Index Vakbarát Hírportál

A visszatérő De Bruyne ellopta a showt a dán-belga Eb-meccsen

2021. június 17., csütörtök 20:01

Érzelemdús meccset játszott egymással a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában Dánia és Belgium, ahol a labdarúgás mellett a finnek elleni mérkőzésen a halálból visszahozott Christian Eriksen volt a középpontban. Ami a találkozót illeti, bár a dánok korán vezetést szereztek, a szünetben beálló Kevin De Bruyne vezérletével a belgák fordítottak és 2–1-re nyerték a rangadót.

A belgák a nyitányon a duplázó Romelu Lukaku vezérletével tükörsimán verték az oroszokat 3–0-ra, Dánia viszont Christian Eriksen drámája után 1–0-ra kikapott Finnországtól.

Pedig Kasper Hjulmand alakulata a finnek elleni meccset is jól kezdte, ott azonban hiába dolgozott ki nagy helyzeteket a találkozó elején, nem tudott élni velük. Bezzeg most! 

A 2. percben Pierre-Emile Höjbjerg szerzett labdát a belga térfélen, Yussuf Poulsenhez passzolt, aki egy igazítás után 14 méterről, tökéletes lövést eresztett meg a jobb alsó sarokba, máris előnyhöz juttatva ezzel Dániát.

A túloldalon Dries Mertens egyenlíthetett volna szinte azonnal, ám a Napoli támadójának próbálkozását védte Kasper Schmeichel. Thibaut Courtois-nak is akadt munkája, előbb Joakim Maehle löketét, majd Daniel Wass fejesét kellett hatástalanítania.

A 10. percben aztán az előre megbeszéltek szerint Björn Kuipers megállította a játékot és a koppenhágai Parken Stadion minden résztvevője egy emberként éltette vastapssal egy percen keresztül Christian Erikesent.

A megható jelenetek után is maradtak támadásban az Inter középpályásának honfitársai, Poulsen, majd Mikkel Damsgaard előtt adódott gólszerzési lehetőség, ám egyikük sem járt sikerrel.  A félidő hajrája már a belgáké volt, áttevődött a játék a dán térfélre, igazán komoly helyzetig azonban nem jutott Roberto Martínez együttese, így a szünetre hazai előnnyel vonulhattak a csapatok.

A második játékrész egy veszélyes dán szabadrúgással indult, ám Damsgaard 17 méteres lövése a sorfalat találta telibe. Ekkor már Kevin De Bruyne is pályán volt, aki a BL-döntőben elszenvedett súlyos arcsérülése után először futballozott. 10 perc is elég volt neki, hogy az Eb eddigi legszebb gólpasszát kiossza: 

Lukaku robogott el a jobb oldalon, majd a ManCity középpályásához passzolt, aki egy csellel két védőt fektetett el, ám ahelyett, hogy kapura lőtt volna, váratlanul a második hullámban érkező Thorgan Hazardhoz centerezett, sakk-matt, 1–1.

Közben Eden Hazard is beállt, Axel Witsellel egyetemben, velük sem gyengült Belgium, amely kezdte átvenni a mérkőzés irányítását. Nem ők voltak azonban a főszereplők, folytatódott ugyanis a De Bruyne-show: 

egy remek támadás és egyérintős játék után 17 méterről papíron a rosszabbik lábával – már ha van neki olyan... – tüzelt védhetetlenül a bal alsó sarokba.

A hajrában mindent egy lapra feltéve rohamozott Dánia az egyenlítő találatért, a 87. percben pedig Martin Braithwaite révén nagyon közel is állt hozzá, ám a Barcelona támadója egy jobbról érkező beadást a felső lécre csúsztatott. A 90. minutumban Mathias Jensen távoli bombája suhant el a bal oldali kapufa mellett, igaz Courtois rajta volt a lövésen.

Az ötperces hosszabbításban még egy pontrúgás után lett volna esély az egyik pont megmentésére, ám egy kontra végén kis híján a belgák szereztek újabb gólt:

az előre futó Schmeichel helyett egy visszaérő védő rúgta ki Thomas Meunier távoli ívelését a kapu torkából.

Belgium 2–1-re nyert, ezzel továbbjutott a csoportból, amelyre az utolsó körben ha az oroszokat legyőzi, akkor a dánoknak is lehet esélye.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Dánia–Belgium 1–2 (1–0) (Koppenhága)
Gólszerzők: Poulsen 2. ill. T. Hazard 55., De Bruyne 70.

(Borítókép: Wolfgang Rattay / AFP)

Rovatok