Index Vakbarát Hírportál

25 éve született az Eb-k történetének egyik legemlékezetesebb gólja

2021. június 15., kedd 15:24

Aki látta, annak a retinájába égett az a mozdulat, ahogyan Darren Anderton passza után Paul Gascoigne úgy vette át bal lábbal a labdát, hogy egyből beesernyőzte a skótok védőjét, majd mielőtt földet ért volna, jobbal a kapu jobb alsó sarkába lőtt.

A zseniális középpályás az 1996-os Európa-bajnokság legszebb gólját szerezte – pedig az sem volt csúnya, amikor Karel Poborsky átemelte Vítor Baíát –, de a kontinenstorna történetének is az egyik legemlékezetesebb megmozdulása volt.

Az angolok ezzel 2–0-ra legyőzték Skóciát – Gascoigne gólja a 79. percben született – a hazai rendezésű torna csoportkörében, 1996. június 15-én, vagyis éppen 25 évvel ezelőtt. Terry Venables legénysége végül az elődöntőig jutott.

A legjobb négy között azonban nem tudták legyőzni Németországot, 1–1-es döntetlen után tizenegyesekkel maradtak alul. A találkozót egyébként Puhl Sándor vezette.

Visszatérve Gascoigne-hoz, aki akkoriban éppen a skót Rangerst erősítette, nem tartozott a legnépszerűbb játékosok közé, a sajtó állandóan kritizálta: kövérnek, iszákosnak és hülyének titulálta.

Kétségkívül nem vetette meg az alkoholt, amit a fantasztikus gólját követő gólörömével is alátámasztott. Az elsősorban Angliában ismert ivós játékot, a dentist chairt (fogorvosi szék) imitálva ünnepelt, vagyis a hátára feküdt, és hagyta, hogy a csapattársai a szájába töltsék egy kulacs tartalmát. Bár a találkozón nyilván víz volt benne, az Eb-t megelőző edzőtáborban alkohollal gyakoroltak az angol válogatott tagjai.

Gascoigne páratlan képességei megkérdőjelezhetetlenek voltak, és a skótok ellen szerzett gólja után a sajtó is újra kiállt mellette.

A Daily Mirror csak annyit írt: „Mr. Paul Gascoigne: Bocsánat”.

Rovatok