Index Vakbarát Hírportál

100 millió forintnál is többet tehetnek zsebre az Eb magyar hősei

2021. június 27., vasárnap 13:39

Várakozáson felül teljesített a magyar válogatott az Európa-bajnokságon, sőt, nagyon sokáig továbbjutásra is állt a „halálcsoportban”. Bár Marco Rossi legénysége Portugáliától vereséget szenvedett (0–3), Franciaországgal (1–1) és Németországgal (2–2) is döntetlent játszott, amire az egész világ felkapta a fejét.

Ezzel az eredménnyel minden bizonnyal a legtöbben kiegyeztek volna a kontinenstorna előtt, ehhez képest a többség most inkább csalódott, hogy nem történt még nagyobb csoda. Persze, bosszankodni lehet, de azzal mindenki egyetért, hogy a válogatott tagjai és a stáb is hősként tért haza.

A két döntetlen és a dicsőség mellé ráadásul pénzdíj is jár. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ugyanis jelentős összeget – összesen 331 millió eurót, nagyjából 116 milliárd forintot – oszt ki a tornára kijutó csapatok között, amelyet az elért eredmények is befolyásolnak.

A magyar válogatott az Eb-n való részvételért 9,25 millió eurót – 3,25 milliárd forintot – kap, míg a két döntetlenért egymillió eurót – 351 millió forintot –, amely a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kasszájába folyik be.

A jelenlegi gyakorlat szerint az elért eredményért kapott össze harminc százaléka a játékosoké, tizenöt százaléka a szakmai stábé. Az összeg tartalmazza az adókat és a járulékokat is

– mondta Szabó Gergő, a magyar válogatott sajtófőnöke a Nemzeti Sportnak.

Ez azt jelenti, hogy az Eb-n szerzett egymillió euróból 300 ezer – nagyjából 105 millió forint – jut a játékosoknak. Mivel 26 fős volt a keret, a futballisták fejenként körülbelül négymillió forintot tehetnek zsebre a fantasztikus szereplésért cserébe.

Marco Rossi szövetségi kapitánynak és a stábjának 150 ezer euró – 53 millió forint – jut, míg a fennmaradó 550 ezer euróról – 193 millió forintról – az MLSZ rendelkezik.

Rovatok