Index Vakbarát Hírportál

Hollandia könnyedén begyalogolt a nyolcaddöntőbe

2021. június 17., csütörtök 22:54 | aznap frissítve

A labdarúgó-Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában Hollandia 2–0-ra legyőzte Ausztriát. A hollandok jóval több helyzetet dolgoztak ki, megérdemelten győztek, egyúttal kiharcolták a továbbjutást is.

Meglehetősen sebezhetőnek tűnt Hollandia védelme az Ukrajna ellen 3–2-re megnyert mérkőzésen. A csapat hiába vezetett 2–0-ra, az ukránok öt perc alatt kiegyenlítettek, ami aggodalomra adhatott okot Frank de Boer szövetségi kapitánynak, hiába szerezték meg végül a három pontot.

Az Ausztria elleni találkozót megelőzően azonban megnyugodhatott, egyik legjobb játékosa, Matthijs de Ligt ugyanis felépült combsérüléséből, és visszatérhetett a kezdőcsapatba, a védelem tengelyébe.

A túloldalon Franco Foda szövetségi kapitány viszont nem számíthatott Marko Arnautovicra, akit az Észak-Macedónia ellen 3–1-re megnyert találkozót követően tiltott el egy mérkőzésre az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), miután a gólöröménél nagyszerb nacionalista sértegetésekkel inzultálta az ellenfél albán származású futballistáját, Egzon Bejtulajt.

Mivel mindkét válogatott győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot, úgy léphetett pályára a két csapat csütörtökön, hogy ha nyer, továbbjut az egyenes kieséses szakaszba.

Bár a statisztika ritkán mérvadó, gólokban gazdag mérkőzésre lehetett számítani, legalábbis az alapján, hogy a legutóbbi hét alkalommal, amikor Hollandia és Ausztria találkozott egymással, összesen 30 gól született, vagyis mérkőzésenként 4,3. Más kérdés, hogy ez az osztrákokat aligha tölti el boldogsággal, mivel legutóbbi hat mérkőzésüket elvesztették a hollandok ellen, ráadásul legutóbb 1990-ben tudtak nyerni – akkor is felkészülési mérkőzésen.

A találkozó elején lassú tempót diktált mindkét válogatott, igaz, erre lehetett is számítani, miután Frank de Boer a mérkőzés előtt arról beszélt, hogy senki se számítson arra, hogy ilyen melegben folyamatosan letámadnak majd.

Ennek megfelelően az első néhány perc viszonylag csendesen telt el, aztán Stefan de Vrij egyszer csak elindult a jobb oldalon, egy csellel átverte Martin Hintereggert, majd eldobta magát, de már esés közben rájött, fölösleges szimulálni, VAR-ral úgyis visszanézik az esetet, ezért továbbment a labdáért, de David Alaba keresztezett, és előbb érte el a labdát.

Utólag már bánhatja az osztrákok csapatkapitánya, ugyanis hosszan tolta meg a labdát, Denzel Dumfries pedig lecsapott rá, akinek rálépett a lábára Alaba – ráadásul a tizenhatoson belül.

A szabálytalanságot Orel Grienfeld játékvezető elsőre nem vette észre, ám a videószobából rászóltak a fülére, majd vissza is nézte az esetet, és végül a VAR segítségével – jogosan – büntetőt ítélt a hollandoknak.

A tizenegyeshez Memphis Depay állt oda, aki jobbal magabiztosan a jobb alsó sarokba lőtte a labdát a 11. percben. A 27 éves támadónak ez volt a 27. gólja a holland válogatottban.

Nem sokkal később majdnem újra betalált, a 24. percben egy saját térfélről elvégzett holland bedobást követően kissé elbambult az osztrák védelem, Depay lépett ki a jobb összekötő helyén, a 16-oson belülről, jobbal lőtt, ám a labda az oldalhálóban kötött ki.

Túl sok helyzetet nem lehetett feljegyezni, a játék jobbára a mezőnyben zajlott, az osztrákok csak egy távoli lövéssel kísérleteztek, de az is a kapu fölé szállt.

A félidő végére aztán felpörögtek az események: 

előbb Patrick van Aanholt indította remekül Wout Weghorstot, aki Depay elé tálalt, ám a támadó az üresen tátongó kapu fölé lőtt 7 méterről a 40. percben.

Egy perccel később ismét Van Aanholt volt az egyik főszereplő, kényszerítő után Georginio Wijnaldumhoz passzolt, aki a 16-oson belülről az előtte álló védőbe lőtt.

A szünet után sem változott a játék képe, nagyobb helyzetet egyik csapat sem tudott kialakítani egészen a 61. percig. Akkor Depay végzett el szögletet a bal oldalról, Weghorst a hosszúról középre fejelt, ahonnan De Vrij bólintott kapura, de Daniel Bachmann reflexből hárított. A kipattanó De Ligt elé került, akinek a közeli lövését a védők blokkolták.

Bár a mezőnyben nem mutatkozott nagy holland fölény, a helyzetek alapján megérdemelten vezettek, sőt a 67. percben növelték is az előnyüket. 

Depay a felezővonaltól indította a csereként beálló Donyell Malent, aki végigrobogott a labdával, majd ziccerben Dumfrieshez passzolt, a jobbhátvéd pedig jobbal a kapuba lőtt.

Az első említésre méltó osztrák helyzetet a 71. percben lehetett feljegyezni, egy szögletet követően Marcel Sabitzer térdéről pattant a labda a kapu mellé. David Alaba 10 perccel később távolról próbálkozott, ám ballábas lövése ugyanúgy a bal kapufa mellett landolt.

Az osztrákok a mérkőzés végére magukra találtak, Karim Onisiwo a 85. percben próbálkozott fejjel, de a labda Maarten Stekelenburg kezében landolt, így maradt a 2–0, amivel Hollandia bebiztosította a helyét az egyenes kieséses szakaszban, és az is eldőlt, hogy a nyolcaddöntőben Budapesten játszik. Ausztria sorsa azon múlik, mit játszik az utolsó fordulóban Ukrajna ellen.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
C CSOPORT, 2. FORDULÓ
Hollandia–Ausztria 2–0 (1–0) (Amszterdam)
Gólszerzők: Depay 11., Dumfries 67.

(Borítókép: Olaf Kraak – Pool / Getty Images Hungary)

Rovatok