Index Vakbarát Hírportál

Hőseink ismét nagyot küzdöttek, de kiestünk az Eb-ről

2021. június 23., szerda 22:53

A magyar labdarúgó-válogatott hősies küzdelem után 2–2-es döntetlent játszott Németországgal az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, így elbúcsúzott a kontinenstornától. A Nationalelf csoportmásodikként jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

Több ezer magyar szurkoló kísérte el Münchenben Marco Rossi csapatát, amely azzal a tudattal lépett pályára az Allianz Arénában, hogy ha nyer, biztosan továbbjut a nyolcaddöntőben.

A találkozó előtti sajtótájékoztatón Joachim Löw német szövetségi kapitány elmondta, Portugália ellen már jól és eredményesen játszott a csapata, és hasonló teljesítményt várt a magyarok elleni mérkőzésen, Marco Rossi pedig kiemelte, taktikailag hibátlan teljesítményre lesz szükségünk.

Futballozni viszont nem volt túl egyszerű, egy órával a mérkőzés kezdete előtt eleredt az eső, a meteorológusok pedig már délután figyelmeztettek, viharra és jégesőre is lehet számítani.

Marco Rossi nem változtatott korábbi kezdőcsapatán, a németeknél a sérülés miatt csak a kispadon helyet kapó Thomas Müllert Leroy Sané váltotta.

Német helyzettel indult a találkozó, a negyedik percben Joshua Kimmich kapott remek labdát a tizenhatoson belül, de Gulácsi Péter résen volt, hárította a lövést. Toni Kroosék birtokolták többet a labdát, amelyet legtöbbször laposan igyekeztek megjátszani.

A 11. percben aztán remekül hozták ki a labdát a mieink, jobb oldalról Sallai Roland ívelt középre, Szalai Ádám pedig parádés mozdulattal fejelt Manuel Neuer kapujába, megszereztük a vezetést!

A 17. percben veszélyes lehetőség adódott Kai Havertz előtt, a Chelsea BL-győztes támadójának lapos beadásába azonban nem tudott német játékos beleérni.

Néhány perccel később Kimmich szögletét Mats Hummels fejelte a felső lécre, pedig a német szurkolók már bent látták. Egyre nagyobb nyomást gyakoroltak a kapunkra a Nationalelf tagjai, közben pedig az eső is egyre jobban elkezdett esni, valamint a szél is felerősödött.

A magyar csapat játékosai masszívan védekeztek, felvállalták a párharcokat, a kemény ütközéseket, látszólag ez nem nagyon feküdt a németeknek, akik a portugálok ellen mutatott hatékony széljátékukat egyáltalán nem tudták bemutatni.

A 39. percben Sallai távoli lövését fogta Neuer, ekkor szinte már pocsolyák álltak a pályán. A félidőben 0–1-es állásnál mehettek pihenni a csapatok, a Puskás Arénában ekkor 1–1 állt az eredményjelzőn a Portugália–Franciaország mérkőzésen, ami a németek kiesését jelentette volna.

Egyik szövetségi kapitány sem cserélt a szünetben.

A második játékrész elején Havertz lövését fogta Gulácsi, a mieink pedig igyekeztek türelmes, szemre is tetszetős támadásokat vezetni.

Löw az 58. percben változtatott először, Ilkay Gündogan helyett Leon Goretzka érkezett a pályára.

A 61. percben Fiola indult meg a bal oldalon, Sané ugyan utolérte, ám elesve kézzel ért a labdába, jó helyről végezhettünk el szabadrúgást, de Sallai a kapufát találta el.

A 66. percben Kimmich ívelte Hummels irányába a labdát, Gulácsi elszámolta magát és melléütött, Havertz pedig közelről az üres kapuba fejelt, 1–1.

És micsoda támadással válaszoltunk! Szinte azonnal kihasználták a mieink az újabb lehetőségüket. Szalai Ádám ugratta ki Schäfer Andrást, akit Hummels és Sané sem tudott utolérni, a DAC középpályása pedig a kapuba fejelt: 1–2!

A német szurkolók csendben ültek a helyükön, miközben a magyar tábor táncolt és énekelt.

Az idő pedig csak telt és telt, Kroos 81. percben eleresztett lövése épphogy elkerülte a magyar kaput. Három perccel később viszont Goretzka már gólt szerzett, a védők és Gulácsi is csak beleérni tudott a Bayern játékosának lövésébe, 2–2.

Az eredmény már nem változott, 2–2 lett a végeredmény, ezzel a magyar válogatott csoportutolsóként kiesett az Európa-bajnokságról. Mindezek ellenére ismét remek teljesítményt nyújtott Marco Rossi csapata, amelynek szégyenkezni semmi oka nincs, mert fegyelmezetten, harciasan és jól futballozott a kontinenstornán.

A magyar drukkerek „Szép volt, fiúk!” rigmusokkal köszöntötték a nemzeti csapat játékosait, akik közül többen is a könnyeikkel küszködtek. 

A csoport másik mérkőzésén is 2–2-es eredmény született, így a franciák végeztek a kvartett élén, a németek léptek tovább csoportmásodikként, a portugálok pedig csoportharmadikként lesznek ott a nyolcaddöntőben. Eldőlt továbbá, hogy vasárnap Hollandia–Csehország nyolcaddöntőt rendeznek a Puskás Arénában.

A mérkőzés embere az Indexnél: Schäfer András.

TUDÓSÍTÁSUNKAT ITT ÉRI EL!

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F CSOPORT, 2. FORDULÓ
Németország–Magyarország 2–2
München, Allianz Aréna, 13 000 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Ginter (Volland 82.), Hummels, Rüdiger – Kimmicht, Gündogan (Goretzka 58.), Kroos, Gosens (Musiala 82.) – Havertz (Werner 67.), Gnabry (Müller 68.), Sané. Szövetségi kapitány: Joachim Löw.
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Kleinheisler (Lovrencsics 88.), Nagy Á., Schäfer, Fiola (Nikolics 88.) – Szalai Á. (Varga K. 82.), Sallai (Schön 75.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.
Gólszerzők: Havertz (66.), Goretzka (84.), ill. Szalai Á. (11.), Schäfer (68.)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
PORTUGÁLIA–FRANCIAORSZÁG 2–2 összefoglaló itt!

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország 5 pont
2. Németország 4 pont
3. Portugália 4 pont 
4. MAGYARORSZÁG 2 pont
Azonos pontszámnál az egymás elleni mérkőzés eredménye rangsorol.

(Borítókép: POOL / Alexander Hassenstein / Reuters)

Rovatok