Index Vakbarát Hírportál

A magyar csapatok mérlege negatív, a Fradi viszont eddig hibátlan

2022. augusztus 18., csütörtök 06:04

Csütörtökön a Ferencváros és a Mol Fehérvár FC is pályára lép a nemzetközi kupák playoffkörében, előbbi az Európa-ligában, utóbbi az Európa-konferencialigában küzd azért, hogy az őszi főtáblára kerüljön. Ennek kapcsán összeszedtük a magyar csapatok eddigi playoffkörös, valamint csoportkörös szerepléseit.

A Ferencváros a Tobol, majd a Slovan Bratislava elleni visszavágón aratott fölényes sikerének köszönhetően az őszi csoportkörös szereplését már biztosította, a Qarabag elleni párharc elvesztésével viszont az is eldőlt, hogy ez már nem a Bajnokok Ligájában lesz.

A Shamrock Rovers elleni playoff sorsa így tehát az lesz, hogy a magyar rekordbajnok az Európa-ligában, vagy kiesése esetén az Európa-konferencialigában szerepel majd az ősszel.

Ön szerint a Fradi melyik csoportkörbe jut be?

  • 5724
    Az El-be
  • 1938
    Az Ekl-be

A második számú kupasorozat főtáblájának kapujában

A sorozatban (még UEFA-kupa néven) a 2004–2005-ös évadban vezették be a csoportkört, amelynek kapujába a Ferencváros a BL utolsó selejtezőkörének elvesztésével, az Újpest a második selejtezőkör megnyerésével került, előbbi a Millwallt kiejtve főtáblás lett, utóbbi a Stuttgart ellen ezt nem tudta kiharcolni.

Egy évvel később a Debrecen szintén bajnokként került ebbe a szakaszba, a Sahtar Doneck mindkétszer erősebbnek bizonyult (1–4, 0–2), 2010-ben viszont a Liteksz Lovecs (2–0, 2–1) ellen már hasonló módon összejött a továbbjutás – ugyanebben az évben a Győri ETO három selejtezőt sikerrel megvívva került ide, de a Dinamo Zagreb megakadályozta a magyaros duplát.

A 2012–2013-as évadban megint csak két együttesünk volt érdekelt a playoffkörben, a Videoton a negyedik párharcát is megnyerte (a Trabzonsport két gól nélküli döntetlen után tizenegyesekkel 4–2-re verve), a Loki viszont a BL-ből kipottyanva az FC Bruges-től simán kikapott (0–3, 1–4).

A hajdúságiak két évvel ezt követően is hasonló utat jártak be, az NB I aranyérmeseként a BL 3. selejtezőkörét elveszítve kerültek az El-főtábla kapujába, ekkor a Young Boys állította meg az együttest (1–3, 0–0), az új idényben pedig a Videoton ismételte ezt meg – itt a Lech Poznań jelentette a végállomást.

A fehérváriak 2017-ben három párharcot megnyerve jutottak el az újabb esélyig, de hiába a belgrádi 0–0, otthon 0–4 lett a vége, 2019-ben viszont a Ferencváros a BL-ből idecsúszva ejtette ki a Suduvát.

Ez tehát azt jelenti, hogy 11 alkalomból négyszer tudta kiharcolni a magyar fél a főtáblára jutást – A FERENCVÁROS UGYANAKKOR MINDKÉTSZER SIKERREL JÁRT.

Összességében viszont így is hat UEFA-kupa-/Európa-liga-csoportkört tudnak a mieink felmutatni, ugyanis időközben újraszervezték kicsit itt is a lebonyolítást, és a Bajnokok Ligája playoffkörének elbukása El-főtáblát ért 2018-ban a Mol Vidi FC-nek, tavaly pedig a Fradinak.

Eddig hat csoportkör jött össze, a továbbjutás még egyszer sem

Az UEFA-kupában és az Európa-ligában a csoportkör bevezetése óta így tehát a Ferencváros (2004–2005, 2019–2020, 2021–2022) háromszor volt főtáblás, a Videoton/Mol Vidi FC (2012–2013, 2018–2019) kétszer, a Debrecen (2010–2011) pedig egy alkalommal.

Ami az ottani szereplést illeti, a zöld-fehérek 2004-ben a Feyenoorddal ikszeltek, a Heartsot (3) legyőzték (4), de ezzel együtt is a hollandok (7), a Schalke (7) és a Basel (7) mögött negyedik helyen zárták az ötös csoportot, így nem kerültek be a továbbjutó trióba.

A legközelebb a továbbjutáshoz 2019-ben voltak, akkor egy győzelemmel, négy döntetlennel és egy vereséggel hét pontot gyűjtve a 11 pontos Espanyol és a nyolcig jutó Ludogorec mögött végeztek a harmadik helyen – a CSZKA Moszkvát (5) megelőzve.

Ez legutóbb már továbbjutást ért volna a 2021-ben életre hívott Európa-konferencialigába, viszont tavaly csak a már biztosan csoportelső Bayer Leverkusen elleni siker jelentett pontszerzést, így a németek (13) mellett a Betis (10) és a Celtic (9) is megelőzte a Fradit (3).

Debrecen 2009-ben hasonlóan teljesített, a PSV (14), Metaliszt Harkiv (11), Sampdoria (5) hármas elleni első öt meccs vereségét az olaszok legyőzésével kozmetikázta (3).

fehérváriak mindkétszer remekül helytálltak, 2012-ben a Genk (12) és a Basel (9) mögött hat pontot gyűjtve zártak harmadikként a Sporting CP-t (5) előzve, 2018-ban pedig a Chelsea (16) és a BATE Boriszov (9) mögött hét ponttal, a PAOK-ot (3) maguk mögé sorolva végeztek harmadikként.

Az elitsorozatban ez a mérleg

Ha esetleg felvetődne a gondolat, hogy vajon milyen a főtábla előtti utolsó akadályok mérlege a Bajnokok Ligája esetében, nem kell keresgélnie az olvasónak, hiszen ezt is összegyűjtöttük.

Itt három magyar csoportkörös csapatról számolhatunk be, a Ferencváros 1995-ben és 2020-ban volt a legjobbak között, a Debrecen pedig 2009-ben.

A csoportkört 1991-ben vezették be, amikor még BEK-nek hívták a sorozatot, a főtáblára jutásért hazai pályán a Honvéd legyőzte ugyan a későbbi döntős Sampdoriát (2–1), a visszavágón viszont az olaszok örülhettek (1–3).

Ezt követően a Vác (PSG ellen), a Ferencváros (Göteborg, Sparta Praha, Young Boys), az MTK (Rosenborg, Croatia Zagreb, Celtic), az Újpest (Sturm Graz), a Dunaferr (Rosenborg), a Zalaegerszeg (Manchester United), a Debrecen (Manchester United) és a Mol Vidi FC (AEK Athén) volt egy lépésre a főtáblától.

A magyar csapatok mérlege tehát három továbbjutás és 13 búcsú volt az elitsorozat utolsó akadályánál.

Lesz-e két csoportkörösünk?

A harmadik számú nemzetközi kupasorozatban ugyancsak érdekelt egy magyar csapat a playoffkörben, méghozza a Ferencvárostól a hétvégén négy góllal kikapó Mol Fehérvár FC.

A Vidi az első körben a Qabala (4–1), a másodikban a Petrocub (5–0) ellen szerzett hazai pályán akkora előnyt, hogy a visszavágó már formalitásnak számított (1–2 és 2–1), most azonban lényegesen nehezebb feladat vár rá a Köln képében.

A „kecskések” az előző Bundesliga-idény hetedik helyezettjeként csatlakoznak be az Ekl jelenlegi szakaszába, a mostani szezont a Schalke elleni sikerrel (3–1) és az RB Leipzig elleni döntetlennel (2–2) kezdték – igaz, mindkét fellépésen már az első félidőben emberelőnybe kerültek.

Ebben a párharcban viszont csak az egyik gárda marad talpon (és jut az Ekl főtáblájára), a másik számára véget ér a nemzetközi kupaidény.

Ebben a sorozatban még nem volt főtáblásunk – reményeink szerint a Vidi révén lesz meg az első.

EURÓPA-LIGA
PLAYOFFKÖR, 1. MÉRKŐZÉS
18.30: Ferencváros–Shamrock Rovers (ír)

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
PLAYOFFKÖR, 1. MÉRKŐZÉS
20.30: Köln (német)–Mol Fehérvár FC

(Borítókép: A Ferencváros játékosai ünneplik a Suduva elleni továbbjutást – MTI/Koszticsák Szilárd)

Rovatok