Index Vakbarát Hírportál

Világbajnokhoz méltó francia győzelem Münchenben

2021. június 15., kedd 22:56

A labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának 1. fordulójában a világbajnok Franciaország 1–0-ra legyőzte Németországot. Münchenből tudósítjuk.

Nem állítanám, hogy mi lennénk a favoritok, a német csapat nagyon erős, a Nationalelf a topválogatottak közé tartozik, magas szintet képvisel

– fogalmazott kellő szerénységgel a mérkőzést megelőzően a világbajnok francia együttes szövetségi kapitánya, Didier Deschamps.

Joachim Löw – aki a torna után búcsúzik a német válogatott éléről – úgy nyilatkozott a találkozó előtt, hogy játékosai jól felkészültek, a csapatszellem kiváló és mindannyian éhesek a sikerre. Éhesek is lehettek, hiszen a franciákat legutóbb a 2014-es világbajnokságon győzték le a németek, akkor Mats Hummels gólja döntött.

Mind a német, mind a francia szurkolók már hétfőn este ellepték München belvárosát, igaz, nagy tömegekről ezúttal szó sincs, hiszen a Bayern stadionjában csak 14 500 nézőt engednek be az Eb alatt. Már órákkal a kezdő sípszó előtt érezhető volt, hogy a szurkolóknak hihetetlenül hiányzott a helyszíni jelenlét.

A franciák a Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, L. Hernández – Rabiot, Kanté, Pogba – Benzema, Griezmann, Mbappé felállásban kezdtek.

A Nationalelf az utóbbi néhány mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is a 3-4-3-as felállásban lépett pályára: Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens – Havertz, Gnabry, Müller.

A 2016-os Európa-bajnokság elődöntőjében a franciák 2–0-ra nyertek Antoine Griezmann duplájával Marseille-ben. A Les Bleus és a német válogatott kezdőcsapata is hét helyen változott ahhoz a találkozóhoz képest.

Inkább a németek akarata érvényesült a mérkőzés kezdeti szakaszában, de az első igazán nagy helyzetre a 16. percig kellett várni, ez pedig már a franciák nevéhez fűződött: Griezmann jobboldali szögletét Paul Pogba fejelte fölé. Néhány perccel később pedig Manuel Neuernek már dolga is akadt, Kylian Mbappé lövését tolta ki.

Mindkét együttes inkább a pálya közepén igyekezett támadásokat kialakítani, az első negyedórában hanyagolták a széleket.

A 20. percben aztán meg is szerezték a vezetést a franciák: Pogba remekül tálalt a baloldalról befelé húzódó Lucas Hernández elé, aki középre adta a labdát, de a menteni igyekvő Hummels a saját kapujába talált, öngól (összességében már a harmadik az idei Eb-n).

Ezt követően kissé leült a játék, és bár a németeknek több helyzete is volt, maradt az egygólos francia előny a szünetben.

A második játékrész ötödik percében a frászt hozta a német szurkolókra Adrien Rabiot, aki a kapufát találta el. Alig telt el néhány perc és a túloldalon Serge Gnabry került óriási helyzetbe, de a Bayern München szélsője elhibázta a lövést.

A szurkolók rázendítettek, a németek bekezdtek, de nem tudták feltörni a magabiztos francia védelmet.

A 66. percben a francia tábor előtt Mbappé táncoltatta meg a német védőket, majd gyönyörűen lőtte ki a bal alsót. A találat szépséghibája csupán annyi volt, hogy a partjelző les miatt emelte a zászlaját.

A 74. percben cserélt először Löw, egyből kettőt. Gnabry és Havertz hagyta el a pályát, Timo Werner és Leroy Sané érkezett. Mbappé a 78. percben eldönthette volna a mérkőzést, szélsebes lépteivel hamar utolérte Hummelst, majd elesett a tizenhatoson belül, de a játékvezető továbbot intett.

A 85. percben a franciák ismét mattolhatták volna ellenfelüket, egy pompás támadás után Karim Benzema talált a kapuba, de les miatt ez a találat sem volt érvényes.

A mérkőzés állása már nem változott, 1–0-ra nyert Franciaország, amely ezen az estén világbajnokhoz méltóan futballozott és megérdemelten nyert.

A mérkőzés embere az Indexnél: Paul Pogba.

A franciák szombaton a Puskás Arénában lépnek pályára 15 órától Magyarország ellen, míg 18 órakor Münchenben Portugália–Németország összecsapást rendeznek.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Franciaország–Németország 1–0
München, Allianz Aréna, 13 000 néző. Vezette: Carlos del Cerro (spanyol)
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, L. Hernández – Rabiot (Ousmane Dembélé 90+3.), Kanté, Pogba – Benzema (Tolisso 89.), Griezmann, Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
NÉMETORSZÁG: Neuer – Ginter (Can 87.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens (Volland 88.) – Havertz (Sané 74.), Gnabry (Werner 74.), Müller. Szövetségi kapitány: Joachim Löw.
Gólszerző: Hummels 20. (öngól)

A csoport másik meccsén: Magyarország–Portugália 0–3

(Borítókép: Franck Fife / AFP)

Rovatok