Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi: Talán én is hibáztam

2021. június 15., kedd 20:59

A magyar válogatott 3–0-ra kikapott első csoportmeccsén Portugáliától a labdarúgó-Európa-bajnokságon. A találkozó után Marco Rossi úgy fogalmazott: nem ültek a cseréi, amiért vállalja a felelősséget. Egyébként az eredmény miatt csalódott, a teljesítmény miatt nem az.

Három gólt kaptunk a hajrában tíz perc alatt, ami csalódással tölt el. Az első gól után magunkhoz kellett volna térnünk, nem lett volna szabad kockáztatni. Talán én is hibáztam, több cserét is eszközöltem, úgy tűnik, nem működtek. Az eredmény miatt vagyok csalódott, nem a teljesítményünk miatt

– summázta röviden a látottakat Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést követő sajtótájékoztatón, majd kitért a két félidőre külön-külön is.

Az első félidőben nem voltunk jók labdabirtoklásban, a szünet után ebben is javultunk. Lehet 3 gól különbség köztünk, de nem az alapján, amit ma láttunk. Nem tudtam többet kérni a játékosaimtól, mindent beleadtak a srácok. A 84. percig minden jól is alakult. Ki kell elemeznünk az utolsó tíz percet. Cristiano Ronaldo nagyon hatékony, ma is gólra váltotta a helyzeteit. Meg kellett próbálnunk, valamit tennünk kellett, ezért is cseréltem annyit, de felteszem a kezem, és beismerem, hogy hibáztam. Nincs gondom azzal, hogy bevalljam ezt.

Meleg van, mindenkinek nehéz futballozni, ez így lesz Franciaországgal is – tekintett előre az olasz szakember. Hozzátette: fontos, hogy fizikálisan és mentálisan is kipihenje magát a csapat a szombati találkozóra. A világbajnokkal szombaton 15 órakor találkozunk a Puskás Arénában.

Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya az első félidőben tapasztalt hiányosságokról beszélt, valamint a taktikai változtatásokat is ecsetelte.

Próbáltunk ritmust váltani, forgatni a játékot, de a biztonságra is törekedtünk az első félidőben. Nem hagytuk nekik, hogy labdát birtokoljanak, védekezésre kényszerítettük őket. Gyakran visszaszereztük a labdát, négy tiszta helyzetünk is volt, fontos volt, hogy minél előbb gólt szerezzünk. Megvoltak a lehetőségeink, de nem tudtunk betalálni. A félidőben mondtam, hogy tartsuk fenn ezt a ritmust a második félidőben. A fordulás után idegesen kezdtünk, rágörcsöltünk a győzelemre. Cristiano Ronaldót áttettük a túloldalra, Rafa Silva behúzódott középre. A cserék jól szálltak be. Most már előre tekintünk a németek elleni mérkőzésre.

Santos kiemelte: a magyarok magasak és a levegőben erősek.

Nem a beívelésekre alapoztunk. Laposan próbáltuk belőni a labdákat a kapus és a védelmi vonal közé, de nem tudtunk gólt szerezni. A második játékrészben kevésbé voltunk stabilak, több labdát is elszórtunk. Végül megtaláltuk a gólszerzés módját, a kreatív játékosok is ki tudtak bontakozni a hajrában.

A szövetségi kapitány köszönetet mondott a Puskás Arénába érkező 4000 portugál szurkolónak. Azt is hozzátette: rendkívül kemény meccsre számít Németország ellen, amelynek keretét kiváló futballisták alkotják, és biztos benne, hogy Joachim Löw remekül felkészítette őket.

Sallai Roland a magyar csapat egyik legjobbja volt, a Freiburg szélsője így értékelt a meccs után:

Mindenki kitette a szívét és a lelkét a pályára, hihetetlen érzés volt végre újra szurkolók előtt játszani, akik egészen elképesztő hangulatot teremtettek a Puskás Arénában. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk őket megörvendeztetni egy jó eredménnyel.

Az Index kérdésére Sallai elárulta, nem lepte meg a magyar csapatot a címvédő Portugália.

„Azt kaptuk, amire számítottunk, minden ellenfelünket kielemeztük, nem okoztak meglepetést a portugálok. Nagyon sajnálom az utolsó 7-8 percet, kicsit elcsúsztunk a végén, ha egy kis szerencsénk van, akkor talán egy pontra rászolgáltunk volna.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG 
F CSOPORT, 1. FORDULÓ
Budapest, Puskás Aréna. V.: Cakir (török)
Magyarország–Portugália 0–3 (0–0) (Budapest)
Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Kleinheisler (Sigér, 78.), Nagy Á. (Varga R., 95.), Schäfer (Nego, 65.), Fiola (Varga K., 88.) – Szalai Á., Sallai (Schön, 77.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Portugália: Rui Patrício – Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro – Danilo, William (R. Sanches, 81.), Bruno Fernandes (Joao Moutinho, 89.) – Cristiano Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 81.), Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerzők: Guerreiro (84.) Ronaldo (87., 91.)

(Borítókép: Cristiano Ronaldo lő a hálóba a Magyarország–Portugália-csoportmérkőzésen a Puskás Arénában. Fotó: Balogh László/AFP)

Rovatok