Index Vakbarát Hírportál

A Real Madridra idén nem volt ellenszer, újra BL-t nyert!

2022. május 28., szombat 23:32

Fennállása 14. BEK/BL-sikerét aratta a rekorder Real Madrid, mivel a 2021–2022-es idény párizsi fináléjában Vinícius Júnior találatával 1–0-ra megverte a Liverpoolt.

Előzmények

A Real Madrid a 17., a Liverpool a 10. fináléjára készült, mindkét gárda eddig háromszor maradt alul, így 13 és 6 sikerrel a háta mögött érkezett meg a 2022-es döntőre.

A felek harmadszor találkoztak egymással a klubidény legfontosabb mérkőzésén, 1981-ben az angolok, 2018-ban a spanyolok örülhettek – a tendencia amúgy is a királyi gárda mellett szólt.

A Real elképesztő fordítások után verekedte be magát a fináléba, a Liverpool ehhez képest kifejezetten könnyedén menetelt a döntőig – persze a nagy feltámadások a „vörösöktől” sem voltak idegenek.

Összefoglaló

A Párizshoz közeli Saint-Denis-ben lévő Stade de France-ban bő fél óra csúszással kezdődött el az összecsapás, mivel a beengedés nem éppen flottul működött.

A finálé nem indult túl izgalmasan, de negyed óra után elkezdtek felpörögni az események, Mohamed Szalah sarkazása után Thibaut Courtois-nak kellett nagyon nyújtóznia, majd a kezdőbe csak bekerülő Thiago nyesését is hárította a belga kapus.

Nem sokkal később már bravúrra is szüksége volt a Real kapusának, Sadio Mané jobb alsóra tartó lövését tolta a kapufára, nagyon érett a liverpooli vezetés.

A sérülés miatt sokáig ugyancsak kérdőjeles Fabinho távoli lövése, Szalah közeli fejese borzolta a madridi kedélyeket, de a szünetig nem volt szükség újabb Courtois-bravúrra.

A játékrész végén jött az egyetlen értelmezhető Real-lehetőség, ez „persze” Benzema-góllal zárult, más kérdés, hogy les miatt nem számított végül. 

A fordulást követően egy lényegesen bátrabb madridi együttes érkezett, és egyórányi játékhoz közeledve ez gólt is eredményezett, Fede Valverde beadásánál Vinícius Júnior maradt üresen (0–1).

A folytatásban Szalah két nagy helyzetét is hárította Courtois, majd a 80. percben a csereként beálló Diogo Jota nagy lehetőségét is.

A 82. percben aztán Szalah megint ajtó-ablak helyzetbe került, de ismét a belga volt a végállomás.

Újabb gól végül nem született, így a Real Madrid a PSG, a Chelsea és a Manchester City után a Liverpoolt is felülmúlta, és a 14. alkalommal ért a csúcsra!

BAJNOKOK LIGÁJA

DÖNTŐ

LIVERPOOL (angol)–REAL MADRID (spanyol) 0–1 (0–0)

Stade de France, Saint-Denis. V: Turpin (francia)

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Henderson (Keita, 77.), Fabinho, Thiago (Firmino, 77.) – Szalah, Mané, Díaz (Jota, 65.). Menedzser: Jürgen Klopp

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, Mendy – Modric (Ceballos, 90.), Casemiro, Kroos – Valverde (Camavinga, 86.), Benzema, Vinícius Júnior (Rodrygo, 93.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti

Gólszerző: Vinícius Júnior (59.)

(Borítókép: Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok