Index Vakbarát Hírportál

Kéz a kézben sétáltak a 16 közé a portugálok és a franciák

2021. június 23., szerda 22:59 | két éve frissítve

Nem bírt egymással a Puskás Arénában Portugália és Franciaország: a 2–2-es döntetlen mindkét válogatottnak továbbjutást ért a labdarúgó-Európa-bajnokság F csoportjából. A vb-címvédő így csoportelsőként ment tovább, és Svájccal találkozik a nyolcaddöntőben, míg Portugália Belgiummal. A magyar válogatottal döntetlent játszó Németország Angliával csap össze Londonban.

A franciák már továbbjutóként érkeztek a Puskás Arénába, míg Portugália számára legalább egy pont kellett a biztos továbbjutáshoz. A mérkőzés előtti bemelegítésnél mindkét tábor lelkesen buzdította övéit, de amikor a nagy kivetítőn újra lejátszották Fiola Attila franciák elleni gólját, üdvrivalgás tört ki a stadionban. Ebből is leszűrhető volt, hogy magyar szurkolóból volt a legtöbb.

Tapogatózással kezdtek a csapatok, itt is, ott is ment a labdajáratás, érdemi előretörés nélkül. Az első hangorkán a 12. percben jött a Puskás Arénában, amikor a magyar válogatott Szalai Ádám fejesével megszerezte a vezetést Németország ellen Münchenben. A felső két karéjon elképesztő hangulat uralkodott el, a kapuk mögött szurkoló portugál, illetve francia tábor néhány pillanatra elcsendesedett.

Egészen a 30. percig kellett várni az újabb felhördülésre, amikor egy beívelést követően Danilót bokszolta fejen Hugo Lloris, Lahoz játékvezető hezitálás nélkül a büntetőpontra mutatott, a franciák csapatkapitánya pedig egy sárga lappal gazdagodott. Az ítéletvégrehajtó Cristiano Ronaldo volt, aki magabiztosan vágta a tizenegyest a jobb alsóba (1–0).

A portugál sztárnak ez volt a negyedik találata az Európa-bajnokságon, amivel élre állt a góllövőlistán.

A hajrában azonban egyenlíteni tudott a vb-címvédő. Paul Pogba löbbölt egy labdát a tizenhatoson belülre, Kylian Mbappét felborította Nélson Semedo, Lahoz pedig ismét tizenegyest ítélt. Karim Benzema jött, látott és megszerezte első találatát az Európa-bajnokságon, miután magabiztosan lőtte a kapu jobb oldalába a büntetőt (1–1).

A szünetben így 1–1-et mutatott a Puskás Aréna eredményjelzője. A két gólszerző félúton az öltöző felé mezt cserélt, már a játékoskijáróban, de a szemfüles operatőrök nem maradtak le erről a pillanatról. Végül is együtt töltöttek néhány évet a Real Madridnál, és nyertek is pár trófeát...

A fordulás után jött (az újabb) hideg zuhany a portugáloknak: a 47. percben Pogba varázslatos indításával Karim Benzema lépett ki, majd a jobb oldalról, nyolc méterről kilőtte a hosszú alsót. Videózták a találatot, de a VAR is egyetértett Lahoz játékvezetővel, hogy szabályos körülmények között született a találat (1–2).

Nem sokáig örülhettek a franciák. 

A 60. percben egy bal oldali beadásba Jules Koundé ért bele kézzel a tizenhatoson belül, újabb büntetőt kaptak a portugálok. Ezúttal is Cristiano Ronaldo állt oda a labda mögé, és újfent magabiztosan vágta a hálóba a labdát. Örömében kifutott a francia szurkolók elé, akik néhány korsó sörrel köszöntötték. Ez aligha érdekelte a portugál aranylabdást (2–2).

Tíz perccel később nagyon közel került a gólszerzéshez a francia válogatott: Paul Pogba lövését tolta kapufára Rui Patrício, majd a kipattanót Antoine Griezmann lőtte rá egyből éles szögből, de a portugál kapus ezt is kipaskolta. Mindkét szövetségi kapitány cserékkel próbálta frissíteni csapatát, de nem jött az áttörés, maradt a döntetlen.

Ez pedig mindkét együttesnek nyolcaddöntőt ért: Franciaország csoportelső lett, Portugália harmadikként ment tovább a mieinkkel ikszelő Németország mögött.

A legjobb 16 között a franciák Svájccal találkoznak június 28-án, hétfőn, Bukarestben, míg Portugália Belgiummal meccsel vasárnap Sevillában. Németország jövő kedden Angliával csap össze Londonban.

EB 2020
F CSOPORT, 3. FORDULÓ
PORTUGÁLIA–FRANCIAORSZÁG 2–2 (1–1)
Puskás Aréna, 60 000 néző. Vezette: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
Portugália: Rui Patrício – Semedo (Dalot, 79.), Rúben Dias, Pepe, Guerreiro – Joao Moutinho (Neves, 72.), Danilo (Palhinha, a szünetben), Renato Sanches (S. Oliveira, 88.) – B. Silva (Bruno Fernandes, 72.), C. Ronaldo, D. Jota
Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Kimpembe, L. Hernández (Digne, a szünetben, Rabiot 52.) – Pogba, Kanté – Tolisso (Coman, 66.), Griezmann (Sissoko, 86.), Mbappé – Benzema.
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: C. Ronaldo (31., 60. – mindkettő 11-esből), ill. Benzema (45+2. – 11-esből, 47.)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 2–2 – összefoglaló itt!

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország 5 pont
2. Németország 4 pont
3. Portugália 4 pont 
4. MAGYARORSZÁG 2 pont
Azonos pontszámnál az egymás elleni mérkőzés eredménye rangsorol.

(Borítókép: Karim Benzema ünnepli gólját a Portugália elleni csoportmérkőzésen. Fotó: Getty Images Hungary)

Rovatok