Index Vakbarát Hírportál

A Fradi sorozatban negyedik bajnoki címe is eltörpül az MTK rekordja mellett

2022. április 25., hétfő 18:14

A Ferencváros labdarúgócsapata vasárnap az Újpest elleni 2–1-es győzelemmel megszerezte története 33. bajnoki címét, zsinórban a negyediket. Ez a sorozat azonban korántsem egyedülálló a magyar labdarúgó-bajnokság történetében, a zöld-fehéreknek is volt már ennél sikeresebb szériájuk, nem beszélve az Újpest és az MTK Budapest rekordjáról.

Az élvonal elmúlt szezonjait simán, minimum 10 pontos előnnyel nyerte az FTC, amire idén is jó esélye van, hiszen négy fordulóval a vége előtt 13 egység az előnye, és játszik még többek között a vélhetően kieső Gyirmót, MTK duóval is.

A mostani Fradi-korszak azonban nem a legeredményesebb, a rekordbeállításhoz jövőre is aranyérmet kellene szereznie Sztanyiszlav Csercseszov alakulatának, 1908 és 1913 között ugyanis a legendás, hétszeres gólkirály Schlosser Imre vezérletével sorozatban ötször lett bajnok az egyesület.

Ami az ellenfeleket illeti, az örök rivális Újpest a Dózsa aranykorában, a Dunai Antal, Bene Ferenc, Fazekas László fémjelezte csapattal a 60-as évek végén, a 70-es évek elején hétszer nyerte meg a magyar bajnokságot (1969–1975).

Ez is eltörpül azonban az abszolút rekorder MTK mögött, amely 10 egymást követő alkalommal végzett az élen. Az akkor már háromszoros bajnok budapestiek az 1913/14-es szezon megnyerésével indították az egyedülálló sorozatot, ám az első világháború kitörése miatt 1914 és 1916 ősze között csak nem hivatalos, amatőr, illetve hadibajnokságokat rendeztek.

1916-ban tért vissza a futballélet Magyarországra, onnantól viszont nem tudták felvenni a versenyt a riválisok az MTK-val: 1925-ig nem talált legyőzőre a klub a honi pontvadászatban. Schaffer Alfréd, Orth György, Molnár György, valamint a Fraditól átigazolt Schlosser Imre is a csapat tagja volt akkoriban, ám a sikerekben elévülhetetlen érdemei voltak az Angliából érkező vezetőedzőnek, Jimmy Hogannek is. 

Ő volt az, aki brit mintára megtanította csapatának az erőre és gyorsaságra épülő futballstílust, amely a technikát és az összjátékot részesítette előnyben.

Ettől a rekordtól tehát még nagyon messze van az FTC, igaz, a jelenlegi viszonyokat tekintve egyelőre nehéz megjósolni, ki törheti meg az elkövetkezendő években a zöld-fehér hegemóniát.

A Fradi a már említett ötszörös győzelmi széria mellett 1925 és 1928 között egy hároméves sorozatot is produkált, amelyet most túlszárnyalt. A vasárnap bebiztosított, sorozatban negyedik elsőséggel emellett olyan sikercsapatokat utasított maga mögé, mint az egyaránt három-három bajnoki elsőséget felmutató Újpestet (1945–1947), Honvédot (1983–1986) és Debrecent (2004–2007).

Ami az összesen megszerzett aranyérmeket illeti, a 33. sikerrel ott már toronymagasan vezet a Ferencváros, a 23-szoros győztes MTK és a 20 elsőséggel rendelkező Újpest előtt.

Magyar bajnoki címek összesen:

33 alkalommal: Ferencváros
23 alkalommal: MTK
20 alkalommal: Újpest (UTE)
14 alkalommal: Bp. Honvéd (Kispest)
7 alkalommal: Debrecen
6 alkalommal: Vasas
4 alkalommal: Csepel, Győri ETO FC (Rába ETO Győr)
3 alkalommal: Videoton FC
2 alkalommal: BTC
1 alkalommal: Dunaferr FC, Nagyvárad AC, Vác FC Samsung, Zalaegerszegi TE

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok