolton játékosaként egy Tottenham Hotspur elleni mérkőzésen, szintén reagált a történtekre: „Könyörgök, Istenem.”

A világ egyik legismertebb játékosa, a portugál Cristiano Ronaldo Facebook-bejegyzést tett közzé,  amelyben azt írta, hogy gondolataiban és imáiban Christian Eriksennel és családjával van. A Juventus világsztárja hozzátette: „Remélem, hamarosan újra láthatlak a pályán, Chris! Légy erős!”

A német válogatott tagjai egy Eriksennel közös fotót hoztak nyilvánosságra.

A Magyar Labdarúgó Szövetség is kiadott egy közleményt a hivatalos Twitter-oldalán, ahol jókívánságát fejezte ki a dán játékos felé:

Christian Eriksen állapota az UEFA tájékoztatása szerint stabil. Mihamarabbi teljes felépülést kívánunk a dán válogatott játékosának.

Rovatok