Index Vakbarát Hírportál

Amikor a BL-ben Dávid legyőzte Góliátot

2022. április 13., szerda 19:58

Kedd este a jóval esélytelenebbnek hitt Villarreal 1–1-es döntetlent ért el a Bayern München otthonában, ezzel 2–1-es összesítéssel kiejtette a bajorokat a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A spanyol csapat bravúrja elismerésre méltó, mégsem egyedi a BL-ben: összeszedtük az elmúlt tíz év legmeglepőbb párharcait az egyenes kieséses szakaszból, amelyekben az esélytelenebbnek vélt alakulatok borították a papírformát.

Villarreal–Juventus, 2021–2022

Nem kell túlságosan visszamenni az időben, hiszen Unay Emery alakulatának továbbjutására már a nyolcaddöntőben sem adtak igazán komoly esélyt a Juventus ellen. Az odavágón 1–1-re végeztek a csapatok, ennek ellenére a torinói visszavágó előtt még érthetően bizakodtak az olaszok. A spanyol együttes szervezett védelmét azonban nem tudták feltörni, ráadásul a hajrában két büntetővel és egy szöglet után elért találattal már-már kiütéses, 3–0-s győzelmet ünnepelhetett a sárga tengeralattjáró a Juve stadionjában, amely így 4–1-es összesítéssel lépett tovább.

Porto–Juventus, 2020–2021

Az előző szezonban is fájdalmas volt a búcsú Massimiliano Allegri alakulatának, az akkor még Cristiano Ronaldót is a soraiban tudó Juve ugyanis akkor sem érte meg a negyeddöntőt.

Az első meccsen 2–1-re nyertek a portugálok, a másodikon viszont a Juventus diadalmaskodott hasonló különbséggel, így jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás. Itt Sergio Oliveira a 115. percben egy távoli szabadrúgással meglepte Wojciech Szczesnyt, és bár Adrien Rabiot szépített, az akkor még érvényben lévő idegenbeli gólszabálynak köszönhetően a 4–4-es összesítés Sérgio Conceicao csapatának továbbjutását jelentette.

Manchester City–Lyon, 2019–2020

Az arab fontmilliárdokból felpumpált Manchester City hiába kergeti most már több mint egy évtizede a BL-trófeát, eddig nem járt sikerrel. A pandémia miatt csonkára sikerült idényben a negyeddöntőket egy helyszínen, Portóban rendezték, ahol egy meccs döntött a továbbjutásról.

Pep Guardiola együttese a francia Lyonnal találkozott, amelynek legyőzése előzetesen ujjgyakorlatnak tűnt – csak nem a pályán... Ott ugyanis érthetetlen módon csak szenvedtek a kék mezesek, az akkor még Rudi Garcia irányította Olympique pedig a duplázó csereember, Moussa Dembélé vezérletével 3–1-re nyert, és kiejtette a manchesterieket.

Ajax–Real Madrid, 2018–2019

A sorozatban három, összesen pedig már 13 BL-győzelemmel álló spanyolok aligha bosszankodtak a nyolcaddöntő sorsolását követően, hiszen bár az amszterdamiak látványos támadójátékukkal sok hívet szereztek maguknak Európa-szerte, nem feltétlenül tűnt legyőzhetetlen ellenfélnek az Ajax.

Ezt rögtön, az idegenbeli meccsen be is bizonyította a Real, hiszen 2–1-re nyert az Amsterdam Arenában, arra azonban, ami a visszavágón történt, talán még a legvérmesebb Ajax-drukkerek sem számítottak. 

Erik ten Hag együttese ugyanis a Bernabéu-Stadionban adott futball-Leckét a madridiaknak: Hakim Zijes, David Neres, Dusan Tadics és Lasse Schöne találatára csupán egy válasz érkezett, a 4–1-es idegenbeli siker pedig összesítésben 5–3-as továbbjutást ért.

Barcelona–AS Roma, 2017–2018

A katalánok szerencsésnek érezhették magukat a negyeddöntő sorsolásakor, hiszen minden topcsapatot elkerültek Lionel Messiék, és a lelkes, de jóval szerényebb képességű Roma jutott nekik osztályrészül a legjobb nyolc között. 

A Camp Nouban kezdődött a párharc, ahol 4–1-re nyert a Barca, és úgy tűnt, csupán formalitás lesz az olaszországi visszavágó. A rómaiak azonban máshogy gondolták, küzdeni tudásból és akaratból csillagos ötösre vizsgáztak, nem mellesleg Edin Dzeko, Daniele De Rossi és Kosztasz Manolasz révén szereztek három gólt is, így 4–4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal óriási meglepetésre, ám teljesen megérdemelten búcsúztatták a gránátvörös-kékeket.

Manchester City–Monaco, 2016–2017

A Cityről már volt szó, amelynek a francia csapatokkal rendre meggyűlt a baja a közelmúltban az egyenes kieséses szakaszban. A 2016–2017-es szezonban a nyolcaddöntőben az AS Monaco volt az ellenfél, amelyben akkor kezdte bontogatni szárnyait egy bizonyos Kylian Mbappé, olyan társak mellett, mint Radamel Falcao, a most már a Liverpoolt erősítő Fabinho vagy a később éppen a Man. Cityhez igazoló Bernardo Silva.

Ennek ellenére az első meccset 5–3-ra nyerte Guardiola együttese, totális támadófutball és igazi fociünnep volt azon a kedd éjszakán az Etihad Stadionban. Néhány héttel később pedig még nagyobb a hercegségben, mert bár a nyolcgólos átlagot nem sikerült tartani, „csak” 3–1-re nyert a Monaco, ez azonban az idegenben lőtt több gól miatt a 6–6-os összesítéshez és a továbbjutáshoz is elégnek bizonyult.

Lyon–APOEL, 2011–2012

A ciprusi alakulat már azzal hatalmas tettet hajtott végre, hogy a Zenitet, a Portót és a Sahtart megelőzve megnyerte csoportját, a nyolcaddöntőben pedig továbbírta saját tündérmeséjét.

A Nicosia a Lyonnal került össze a legjobb 16 között, a két gárda pedig 180 perc alatt nem tudta dűlőre vinni a továbbjutás kérdését: Franciaországban a Lyon, Cipruson az APOEL nyert 1–0-ra, így jöhetett a ráadás. Ott sem született azonban döntés, így a párharc tizenegyespárbajban dőlt el, amelyet jobban bírtak idegekkel az APOEL játékosai, 4–3-ra nyerték az orosz rulettet, és kiejtették jóval esélyesebb riválisukat.

Szerdán játsszák:

Liverpool (angol)–Benfica (portugál) 21.00 (az első mérkőzésen: 3–1), tv: Sport1

Atlético Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) 21.00 (0–1), tv: M4 Sport

Az elődöntő párosítása:

Manchester City/Atlético Madrid–Real Madrid

Benfica/Liverpool–Villarreal

(Borítókép: Eurasia Sport Images / Getty Images Hungary) 

Rovatok