Index Vakbarát Hírportál

Pelé védelmébe vette a franciák bűnbakját

2021. június 29., kedd 11:35

Hős lehetett volna Kylian Mbappé, de már-már sorsszerű volt, hogy az egész Európa-bajnokságon formán kívül teljesítő francia csatár kihagyta a legfontosabb tizenegyest Svájc ellen. A világbajnok kiesett, amiért sokan a PSG futballistáját okolják, igaz, többen is védelmükbe vették, így például Pelé is.

Könnyű lenne bűnbakot keresve ujjal mutogatni Kylian Mbappéra Franciaország kiesését követően. A 22 éves csatártól várta mindenki, hogy a hátára veszi a válogatottat, és a világbajnoki győzelem után az Európa-bajnokságon is hősként repíti a franciákat az aranyéremig. Ehhez képest az egész tornán csak vergődött, nem találta a helyét, formán kívül futballozott, és néhány szép megmozduláson kívül nem igazán mutatott semmit, amit jól mutat, hogy gól nélkül zárta az Eb-t.

Ezt tetézte a Svájc elleni teljesítményével. Persze ha a franciák 3–1-es vezetés után nem esnek szét, és továbblépnek a legjobb nyolc közé, akkor most aligha lenne arról szó, hogy mennyire játszott rosszul Mbappé. Csakhogy a svájciak a rendes játékidőben kiegyenlítettek, tizenegyesekkel pedig 5–4-re legyőzték a kontinenstorna egyik favoritját.

Jellemző, hogy a tizenegyespárbajban egyetlen játékos rontott – a találkozón 1–0-s vezetésnél Hugo Lloris kivédte Ricardo Rodríguez büntetőjét –, a PSG csatára. De talán nem is meglepő, Mbappé addigi teljesítménye előrevetítette, már-már sorsszerű volt, hogy a sorsdöntő pillanatban hibázik. Bár Yann Sommer érdemeiből semmit sem von le, sőt igenis nagyot védett, a csatár lövése nem volt az igazi: félmagasan rúgta meg a labdát, amely még csak nem is a sarokra ment.

Nagyon nehéz lesz túllépni ezen. Végtelenül szomorú vagyok a kiesést követően, hogy nem tudtuk elérni a célunkat. Nagyon sajnálom a kihagyott tizenegyest. Szerettem volna segíteni a csapatnak, de nem sikerült. Nehéz lesz ezután aludni, de benne van a kockázat ebben a sportban, amelyet annyira szeretek. Tudom, hogy a szurkolók rendkívül csalódottak, de szeretném megköszönni a támogatást, és azt, hogy végig hittek bennünk. A legfontosabb, hogy még erősebbek legyünk, és úgy nézzünk szembe a következő kihívásokkal

– írta Twitter-oldalán a 47-szeres válogatott futballista, aki sportszerűen gratulált a svájciaknak a továbbjutáshoz.

Az viszont másik kérdést vet fel, kinek a felelőssége, hogy Mbappé rúgta a mindent eldöntő tizenegyest. Érthető, hogy mindenképpen szeretett volna odaállni, és hiába szerepelt rendkívül gyengén az Eb-n, ez őt nem zavarta. Didier Deschamps szövetségi kapitány viszont megakadályozhatta volna, hogy a mentálisan maga alatt levő, egyébként kiváló képességű játékos a labda mögé álljon.

Ha addig nem volt egyértelmű, hogy ez az ő tornája, intő jelként lehetett volna tekinteni a hosszabbítás második félidejében kihagyott ordító ziccerére. Paul Pogba sokadik zseniális indítása után egy az egyben lépett ki, ám nagyjából öt méterről, ballal még csak a kaput sem találta el. Rossz döntést hozott. Passzolhatott volna a középen üresen érkező Olivier Giroud-hoz is, átvehette volna úgy a labdát, hogy a jobb lábára jöjjön ki a lépés, és lezárhatta volna a találkozót.

Akkor most hősként ünnepelnék Franciaországban, ehelyett a többség most leginkább őt okolja a kiesésért – és talán a szövetségi kapitányt.

Igaz, nem mindenki tekint rá bűnbakként, sokan a védelmükbe vették, így például a franciák csapatkapitánya, Hugo Lloris is, aki hangsúlyozta, hogy együtt nyernek és együtt is veszítenek, így mindannyian felelősek a kiesésért, és nem érdemes ujjal mutogatni senkire. A sportág történetének egyetlen háromszoros világbajnoka, Pelé is próbálta vigasztalni Mbappét.

Fel a fejjel, Kylian! Holnaptól egy új utazás első napja kezdődik

– üzente a Twitteren a legendás brazil.

A rosszul sikerült Európa-bajnokságtól, a kihagyott tizenegyestől függetlenül Mbappé fantasztikus futballista, aki a labdarúgás következő egy évtizedének meghatározó alakja lehet, aki előbb-utóbb minden bizonnyal Aranylabdát is nyer, ám eltarthat egy ideig, amíg a hatalmas sokk után új erőre kap. Idővel azonban biztosan kilábal a gödörből, láttunk már hasonlót, elég csak Roberto Baggiót említeni, aki az 1994-es világbajnoki döntő tizenegyespárbajában utolsóként lőhetett, és még csak a kaput sem találta el, amivel Olaszország elveszítette a találkozót Brazília ellen.

Később megszabadult a rossz emlékeitől, és újra elvállalta a büntetőt, amikor arra került a sor, amiből Mbappé is erőt meríthet, azzal pedig aligha vállalunk nagy kockázatot, hogy idővel úgyis kilábal a gödörből – még ha a többség most bűnbakként is tekint rá.

Rovatok