Index Vakbarát Hírportál

Mégsem láthatták a magyar–portugált a Délvidéken, bekeményített a jogtulajdonos

2021. június 16., szerda 09:07

Hiába követett el mindent Zsemberi János, a Sat-Trakt szerbiai kábelszolgáltató tulajdonosa, mégsem vállalhatta be a kedd esti Magyarország–Portugália labdarúgó-Európa-bajnoki mérkőzés sugárzását, mert a jogtulajdonos óriási összegű bírságot helyezett kilátásba. Így a délvidéki magyar – és nem csak magyar – drukkerek hoppon maradtak, kivéve, ha havi mintegy 3000 forintnak megfelelő összegért megveszik a fizetős csatorna csomagját.

Tegnap délután még arról tájékoztatta az Indexet Zsemberi János, a Sat-Trakt tulajdonosa, hogy dacolva a jogtulajdonos által kilátásba helyezett bírsággal, ha a fene fenét eszik, akkor is műsorára tűzi a magyar válogatott három csoportmérkőzését a labdarúgó-Európa-bajnokságról. 

Csakhogy este a Magyar Szó című, magyar nyelvű VAJDASÁGI lap szerkesztőségéből arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy mégsem lesz közvetítés a várható anyagi és jogi következmények miatt. A Sat-Traktnak ugyanis egyszerűen nem áll módjában dacolni a jogtulajdonossal. 

A labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseinek közvetítésével kapcsolatosan kialakult helyzet valójában csak folytatása a szolgáltatók között évek tartó versengésnek, melyben elsősorban a United Media és az Arena Sport vesz részt – áll a Sat-Trakt által kedd este kibocsátott közleményben. – A Sat-Trakt társaság számára lehetetlenné vált, hogy felhasználóinak közvetíthesse a bajnokság eseményeit a Nova S csatornán, ennek ugyanis exkluzív közvetítési joga van, és külön tévécsatornán nem lehetséges az újrasugárzás. A United Media a Nova S csatornát a csomagjához tartozó többi csatornával együtt teszi hozzáférhetővé, ezek újrasugárzására viszont a Sat-Traktnak már hat éve nincs joga. A közvetítés akkori megszakításának egyetlen oka a szolgáltatói díj drasztikus megemelése volt, a felhasználók számára ugyanis elfogadhatatlannak bizonyult volna a magas ár.

A United Media mindössze egy nappal az Európa-bajnokság kezdete előtt küldött értesítést a csatornák lezárásáról, így már nem volt idő az esetleges tárgyalásokra, melyek legkevesebb egy hónapot igénybe vennének.

A Sat-Trakt társaság, amely tudatában van a sport, különösen a futball jelentőségének és annak, hogy felhasználói körében mekkora az érdeklődés az Európa-bajnokság iránt, intenzíven dolgozott annak érdekében, hogy mind a felhasználói központokban, mind a telefonközpontja által megfelelően tájékoztassa felhasználóit a bajnokság figyelemmel kísérésének módjairól. A társaság weboldalán és a Facebookon tájékoztatót tettek közzé a változásokról, és a felhasználókat kiegészítő információkkal is ellátták arra vonatkozóan, hogyan fizethetnek elő a United Media portálon a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseinek megtekintésére.

Az MTVA Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a cégnek egy figyelmeztető levelet is eljuttatott – az Index keddi cikkére történő hivatkozással –, amelyben felszólította a Sat-Traktot, hogy

a tervezett felhasználástól eltekinteni szíveskedjen, illetve megvalósult felhasználás esetén felszólítom, hogy a jogsértő felhasználással haladéktalanul felhagyni szíveskedjen.

Ilyen előzmények után történt az, hogy a délvidéki szurkolók lemaradtak a kedd esti magyar–portugálról...

(Borítókép: A magyar csapat a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország–Portugália-mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 15-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

 

Rovatok