Index Vakbarát Hírportál

Szépségdíjas gól is kellett hozzá, bent maradt a Honvéd az élvonalban

2022. május 15., vasárnap 17:54

A magyar labdarúgó-élvonal 33., záró fordulójában a Budapest Honvéd idegenben 2–1-re győzte le a Puskás Akadémiát, így a következő szezonra is megőrizte első osztályú tagságát. A Gyirmót mellett az MTK Budapest búcsúzik az élvonaltól, míg a felcsúti csapat a tabella harmadik helyén zárta a szezont.

Nem kisebb tétje maradt a záró fordulónak a magyar első osztályú labdarúgó-bajnokságban, mint az utolsó kieső hely sorsa. A Budapest Honvéd 19 év után búcsúzhatott az élvonaltól abban az esetben, ha vereséget szenved Felcsúton, miközben az MTK hazai pályán legyőzi a Debrecen csapatát. A mérkőzés előtt többek között a kispesti csapat korábbi kapusa, Kemenes Szabolcs nyilatkozott az Indexnek az esélyeket illetően.

A találkozó kezdete előtt bő fél órával már megtelt a vendégszektor, sőt több kispesti szimpatizáns a hazai szektorokban foglalt helyet, miután minden jegyet értékesítettek a Honvéd-szurkolók kijelölt helyére. A hazai szurkolótábor a mérkőzés előtti percekben még nem hallatta buzdító hangját. 

A Puskás Akadémiának is bőven volt még tét az utolsó fordulóban: amennyiben a Kisvárda vereséget szenvedne a Zalaegerszeg ellen, és a felcsúti csapat legyőzi riválisát, akkor a Puskás Akadémia végezne az ezüstérmes helyen. Az már korábban eldőlt, hogy a következő szezonban Hornyák Zsolt csapata az európai kupaporondon szerepelhet. 

A találkozó ötödik percében az első veszélyesebb támadásából megszerezte a vezetést a Honvéd, miután Dejan Drazsics bal oldalról érkező beadását Nenad Lukics vágta be ballal, öt méterről Tóth Balázs kapujába, 0–1!

Az első komolyabb hazai lehetőség öt perccel a vezető találat után érkezett. Alexandru Baluta egy szabadrúgást követően ívelte be a labdát a kapu előterébe, de Nagy Zsolt az ötös rövid sarkáról nem sokkal kapu mellé lőtt. 

Mindössze három perccel később újabb kispesti helyzet bontakozott ki, sőt Zsótér Donát egy beadást követően 14 méterről mértani pontossággal lőtte ki a kapu jobb felső sarkát, amivel kettő gólra duzzadt a Honvéd előnye. Teljes katarzisban ünnepeltek a vendégszurkolók, 0–2. 

A találkozó kiegyenlített mezőnyjátékkal folytatódott a második kispesti gól után, Szappanos Péter kapusnak a 22. percben akadt először dolga, Yoell Van Nieff indítása után hagyta el kapuját, és a tizenhatos előteréből rúgta vissza a labdát a mezőnybe. Tíz perccel később az első találatnál asszisztáló Drazsics adott be egy újabb labdát, de ezt a nagy ívben érkező beadást Tóth elöklözte az érkező Lukics elől. 

Éppen a félidőt jelző sípszó előtt még pont volt idő egy felcsúti támadásra. 

Egy bal oldali, ballábas beadást követően Nagy Zsolt érkezett a labdára, aki az ötös sarkához fejelte a játékszert, és a figyelmetlen kispesti védők között kibújó Artyom Favorov megszerezte a hazaiak szépítő gólját, 1–2!

Így egygólos kispesti előnnyel vonulhattak 15 perces pihenőjükre a csapatok. 

Egyből a fordulás után támadásba lendült a Puskás Akadémia, Baluta 17 méterről tűzte kapura a labdát, de lövése megpattant Ivan Lovricson, így pontosan Szappanos kezei közé érkezett a játékszer. Két perccel később újabb felcsúti próbálkozás veszélyeztette a Honvéd kapuját, ezúttal Favorov csavarta fölé a labdát Van Nieff indítását követően.

Egy ideig nem alakult ki újabb említésre méltó helyzet, egészen a 65. percig, amikor a csereként beálló Marius Corbu 16 méterről léc fölé bombázta a labdát, Szappanosnak most nem kellett játékba avatkoznia. 

Ráfordulva a találkozó utolsó 20 percére a Honvéd tíz emberrel védekezett, rendkívül nehezen tudott lehetőségeket kialakítani a hazai csapat. Helyzetek híján már az is érdekes eseménynek számított, amikor Lukics terült el a hazaiak kapujánál, de a Puskás játékosai nem rúgták ki a játékszert, amire a Honvéd-tábor erőteljes nemtetszését fejezte ki.

Nyolc minutummal a rendes játékidő vége előtt Zsótér indította a bal oldalon kiugró Bőle Lukácsot, de a csereként beszálló kispesti támadó csak a kilépő hazai kapusba rúgta a labdát.

Eldőlhetett volna végérvényesen a mérkőzés.

A mérkőzésből hátralévő percekben rendkívül sok sérülés akadályozta a játék folyamatosságát. Több említésre méltó lehetőséget egyik csapat sem dolgozott ki, így a Budapest Honvéd 2–1-re legyőzte a Pancho Arénában a Puskás Akadémiát, amivel megőrizte jövőre is első osztályú tagságát. Az élvonaltól a Gyirmót mellett az MTK Budapest búcsúzik. 

Az ezüstérmet a Kisvárda, a bronzot a Puskás Akadémia szerezte meg.

OTP Bank Liga, 33. forduló, végeredmény:
Puskás Akadémia–Budapest Honvéd 1–2 (1–2)

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok