Index Vakbarát Hírportál

Megaláztatás, zavarba ejtően kínos vereség – így reagáltak az angol lapok a magyar sikerre

2022. június 15., szerda 10:19

Túlzás lenne állítani, hogy a magyar válogatott szenzációs győzelmétől lenne hangos az angol sajtó a Nemzetek Ligája-összecsapás másnapján, csupán egy címlapra egy pici képpel fért fel az összecsapás.

Marco Rossi együttese az A liga budapesti 1–0-s sikerrel végződő nyitómérkőzése után kedd este Wolverhamptonban is legyőzte, mi több, valósággal kiütötte Eb-döntős ellenfelét, így négy kör után hét ponttal állva vezeti a német és az olasz válogatottal is felálló kvartettet. 

Gondolhatnánk, hogy világraszóló sikerről van szó, a derék briteket viszont őszintén szólva nem annyira hozta lázba a Nemzetek Ligája-találkozó, a krikett és a ruandai helyzet uralta a címlapokat, és csupán a Daily Mirror egyszavas (Ouch!) kis anyaga utal a meccsre a Sainsbury’s-ben található újságok közül.

Természetesen a sportszekcióban azért már előkerül az összecsapás elemzése, az egybehangzó helyi szóhasználat pedig a „megalázó” volt.

A megaláztatás miatt Gareth Southgate-nek továbbra is keresnie kell a megfelelő formulát a katari világbajnokság előtt

– veti fel a The Daily Telegraph a tudósítása címében.

Az angolok kapitánya a meccs előtt üdvözölte, hogy visszatérhetnek a szurkolók a lelátóra az olaszok elleni zárt kapus találkozó után, a mieinktől elszenvedett 4–0-s vereség végjátékában ugyanakkor a közönség Southgate ellen fordult, és azt skandálta, hogy az edző nem tudja, mit csinál.

A „háromoroszlánosok” 1928 óta a legsúlyosabb hazai vereségükkel zárták az összecsapást, érthető, hogy mindenki kritikus az együttessel szemben, amely messze a legrosszabbul teljesített Southgate eddigi 74 meccses regnálása során.

„Az angol válogatott kaotikus, szervezetlen, szétzilált és formáját vesztett volt” –­ veti oda a lap, kiemelve, hogy a John Stones kiállítását követő Harry Maguire-becserélést csak még hangosabb nemtetszés követte a szurkolók részéről.

Az együttes először néz szembe története során az osztálybukás lehetőségével (négy kör után két pontot szerezve csoportutolsó jelenleg), ez pedig még ebben a sorozatban sem férhet bele.

Talán a Nemzetek Ligáját sokan nem veszik komolyan, és csak felmagasztalt felkészülési meccseknek tulajdonítják, ugyanakkor ez a meccs zavarba ejtően kínos volt.

A lap tudósításában kiemeli, hogy a ranglistán 40. helyen álló magyar csapat mindkét meccsen legyőzte az Eb-döntőst, és lehet jönni a hosszú idénnyel, a fáradtsággal, de Angliában a reflektorfény brutális, és a kritikák is hasonlóak a kapitánnyal szemben.

Az első magyar találatot megelőző angol hibák sorozatáról írnak Kalvin Phillips szükségtelen szabálytalanságától kezdve Harry Kane ugyancsak nem szükséges megmozdulásán át addig, hogy Lang Ádám megnyerte a párbaját John Stonesszal szemben, mielőtt Sallai Roland a léc alá bombázott.

A négyvédős rendszerről megemlítik, hogy nem olyan képet adott vissza, amilyet az angolok mestere remélhetett a felállástól, és hogy a pontrúgásoknál jobban kell figyelnie az együttesnek, hiszen nem sokkal később újabb gólt kaphattak volna Szoboszlai Dominik beadását követően.

Bár a játékrész hajrájában az angoloknak is volt lehetőségük, megjegyzik, hogy ezzel együtt aggodalmasan sebezhető első félidőt játszott a csapat, amely rengeteg szabadrúgást engedélyezett masszívan védekező ellenfelének.

Már a szünetre is kisebb fütty mellett vonultak a hazaiak, de persze ez még semmi volt ahhoz képest, ami később várt rájuk.

Raheem Sterling beállításával ugyan élénkebb lett a házigazda, de az átütőerő szerencsére hiányzott belőle, és a háromvédős felállásra áttérés sem hozta meg a várt fordulatot. Jött Phil Fodennel együtt az újabb változtatás, majd egyre nagyobb lett a kétségbeesés, mikor a mieink megszerezték a második találatukat is.

Itt ugyancsak a sokat hezitáló Phillipset emelték ki (akit amúgy a helyi lapok a Manchester Cityvel boronáltak össze a minap, ezzel a meccsel viszont aligha segített az ügyén). Harry Kane kapufájával puskaporát is ellőtte az angol csapat, amely a hajrában még kétszer felállhatott a középkezdéshez, történelmi zakót elszenvedve.

Az angol játékosok meg sem merték próbálni köszönteni szurkolóikat a lefújás után, miközben letántorogtak a pályáról

– zárja összefoglalóját a lap.

Volt azonban ennél erősebb felvetés is a következő cikkben, amely azt taglalja, hogy ebből a pofonból lehet, hogy nem lehet elég gyorsan felállni a katari viadal előtt.

Ezzel amúgy Marco Rossi nem értene egyet, a magyar válogatott kapitánya a lefújást követően többek között arról is beszélt, hogy az angol csapat így is a világbajnokság egyik favoritja.

„Ha a brazilok vagy az argentinok ellen lenne 0–4, ugyanolyan szomorú lenne mindenki. Hazai pályán négy góllal kikapni nagyon rossz érzés, nehéz elfogadni a szurkolóknak. Ugyanakkor Gareth bizonyította már, hogy jó edző, jó csapatot hozott össze, abszolút topszinten vannak, és követniük kell az útjukat. Még sok örömet szereznek majd a világbajnokságon, ebben biztos vagyok” – vélekedett.

Természetesen nem lehet elmenni amellett sem, hogy az angol szurkolók rendkívül sportszerűtlen módon kifütyülték a Himnuszt a meccset megelőzően. Erről nem esik szó a lapban, a meccs végi pfujolás viszont azért előkerült, amire Southgate is reagált.

Kiemelte, hogy megérti a szurkolók csalódottságát, hiszen végső soron minden meccsen az angolok győzelme a lényeg.

Nem fogom azt mondani, hogy a kifütyülés nem fájt

– tette hozzá Southgate, megjegyezve, hogy bár voltak lehetőségeik, és úgy tűnik, hogy ilyen az NL-formájuk, a második félidei játékot elfogadhatatlannak nevezte együttesétől.

Marco Rossi csapata viszont minden előzetes várakozást jócskán felülmúl eddig, és remek esélyei vannak arra, hogy bennmaradjon az elitben (ez már csak két angol győzelem és két magyar vereség esetén nem jönne össze).

NEMZETEK LIGÁJA

A LIGA, 3. CSOPORT

4. FORDULÓ (június 14., kedd)

Anglia–Magyarország 0–4 (0–1)

Wolverhampton, Molineux Stadion, 28 839. V: Turpin (francia) 

Anglia: Ramsdale – Walker, Stones, Guéhi, James – Bellingham (Foden, 68.), K. Phillips, Gallagher (Mount, 56.) – Saka (Maguire, 85.), Kane, Bowen (Sterling, a szünetben). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Schäfer, Styles (Nagy Á., 56.), Nagy Zs. – Szoboszlai (Gazdag, 56.), Sallai (Nego, 78.) – Szalai Á. (Ádám M., 68.) Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerző: Sallai (16., 70.), Nagy Zs. (80.), Gazdag (90.)

Kiállítva: Stones (82.)

Németország–Olaszország 5–2 (Kimmich 10., Gündogan 45+4. – 11-esből, T. Müller 51., Werner 68., 69., ill. Gnonto 78., Bastoni 94.)

A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont (7–3), 2. Németország 6 (8–5), 3. Olaszország 5 (5–7), 4. Anglia 2 (1–6)

(Borítókép: James Baylis – AMA/Getty Images)

Rovatok