Index Vakbarát Hírportál

Rossi: Papíron lehetetlen feladatok jönnek, de mindent megteszünk, hogy benn maradjunk

2022. június 3., péntek 16:48

Megtartotta sajtótájékoztatóját a magyar labdarúgó-válogatott az Anglia elleni Nemzetek Ligája-nyitómeccset megelőzően. Marco Rossi szövetségi kapitány szerint érthető, hogy nem ütöttük át az angol média ingerküszöbét, hiszen ebben a csoportban mindhárom rivális érvelhet úgy, hogy a mieink jelenthetik rájuk a legkevesebb veszélyt. Hangsúlyozta, hogy az A ligába feljutás a kemény munka eredménye, reményei szerint a papíron lehetetlennek látszó feladatokat pedig benn maradás követi. Lang Ádám minden meccsen javulást vár az együttestől, amelynek törekednie kell a masszív védekezés mellett arra is, hogy minél többet birtokolja a labdát.

Először az elitben a mieink

A Nemzetek Ligája első kiírását még a C ligában kezdte a magyar válogatott, Finnország mögött csoportmásodikként feljutott a B-be, ahonnan Oroszországot, Szerbiát és Törökországot megelőzve jutott fel Marco Rossi együttese legjobbakközé.

A világ legértékesebb kerete ellen küzdünk

Az Eb-döntős angolok állnak a legelőkelőbb helyen a Transfermarkt.de rangsorában, a teljes keret összértékét 1,3 milliárd euróra teszik, miközben a mieinké alig 110,25 millió euró (ráadásul Botka Endre sérülés, Gazdag Dániel pozitív koronavírusteszt miatt nem léphet pályára), ami a világ 40. helyére jó.

Marco Rossi: Érthető, hogy nem ütöttük át az angol média ingerküszöbét

A magyar válogatott kapitánya is tudja, hogy papíron borzasztóan nehéz lesz a mieink dolga, de mindent megtesznek a stábbal és a játékosokkal, hogy felrúgják az esélyeket.

„A csapatnál mindenki, a játékosok, a stáb és én is tisztában vagyunk azzal, micsoda ellenfelekkel találkozunk. Tudjuk, milyen szintet, milyen minőséget képviselnek a riválisaink. Papíron négy, szinte lehetetlen feladat vár ránk. Bár az ellenfeleket nem lehet lecserélni, azt meg tudjuk tenni, hogy tanulmányozzuk őket, kielemezzük őket, és mérkőzésről mérkőzésre javulunk. Vannak olyan aspektusok, amiben folyamatos fejlődést szeretnék látni. Tisztában vagyunk azzal, hogy az A ligából valamelyik csapat visszacsúszik az alacsonyabb szintre, de mindent megteszünk azért, hogy ne mi legyünk azok” – kezdte sajtótájékoztatóját Marco Rossi.

Az olasz szakember kiemelte, hogy együttese kemény munkával jutott fel a legjobbak közé, és igyekszik is élni ezzel az esélyével.

Azért vagyunk itt, mert megküzdöttünk érte. Az, hogy ilyen csapatokkal játszhatunk,azért van, mert megdolgoztunk érte, ezt nem ajándékba kaptuk. Megpróbálunk mindent megtenni, hogy ne mi legyünk az a csapat, amelyik visszaesik.

Szalai Attila állapotával kapcsolatban elmondta, hogy a hozzáállását tekintve sosem volt kérdés, az egészségi állapotát illetően voltak, de biztosan játszani fog, és majdnem biztosan kezdő is lesz.

Felvetették, hogy az angol médiában nem nagyon foglalkoznak a mérkőzéssel, és a sajtótájékoztatóra sem érkezett újságíró igaz, ez a londoni járatok késésével volt összefüggésben.

Érthető, hogy nem ütjük át az ingerküszöbét az angol médiának. Ebben a négyesben az angol csapat mellett Olaszország és Németország van rajtunk kívül. Ha statisztikát kéne vonni, akkor minden válogatottra mi lennénk a legkevésbé veszélyesek. Elég megnézni a FIFA rangsorát, akármelyik kijelenthetné e három közül, hogy mi vagyunk a legkönnyebb ellenfél. Tény, hogy a keretek között óriási a különbség, ahogyan a stábok között, Hansi Flickkel, Gareth Southgate-tel és főleg Roberto Mancinivel nem mérném össze magam. Meg kell próbálnunk mindent, és reménykedni abban, hogy az ellenfelünk nem a legjobb napot fogja ki. Ha ezt meg tudjuk tenni, és a reményeink is beigazolódnak, akkor akármisikerülhet

vélekedett Rossi.

Kitért a londoni meccsre, amelyen a mieink nagy bravúrt elérve 1–1-es döntetlent játszottak az itthon simán nyerő Eb-döntőssel, amely bombaerős kezdővel állt fel. Kiemelte, hogy (érzése szerint) ezt a meccset mégsem emelték fel idehaza túlzottan, pont azért, mert előtte Albánia ellen mindkét meccsen kikaptunk, így ez is csak egy eredménynek számított, hiába nem volt már 68 éve angliai pontszerzésünk.

„Remélem, amiatt kapunk egy kis pozitív visszhangot majd, hogy harmincezer gyerek lesz a lelátón, mert csúnyán meghurcolták a hazai futballt, rasszistának beállítva a résztvevőket. Remélem, ez a meccs majd pozitív sajtót hoz.”

Rossi reménye a brutális menetelésre az, hogy teljesítménnyel eredményeket érjünk el, az egyéni klasszisok elleni készülés legfontosabb pontjának pedig azt tartja, hogy a játékosok maradéktalanul betartsák a taktikai utasításokat.

Kompakt játék kell védekezésben és támadásban is. Félelem nélkül játszani, ellenféltől függetlenül. Biztosan lesznek olyan párharcok, amit elveszítünk, de lesznek, amiket megnyerünk, a játékosoknak bízniuk kell magukban.

A friss Ciprusi Kupa-győztes Lang Ádám úgy véli, a legfontosabb, hogy fokozatosan előrelépjen az együttes.

a csapatnál a hangulat, mindenki várja a meccset, komoly kihívás lesz, ilyen csapatok ellen érdemes játszani. Célunk, hogy mind a négy meccsen teljesítményt nyújtsunk és fokozatosan javuljunk, de a fókuszban természetesen a holnapi meccs áll. Szervezett védekezésre van szükség, és szeretnénk ebből többet birtokolni a labdát, hiszen az irányíthatja a játékot, akinél a labda van, és az is élvezi jobban a játékot. Ezeket az időszakokat próbáljuk meg minél jobban kitolni

vélekedett Lang.

Nem a budapesti kiütésből indul ki az angolok kapitánya

Gareth Southgate, az angolok kapitánya kiemelte a meccs előtti sajtótájékoztatóján, hogy a játékosok mindig telt ház előtt szeretnének játszani, és reményét fejezte ki, hogy a kilátogató gyerekek megértik, miért lett eleve zárt kapus a mérkőzés, ennek következtében az új generáció már úgy nő fel, hogy megértik a tolerancia fontosságát.

A világbajnoki selejtezőkön a budapesti 4–0-s siker után Londonban 1–1-re végeztek a felek, Southgate pedig nem az előbbi találkozóból indul ki.

A budapesti mérkőzés nem szokványos volt a magyar válogatott elmúlt éveit figyelve, hiszen nem azt tapasztalhattuk, hogy megszórnák az ellenfelek, és mi is nagyon jól játszottunk ezen az összecsapáson, ezért lett ekkora a különbség. A londoni találkozó már jobban hasonlított a magyar válogatott elmúlt éveire, rendkívül szervezetten futballozott, amivel a legnehezebb ellenfelek életét is meg tudja keseríteni

– hasonlította össze a két találkozót újságírói kérdésre az angolok kapitánya.

A válogatottban eddig 49-szeres eredményes Harry Kane azt hangsúlyozta, hogy csupán hat meccsük van a katari világbajnokság előtt az összekovácsolódásra, így pedig kiemelten fontos minden találkozó.

Bár most rövid idő alatt négyszer is pályára lépnek az angolok, a rendkívül mély keretből mindenki készen áll rá, hogy beugorjon, és bizonyítsa, hogy számolni kell vele a világbajnoki lista kialakításakor.

Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy a keret egyik nagy sztárja, Phil Foden koronavírus miatt nem léphet pályára az összecsapáson.

Eddig nem volt hátrány a zárt kapu

A magyar labdarúgó-válogatott az európai szövetség (UEFA) büntetése miatt a szombati Nemzetek Ligája-mérkőzésen zárt kapuk mögött fogadja az angol csapatot a Puskás Arénában. Az együttes az eddigi tizenkét, nézők nélküli összecsapásán kifejezetten jól szerepelt, csak kétszer kapott ki. A nemzeti együttes üres stadionban eddig hétszer győzött, háromszor pedig döntetlent játszott a két kudarc mellett – derül ki az MTI összegzéséből.

Az első három esetben a nemzetközi vagy az európai szövetség büntetése miatt nem lehettek szurkolók a lelátón, de a 2019 októberében, az Azerbajdzsán ellen 1–0-ra megnyert Eb-selejtező annyiban kakukktojás, hogy akkor gyerekek voltak a nézőtéren. Most szombaton ugyanez lesz a helyzet, szintén 14 éven aluliak tekinthetik meg a mérkőzést.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben nyolc találkozón volt üres a stadion, majd tavaly októberben a nemzetközi szövetség (FIFA) által a szeptemberi, angolok elleni világbajnoki selejtezőn történt szurkolói rendbontások miatt kiszabott büntetés értelmében zárt kapuk mögött kellett vendégül látni az albánokat a vb-selejtezőn. Azt a meccset Albánia 1–0-ra megnyerte.

A magyarok az azeri csapaton kívül Törökországot kétszer, Görögországot, Szerbiát, Izlandot és San Marinót egyszer múlták felül. Az első, 2013-as zárt kapus találkozón 2–2-es döntetlent játszottak a vendég románokkal, 2020 szeptemberében pedig az oroszok győztek a nézők nélkül rendezett budapesti NL-találkozón.

A magyar labdarúgó-válogatott eddigi zárt kapus mérkőzései:

  1. 2013. III. 22.: Magyarország–Románia 2–2 – vb-selejtező
  2. 2018. IX. 11.: Magyarország–Görögország 2–1 – Nemzetek Ligája
  3. 2019. X. 13.: Magyarország–Azerbajdzsán 1–0 – Eb-selejtező
  4. 2020. IX. 3.: Törökország–Magyarország 0–1 – Nemzetek Ligája
  5. 2020. IX. 6.: Magyarország–Oroszország 2–3 – Nemzetek Ligája
  6. 2020. X. 11.: Szerbia–Magyarország 0–1 – Nemzetek Ligája
  7. 2020. XI. 12.: Magyarország–Izland 2–1 – Eb-pótselejtező
  8. 2020. XI. 15.: Magyarország–Szerbia 1–1 – Nemzetek Ligája
  9. 2020. XI. 18.: Magyarország–Törökország 2–0 – Nemzetek Ligája
  10. 2021. III. 25.: Magyarország–Lengyelország 3–3 – vb-selejtező
  11. 2021. III. 28.: San Marino–Magyarország 0–3 – vb-selejtező
  12. 2021. X. 9.: MagyarországAlbánia 0–1 vb-selejtező

Ön szerint mire megy a magyar válogatott az A ligában?

  • 866
    Lesz pontunk, akár győzelmünk is, de így is negyedikek leszünk
  • 311
    Csak a papírforma: pont nélkül, utolsóként zárunk
  • 238
    A hosszú klubidény után valamelyik nem túl friss riválist beelőzzük.
  • 180
    Csoda! Megnyerjük a csoportot, mehetünk a trófeáért
  • 94
    Szenzációs bravúrral két csapatot is megelőzünk.

A válogatott kerete

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Baráth Péter (Debreceni VSC), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley FC – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Vancsa Zalán (MTK Budapest)

NEMZETEK LIGÁJA

A LIGA, 3. CSOPORT

1. FORDULÓ (június 4., szombat)

18.00: Magyarország–Anglia

20.45: Olaszország–Németország

2. FORDULÓ (június 7., kedd)

20.45: Olaszország–Magyarország

20.45: Németország–Anglia

3. FORDULÓ (június 11., szombat)

20.45: Magyarország–Németország

20.45: Anglia–Olaszország

4. FORDULÓ (június 14., kedd)

20.45: Anglia–Magyarország

20.45: Németország–Olaszország

5. FORDULÓ (szeptember 23.)

20.45: Németország–Magyarország

20.45: Olaszország–Anglia

6. FORDULÓ (szeptember 26.)

20.45: Magyarország–Olaszország

20.45: Anglia–Németország

(Borítókép: Marco Rossi. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok