Index Vakbarát Hírportál

Luis Enrique sokkolta az újságírókat

2021. július 3., szombat 09:40 | aznap frissítve

Luis Enrique, a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya meglepő közléssel kezdte a Svájc ellen tizenegyespárbajban megnyert Eb-negyeddöntő utáni sajtótájékoztatóját. „Életemben nem voltam olyan nyugodt, mint a tizenegyesek közben”, mondta, majd meg is magyarázta, miért.

Luis Enrique, a spanyol válogatott szakvezetője immár megszokott kabalapólójában, a Naranjito-mezben jelent meg Szentpéterváron a Spanyolország–Svájc Európa-bajnoki negyeddöntőt követő sajtótájékoztatón.

„Nyugodjatok meg, bár ez ugyanaz a póló, ami a múltkor is rajtam volt, de időközben kimostam!”, vetette oda mosolyogva a spanyol újságíróknak, majd nem várt kijelentéssel kezdte:

Életemben nem voltam még olyan nyugodt, mint a tizenegyespárbaj közben. Miért kellett volna izgulnom? Ekkor már semmiféle ráhatásom nem volt a történésekre.

Majd tréfálkozva hozzátette, utalva Moratának a szlovákok ellen a 12. percben kihagyott büntetőjére:

Nem volt miért idegeskednem, hiszen Morata már nem volt a pályán. De ez csak vicc. Álvarót azért cseréltem le, mert óriási nyomás alatt van a sajtó részéről. Nem is baj, hogy Gerard Moreno hagyta ki a helyzeteket, ha Álvaro tette volna, akkor most darabokra szednétek – jelezte az újságírók felé. 

Luis Enrique nagy formában volt, a továbbiakban is sziporkázott:

Szenvedtünk, szenvedtünk, de hát ez az Európa-bajnokság negyeddöntője, mit vártatok? Katonai díszszemlét? Az Eb előtt azt mondtam, egyike vagyunk annak a nyolc válogatottnak, amely megnyerheti a bajnokságot. És ezt komolyan is gondoltam. Most már azt mondom, hogy egyike vagyunk annak a négynek, amely megnyerheti. Élvezzük ki a pillanatot!

Az újságírók felemlegették a 2008-as Európa-bajnoki negyeddöntőt, amelyet a következő ellenfél, Olaszország ellen nyert meg tizenegyesekkel a spanyol válogatott, méghozzá úgy, hogy Iker Casillas két lövést is hárított, majd Cesc Fábregas rúgta be az utolsó tizenegyest. (Persze a sajtótájékoztató közben még nem lehetett tudni, hogy Olaszország vagy Belgium lesz az ellenfél az elődöntőben.) Mindenesetre az a győzelem jelölte a kezdetét annak a csodálatos négy esztendőnek, amelyben a La Roja uralta a világ futballját, két Európa- és egy világbajnokságot nyerve. 

Nem tudom, hogy ez a mostani siker inflexiós pontot jelent-e a válogatott történetében, de az biztos, hogy ez a társaság képes bármilyen nehézségen felülkerekedni. Idestova 33 napja vagyunk együtt az edzőtábort is beleszámítva, és eközben mindenen, de mindenen keresztülmentünk. Úgyhogy nem félünk semmitől és senkitől.

(Borítókép: Luis Enrique,  a Spanyolország–Svájc Európa-bajnoki negyeddöntőt követő sajtóértekezleten Szentpéterváron,  2021. július 3-án. Fotó: UEFA / UEFA / Getty Images)

Rovatok