Index Vakbarát Hírportál

Eriksen esete megmutatta: az emberi tényező mindennél fontosabb

2021. június 13., vasárnap 16:32

Drámai jelenetsoroknak lehettünk szemtanúi a Dánia–Finnország Európa-bajnoki csoportmeccsen: Christian Eriksen összeesett a pályán, újra kellett éleszteni. A dán futballistát kórházba szállították, állapotát stabilizálták. A mérkőzést félbeszakították. Az ilyenkor alkalmazott protokollról, eljárásrendről kérdeztük Dinnyés Mártont, a Magyar Labdarúgó-szövetség kommunikációs osztályvezetőjét, az UEFA media officerét.

Ahogy arról beszámoltunk, az első félidő hajrájában félbeszakadt a Dánia–Finnország-találkozó, miután Christian Eriksen összeesett a pályán. A dán labdarúgót még a pályán újraélesztették, majd kórházba szállították, ahol állapotát stabilizálták. Az egészségügyi személyzet gyors és szakszerű beavatkozása rendkívül fontos volt, erről beszélt az Indexnek Dinnyés Márton is.

Ha protokollokról, kötelező eljárásokról beszélünk, magyarként az embernek azonnal Fehér Miklós jut az eszébe. Máig feldolgozhatatlan, ami a magyar csatárral történt, ugyanakkor vitathatatlan, hogy komoly szerepe volt a fájdalmas esetnek az újraélesztő berendezések kötelező beszerzésében, a sportban dolgozók kiképzésében. Ez a folyamat pedig rengeteg életet mentett meg. Nagy a felelőssége a stábtagok és a játékostársak mellett a találkozók játékvezetőinek is. A lélekjelenlét, a vezetési készség, a nyugalom, a figyelem olyan adottságok, amelyekre ilyenkor a legnagyobb szükség lehet – kiegészítve az eset kapcsán talán még eggyel, az empátiával.

Az európai szövetség (UEFA) természetesen rendelkezik forgatókönyvekkel minden esetre, de az emberi tényezőt sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az UEFA már évekkel az események előtt mérlegeli a lehetséges kockázatokat, és lefekteti a sok területre kiterjedő cselekvési terveket. Minden nemzetközi klubmérkőzés délelőttje például azzal indul, hogy kijelölik a vész esetén összehívandók csoportját, és megjelölik a találkozás helyét. Ugyanakkor valljuk be, a szervezők sötét öltönyében is emberek dolgoznak, és az emberi tényező mindennél fontosabb ezekben a helyzetekben. Ezért lehetett ott a pálya szélén Eriksen felesége. Egy ilyen megrázó esetben nyilvánvaló, hogy az ember a csapatokkal lélegzik együtt, és azonnal velük konzultál.

Eriksen feleségét a dán válogatott csapatkapitánya, Simon Kjaer nyugtatta a pálya szélén, míg a csapattársak falként vették körül a földön fekvő középpályást, amíg az egészségügyi személyzet ellátta őt. A mérkőzést félbeszakították, majd a csapatok közösen a folytatás mellett döntöttek. A találkozót végül Finnország nyerte meg 1–0-ra, de az eredmény most másodlagos volt.

A sportszerűség éppen annyira szólhat a mérkőzés lejátszása mellett, mint az esetleges halasztás mellett. Ilyenkor nincs helye nyomásgyakorlásnak vagy türelmetlenségnek, a szakemberek napok óta együtt dolgoznak a csapatok képviselőivel, és bizonyosan közösen hozták meg a döntést, melyet az UEFA véglegesített. Lehet azon vitatkozni, hogy jó és igazságos döntés született-e, bár inkább mindig az a jó kérdés: lett volna jobb és igazságosabb döntés ebben a helyzetben? Az eredmény ismeretében már sokszor másképp érvel az ember, mint 0–0-s eredménynél. A döntések meghozatalának elsődleges szempontja a versenysemlegesség, az, hogy mindenkire érvényesen, általánosan lehessen alkalmazni. Gondoljunk például a kevésbé megrázó körülményekre: egy hatalmas esőre vagy áramszünetre. A skandinávokra jellemző a fair play tiszteletben tartása. Egymás valós, nem a szavak szintjén megnyilvánuló tisztelete – szerintem ez a légkör jellemezte a megbeszéléseket is, amelyeket nem láthattunk.

Dinnyés Márton 2009 óta dolgozik az UEFA media officereként, elsősorban Bajnokok Ligája-mérkőzéseken. Több évet töltött a Juventus és a Manchester City mellett, és három mérkőzésen dolgozott közvetlenül a Tottenham mellett is – többek között az emlékezetes, 4–3-as londoni sikert hozó Manchester City elleni találkozón 2019 áprilisában, amikor legutóbb személyesen dolgozott Christian Eriksennel és akkori csapattársaival.

A budapesti intézkedésekre is kitért az Európa-bajnokságra készülő szakember. 2018 óta kiemelt területe a tervezésnek az egészségügyi kiszolgálás a szervezőbizottság számára. „Az összes hazai válogatott és BL-mérkőzésen hasonló összetételű orvosi stáb dolgozott a pálya környékén, pontosan azért, hogy mindenki azonnal tudja a feladatát, és készen álljon az esetlegesen szükséges intézkedések leggyorsabb és legmagasabb színvonalú végrehajtására.”

Ahogy arról beszámoltunk, Christian Eriksen állapota stabil, a dán szövetség közleménye szerint kórházban tartják további kivizsgálásokra. Korábbi orvosa szerint az eredményei rendben voltak, de egy eddig fel nem fedezett szívbetegség is állhat a háttérben. A pályán összeesett futballistákról készített gyűjtésünket itt olvashatja.

(Borítókép: A dán játékosok körülállják a földön fekvő és orvosi segítséget kapó Christian Eriksent. Fotó: Martin Meissner / Getty Images Hungary)

Rovatok