Index Vakbarát Hírportál

Szembenéztek a halállal, Anglia sem ijeszti meg Dániát

2021. július 7., szerda 13:43

Szerdán este a második elődöntővel folytatódik a labdarúgó Európa-bajnokság, 21 órától Anglia Dániával csap össze a Wembleyben. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a párharccal kapcsolatban, valamint nyilatkozatokat a főszereplőktől.

Az olasz–spanyol párharcnál talán egyértelműbbnek tűnik ez a csata, már csak azért is, mert Angliát hazai pályán több tízezer szurkoló fogja buzdítani. Szó sincs persze arról, hogy Dánia az esélytelenek nyugalmával várja a mérkőzést, már csak az eddig mutatott teljesítménye miatt sem: 

a finnek elleni nyitó meccset (0–1) egyértelműen beárnyékolta Christian Eriksen drámája, a szerencsés kimenetelű eset azonban hihetetlen plusz erőt adott Kasper Hjulmand alakulatának.

Ezt már a belgák ellen 2–1-re elveszített találkozón is láthattuk, a lendület pedig az oroszokat (4–1), a walesieket (4–0), valamint a cseheket (2–1) is elsodorta.

Valami történt Eriksen esete óta a csapattal. Sokat fejlődtünk, és mindenki tudja, ha összetartunk, biztonságban vagyunk. Bízhatunk egymásban, a körülöttünk lévő emberekben, és ha valakinek baja esik, támaszkodhat a többiekre, az egész válogatottra. Azért vagyunk, hogy támogassuk egymást. Ez biztonságot nyújt mindenkinek, ráadásul Christiant is jó érzésekkel tölti el.

– nyilatkozta a csapat kapitánya, Simon Kjaer, akire nemzeti hősként tekintenek a finnek elleni meccs óta.

Yussuf Poulsen arról a felhajtásról beszélt, ami most Angliában a nemzeti csapatot övezi. „A szurkolók és a média meg van győződve arról, hogy semmi esélyünk legyőzni őket. Pedig a legutóbbi két egymás elleni meccsen a Nemzetek Ligájában négy pontot szereztünk, már csak emiatt sem becsülhetnek le minket. De az angol játékosok szerintem nem is így gondolkoznak.”

Az RB Leipzig támadója nem a levegőbe beszélt, a dánok ugyanis a koppenhágai 0–0 után Londonban Eriksen büntetőjével 1–0-ra nyertek. Az örökmérleg ennek ellenére az angolok felé billen, akik az eddigi 23 egymás elleni találkozóból négy vereség és öt döntetlen mellett 14-et megnyertek.

A csehek elleni nyolcaddöntőn gólt szerző Thomas Delaney így vélekedik a párharcról: 

Mindenek előtt örülünk annak, hogy egyáltalán pályára léphetünk Anglia ellen az elődöntőben. Nagy kár, hogy dán szurkolók alig lesznek majd a lelátón, de megbirkóztunk már hasonlóan nehéz feladattal a múltban és bár nem mi vagyunk az esélyesek, a tornán eddig mutatott teljesítményünk alapján bőven van okunk a bizakodásra.

A szövetségi kapitány, Kasper Hjulmand is méltatta az ellenfelet. „Egy ideje már figyelem az angol szövetség és a válogatott szakmai stábjának a munkáját és lenyűgöző az az eredmény, amit elértek. Gareth Southgate remekül teszi a dolgát, a a világ egyik legerősebb csapatát építi, ráadásul lehetőséget ad a fiataloknak, akik élnek is a bizalommal.  

Ők a favoritok, de nagyon jól kell játszaniuk, ha le akarnak győzni minket. Szó szerint szembenéztünk a halállal, hiszünk magunkban, sem Anglia, sem a Wembley nem ijeszt meg minket.”

Nos, a nagyon jó játékkal a torna nagy részében azért adósak maradtak az angolok, a csoportkört takaréklángon égve abszolválták: egyaránt 1–0-s győzelem a horvátok és a csehek ellen, valamint egy gól nélküli döntetlen a skótokkal.

A nyolcaddöntőben aztán addigi legjobb teljesítményükkel rukkoltak elő a németek kárára (2–0), a negyeddöntőben pedig azt is megfejelték az ezer sebből vérző, elfáradt Ukrajna ellen (4–0).

Southgate alakulata ráadásul azzal, hogy kapott gól nélkül hozta le első öt meccsét, Eb-történelmet írt, ez korábban még egyik válogatottnak sem sikerült.

A szövetségi kapitány ennek ellenére óvatos. „Ősszel két meccset játszottunk a dánokkal, ahol bizonyították, hogy jó csapatuk van, ez pedig az Európa-bajnokságon még inkább kitűnt. Óriási érzelmek dolgoznak bennük, de azok után, ami Eriksennel történt, ez teljesen érthető. Az egyik legjobb játékosukat vesztették el, ráadásul drámai körülmények között, viszont hála Istennek nem történt nagy baj, ők pedig óriási erőt merítettek az esetből. Hihetetlen érzelmi hullámvölgyön esett át a csapat, de elképesztő az a kapcsolat, ami a futballisták és a dán szurkolók között kialakult.”

Southgate elmondta, nagy segítség lesz a számukra, hogy a németek elleni 40 ezer nézőhöz képest most már 60 ezren lehetnek ott a Wembleyben, ám nem a szurkolókon, hanem a játékosokon múlik majd, hogy melyik csapat jut a döntőbe.

Anglia még csak Eb-fináléba sem jutott be soha, így a trófeát sem emelhette magasba. Ez egy plusz motiváció nekünk, hogy tovább írjuk a történelmet.

A játékosból edzővé avanzsált szakember szerint kulcsfontosságú lesz, hogy jól reagáljanak a dánok szerkezeti váltásaira, amelyeket a korábbi meccseken belül az ellenfelek nem tudtak megtenni. 

Harry Kane a Tottenham színeiben éveken keresztül Eriksen  csapattársa volt , így különösen megviselték a barátjával történtek. Elmondása szerint amint lehetett, gyorsan beszélt vele és mielőbbi felépülést kívánt neki.

Tiszteljük az ellenfelünket, maximálisan rá is szolgált erre. A dánok labdával és anélkül is rendkívül taktikusan futballoznak, végig koncentrálnunk kell, ha tovább akarunk jutni, márpedig természetesen ez a célunk és hogy örömet okozzunk az angol drukkereknek.

Az ukránok ellen két gólpasszt jegyző Luke Shaw teljesítményét Roberto Carlos a közösségi médiában tapsoló emojikkal ismerte el az oldalán, a Manchester United szárnyvédője meg is lepődött az egykori brazil poszttárs reakcióján.

Hogy őszinte legyek, először nem is akartam elhinni, hogy egy ekkora legenda gratulált nekem. Aztán amikor rákattintottam a profiljára és láttam, hogy tényleg ő üzent, elküldtem a barátnőmnek és a barátaimnak, ők meg csak annyit írtak vissza, hogy elég „gáz”, hogy Roby Carlos követ engem, én pedig őt nem...

A tornán eddig az egyik legmeggyőzőbb teljesítményt nyújtó játékos – védő létére már három asszisztja van – azt is elmondta, annak ellenére, hogy nem játszottak sokat együtt, remekül megértik egymást Raheem Sterlinggel. Klubtársával, Harry Maguire-rel pedig az MU-ban is remek az összhang. 

„Meccsek előtt mindig odajön hozzám és annyit mond: Ne elégedj meg kevesebbel, mint hogy te legyél a pályán a legjobb játékos. Ez most már egyfajta rituálé nálunk és rendre felspannol, örülök, hogy a társaim is bíznak bennem. 

Egyébként is az az érzésem, hogy olyanok vagyunk most együtt, mint egy nagy család, minden csapattársamat a testvéremnek érzek és ez a kötelék az egyik legfőbb oka az eddigi sikereinknek.

De még nem nyertünk semmit, úgyhogy a megkezdett úton kell haladnunk, hogy elérjük a céljainkat.”

Southgate irányításával ez lesz Anglia harmadik elődöntője, az előzőeket azonban a rendes játékidőt követő 2 x 15 perces hosszabbításban egyaránt elbukta: a 2018-as világbajnokságon Horvátország (1–2), a 2019-es Nemzetek Ligájában pedig Hollandia (1–3) győzött.

Melyik csapat jut döntőbe?

  • 208
    Anglia
  • 173
    Dánia

Hogy megtörik-e az átok, az a ma esti elődöntőben kiderül, amelyet 21.00 órától rendeznek a Wembleyben. Ahogyan megszokhatták, az Index élő tudósítással jelentkezik majd a mérkőzésről.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ, LONDON

Anglia–Dánia, 21.00.
Játékvezető: Danny Makkelie (holland) 

(Borítókép: Naomi Baker / AFP)

Rovatok