Index Vakbarát Hírportál

Nagyszerű góllal győzték le az oroszok a finneket

2021. június 16., szerda 17:01

A finn–orosz meccsel szerda délután már a csoportkör második fordulója kezdődött a labdarúgó-Európa-bajnokságon. A találkozót Alekszej Mirancsuk remek gólja döntötte el, Oroszország 1–0-ra nyert, nyílttá téve ezzel a továbbjutás kérdését.

Finnország története során először jutott ki a kontinensviadalra, a dánok elleni nyitómeccsen pedig rögtön első győzelmét is megszerezte (1–0), az a találkozó azonban sajnos inkább Christian Eriksen drámájáról maradt emlékezetes.

Az oroszok bántóan simán kaptak ki a végső győzelemre is esélyes belgáktól 3–0-ra a csoportkör első fordulójában, így mindenképpen javítaniuk kellett, hogy életben tartsák továbbjutási esélyeiket.

Ennek ellenére a 4. percben máris gólt kaptak: 

a dánok ellen győztes találatot szerző Joel Pohjanpalo fejelt Matvei Safonov kapujába, ám a VAR jelzésére les miatt érvénytelenítették a gólt.

A következő két nagy lehetőség már Sztanyiszlav Csercseszov alakulata előtt adódott, előbb egy sakk-mattra kigurigázott akció végén Magomed Ozdojev lőtt ziccerben fölé, majd Artyom Dzjuba találta el a kapufát – igaz, a Zenit csatára lesen kapta a labdát, így ha belövi, sem ért volna.

A folytatásban két sérülés borzolta a kedélyeket, Mário Fernandes esett csúnyán a hátára egy párharcot követően, le is kellett cserélni az oroszt, hordágyon vitték le a pályáról. A 38. percben aztán éppen a helyére beálló Vjacseszlav Karavajev maradt le a egy beadásról, és esett neki a kapufának, miközben vétlen módon fejbe rúgta a menteni igyekvő Jere Uronent. Mindkét játékost ápolni kellett, de szerencsére folytatni tudták a mérkőzést.

Amelyen az első félidő hosszabbításában végre érvényes találatot láthattunk, méghozzá a szebbik fajtából: 

egy remek kényszerítő után Alekszej Mirancsuk tekert ballal a finn kapu jobb felső sarkába.

A második játékrész finn helyzettel indult, Teemu Pukki kapott remek labdát, Igor Gyivejev azonban utolérte, mielőtt lőhetett volna, és becsúszva tisztázott a Norwich támadója elől. Ezután Alekszander Golovin próbálkozott kétszer is távolról, ám egyszer mellé, egyszer pedig fölé lőtt.

A 66. percben a csereként beálló, jónevű Rifat Zsemaljetgyinov növelhette volna az orosz előnyt, ám lövése centikkel a bal kapufa mellett suhant el. A 73. minutumban egy kontra végén Daler Kuzjajev még közelebb járt, Lukas Hrádecky lapos csavarását viszont hatalmas bravúrral kikapta a bal alsó sarokból.

A hajrában mindent megtettek a finnek, hogy legalább döntetlenre mentsék a találkozót, ám nem jártak sikerrel, így Oroszország fontos három pontot szerzett, és megtartotta esélyét a továbbjutásra.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
B CSOPORT, 2. FORDULÓ
Finnország–Oroszország 0–1 (0–1) (Szentpétervár)
Gólszerzők: A. Mirancsuk 45+2.

(Borítókép: Kirill Kudryavtsev / AFP)

Rovatok