Index Vakbarát Hírportál

Derbi-győzelemmel, zsinórban negyedszer lett bajnok a Ferencváros

2022. április 24., vasárnap 19:30

Az OTP Bank Liga 29. fordulójában a Ferencváros 2–1-re legyőzte az Újpestet, így bebiztosította sorozatban negyedik bajnoki elsőségét. A zöld-fehérek egymás után immár tizedik alkalommal kerekedtek ősi riválisuk fölé.

A szezon utolsó, a magyar élvonal történetének 235. derbijét rendezték vasárnap délután a Ferencváros és az Újpest között a budapesti Groupama Arénában. A mérkőzésre napokkal a kezdőrúgás előtt az összes belépő elkelt, mintegy 22 ezer szurkoló fogadta a csapatokat. 

A találkozó tétje nem volt kevesebb mint a bajnoki cím.

Igaz, ez mindössze annyiban helytálló, hogy a Ferencváros abban a tudatban lépett pályára, amennyiben legyőzi ősi riválisát, matematikailag is bebiztosítja bajnoki elsőségét. A zöld-fehérek bajnoki címe egyébként már régen nem kérdés tárgya.

Mindkét együttes kiváló formában érkezett a derbire, az Újpest a legutóbbi öt bajnokijából négyet megnyert, és egyszer szenvedett vereséget, míg a házigazda szintén négyszer aratott győzelmet egy döntetlen mellett. A klubok közötti örökmérleg 111 ferencvárosi és 62 újpesti győzelem mellett 61 döntetlent számlál.

A mérkőzés kezdete előtt már fél órával szinte a lelátó összes szektora megtelt, pokoli hangulat várta a feleket, ami a kezdőrúgás előtti pillanatokban bemutatott szurkolói koreográfiával teljesedett ki. A ferencvárosi szurkolók koreográfiája Simon Tibor mezét ábrázolta.

A találkozó második percében érkezett is az első FTC-helyzet, Franck Boli kapott kiváló labdát a tizenhatoson belül, de lövésébe az utolsó pillanatban Lirim Kastrati beleér, és gyönyörű mozdulattal blokkolja a gólba tartó próbálkozást. 

A hatodik percben a ferencvárosi tizenhatoson belül alakult ki kisebb kavarodás, ami után Anderson Esiti gáncsolta el az újpesti Giorgi Beridzét, kétség sem férhetett hozzá, büntetőhöz jutott az ÚJpest!

A tizenegyest Budu Zivzivadze értékesítette magabiztosan, lövése Dibusz Dénes kapujának bal oldalában kötött ki (0–1). A grúz támadó legutóbbi öt bajnoki mérkőzésén ötödször volt eredményes. 

A 17. percben veszélyes helyről jutott szabadrúgáshoz a Ferencváros, a pontrúgást Aissa Laidouni végezte el, azonban passza először Beridzében akadt el, a visszapattanó játékszert Pászka passzolta Bolihoz, de az elefántcsontparti támadót Jorgosz Kutrubisz szerelte a tizenhatoson belül. 

Kettő perccel később újra a hazaiak támadtak,

Boli jobbról adta élesen középre a labdát a kapu előterébe, azonban az újpesti Kastrati ezúttal elvétette a tisztázást, így a labda Tokmac Nguen előtt maradt, akinek csak annyi dolga volt, hogy a hálóba passzoljon, amit sikeresen meg is tett.

A 19. percben egyenlített a Ferencváros (1–1). 

A folytatásban a mezőnyjáték uralkodott, percekig egyik csapat sem dolgozott ki újabb nagyobb lehetőséget. A 35. percben jutott szabadrúgáshoz az Újpest a tizenhatos előterében, de Csongvai Áron lövése közelről sem volt jó, a labda a ferencvárosi szurkolók legnagyobb örömére közöttük landolt. 

A 39. percben újra a zöld-fehérek támadtak, a bal oldalról Pászka Lóránd adta be a labdát Vécsei Bálintnak, aki rendkívül okosan 14 méterről laposan a kapu bal oldalába passzolta a játékszert, megszerezve a ferencvárosiak vezetését (2–1). Banai Dávid kapus tehetetlen volt, érett a bajnokavatás.

Így a félidőre 2–1-es Fradi-vezetéssel vonultak a csapatok, mindössze 45 percre volt a Ferencváros sorozatban negyedik bajnoki címétől. 

A fordulás után rögtön Karakó Ferenc játékvezető megszakította a mérkőzést, mivel a hazai szurkolótábor görögtüzeinek füstje szinte teljes egészében ellepte a pályát. A néhány perces közjáték után folytatódhatott a derbi.

Az 57. percben hatalmas lehetőséghez jutott a vendégcsapat, Yohan Croizet került helyzetbe az ötös előterében Onovo lövését követően, de a francia középpályás Dibusz Dénes vállát találta el. Mindössze egy perc telik el, és egyből az újpesti kapunál alakul ki nagyobb helyzet, Boli tíz méterre a kaputól próbálkozott egy félmagas lövéssel, de Banai hárítani tudta a próbálkozást. 

Nem sokkal később újabb Fradi-helyzet alakult ki. Ezúttal Tokmac Nguen bal oldalról adta be a labdát, Laidouni pedig jobb lábbal lőtt kapura, az újpesti kapusnak hatalmasat kellett vetődnie, hogy elérje a labdát. 

A 68. percben Antonov végezte el a vendégek sarokrúgását, a kapu előterébe érkező labdát nem sikerült rögtön elrúgniuk a ferencvárosiaknak, sőt Zachariassen rossz fejese is bonyodalmat okozott, de végül megúszta a szituációt a Fradi-védelem.

Az utolsó negyedóra kezdetén a csereként beálló Nikola Mitrovics ugratta ki Croizet-t, aki előbb elvitte a labdát Dibusz mellett, azonban ezzel együtt ki is sodródott, Kovacevic mellett cselezett vissza, és tüzelt kapura, de a Fradi kapusa bravúrral védett. 

Tíz perccel a vége előtt Pászka Lóránd 13 méterről lőtt kicsivel a jobb kapufa mellé, könnyen eldőlhetett volna végleg a mérkőzés.

A rendes játékidő lejártakor a tartalék játékvezető nyolc perc hosszabbítást mutatott fel, nem nyerte el ezzel a hazai szurkolók szimpátiáját.

A 95. percben Katona jobb oldalról adta be a labdát, Dibusz rosszul ért hozzá, Croizet pedig fordulásból bevette a ferencvárosiak kapuját. 

Igen ám, de a videobíró segítségével a játékvezető visszanézte az esetet, és megállapította, hogy a francia középpályás kézzel ért a labdába, nincs gól!

Több helyzet azonban már nem alakult ki a mérkőzésen, a Ferencváros 2–1-re legyőzte az Újpestet, így zsinórban negyedszer ünnepelhet bajnoki elsőséget a zöld-fehér csapat. Az Újpestnek még lesz miért küzdenie a szezon hátralévő négy mérkőzésén, mivel az európai kupaindulásra még mindig maradt esélye a lila-fehér együttesnek.

Az Újpest 1969 és 1975 közötti hetes szériája óta a Fradi mostani négyes aranysorozata az NB I leghosszabbja!

A forduló záró mérkőzésén a Honvéd óriási lépést tehetett volna a bennmaradás biztosítása felé, de hiába szerzett vezetést a Gyirmót vendégeként, a házigazda gyorsan egyenlíteni tudott, így maradt a hat pont a felek között négy körrel a vége előtt.

NB I
29. FORDULÓ
Ferencváros–Újpest 2–1 (Tokmac 19., Vécsei 38., ill. Zivzivadze 6. – 11-esből)

Gyirmót–Honvéd 1–1 (Hasani 27., ill. Bőle 20.)

Az állás: 1. Ferencváros 62 pont (51–23, már bajnok), 2. Kisvárda 49 (44–31), 3. Puskás Akadémia 49 (38–30), 4. Paks 41 (69–55), 5. Mol Fehérvár FC 40 (40–40), 6. Újpest 39 (43–41), 7. Zalaegerszeg 39 (38–47), 8. Mezőkövesd 37 (34–42), 9. Debrecen 35 (43–45), 10. Honvéd 33 (45–47), 11. Gyirmót 27 (27–42), 12. MTK 26 (19–48)

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok