Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Visszataszító provokáció volt a szivárványos zászló a Himnuszt éneklő magyar csapat előtt

2021. június 25., péntek 17:28

A Németország–Magyarország (2–2) Európa-bajnoki csoportmeccset komoly vita előzte meg az Allianz Aréna szivárványszínű kivilágításáról, amelyet végül nem engedélyezett az UEFA. Orbán Viktor  végül nem Münchenben nézte meg a mérkőzést, ahol a magyar himnusz alatt egy férfi szivárványos zászlóval rohant a pályára.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött interjúrészletben kifejtette,

az, hogy a magyar himnusz alatt szivárványos zászlóval be lehet rohanni a pályára, és ott lehet rohangálni az éppen a Himnuszt éneklő magyar csapat előtt, az egy elfogadhatatlan és visszataszító provokáció.

A külügyminiszter nagyon nehezen tudja elhinni, hogy az Allianz Arénában a szervezők ne lehettek volna felkészülve egy ilyen esetre.

Én nagyon-nagyon nehezen tudom azt elhinni, hogy ilyen körülmények után ne lettek volna vagy ne lehettek volna felkészülve az Allianz Arénában biztonság szempontjából a szervezők arra, hogy ilyen ne történhessen meg. Azt gondolom, hogy ez jogosan veti fel annak a gyanúját, hogy ez direkt volt, és onnantól kezdve ez még inkább visszataszító.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ma közölte, hogy esetleges diszkriminatív incidensek miatt vizsgálja az összecsapást.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány Facebook-oldalán kifejtette, ők máshogy látják a kérdést és ezek az identitások nem zárják ki egymást.

„Szívesen láttuk volna a szivárvány színeiben az arénát, mert a fociban évtizedes hagyománya van a kiállásnak azok mellett akiket bántanak, akiket megkülönböztetnek, akiknek kevesebb jut, akiket más mércével mérnek. ... Minden családban vannak viták. A jól működő családokban ezeket kibeszélik és megoldják. Mi azt szeretnénk, ha Magyarország egy jól működő család lenne, ahol meg tudjuk beszélni a dolgainkat. És ahol két dolog nem kérdés. Először is, hogy ma este: hajrá magyarok! Másodszor pedig, hogy a #családazcsalád." - írják Facebook-oldalukon.

Rovatok