Index Vakbarát Hírportál

Botka Endre: Ilyen kompaktak még sosem voltunk

2022. szeptember 9., péntek 06:28

Bár a Ferencváros Eldar Civic korai kiállítása miatt szinte az egész meccset emberhátrányban játszotta le az Európa-liga csoportkörének első fordulójában a török bajnok Trabzonspor ellen, óriásit küzdve, tíz emberrel is két gólt szerezve 3–2-es győzelemmel kezdte a sorozatot. Így értékeltek a főszereplők a lefújást követően.

Végre egy egyszerű, sima meccset játszottunk, kellett már egy ilyen hétközi találkozó, ahol nem kell izgulni…

– mondta egy félmosoly kíséretében Botka Endre a mérkőzés után a vegyes zónában, majd komolyra fordítva a szót, így folytatta. „Le a kalappal mindenki előtt, hihetetlen volt, ahogyan minden játékos csúszott-mászott, ennyire kompaktan talán még sohasem játszottunk. Az pedig, hogy tíz emberrel rúgtunk még két gólt, önmagáért beszél és a csapat erejét mutatja.”

A Civic kiállítása után csereként a védelem bal oldalára érkező válogatott hátvéd szerint a Fradi mindenben a Trabzonspor fölé nőtt csütörtökön este, kontroll alatt tartotta a mérkőzést és a rivális gyengeségeit kihasználva megérdemelten tartotta otthon a három pontot. 

„Stabil volt a védekezésünk, mindkét kapott gól elkerülhető lett volna, de jövő hétre, a Monaco elleni összecsapásra igyekszünk kijavítani a hibákat. Fontos volt, hogy a kiállítás és a kapott gólok után sem zökkentünk ki. Ennek biztosan köze van a hétvégi, Újpest elleni 6–0-s győzelmünkhöz is, remélem, hogy ez a mentalitás az egész évben kitart majd” – válaszolt az Index azon kérdésére Botka, hogy honnan merített erőt a csapat emberhátrányban is a 90 perc folyamán, majd azt is elárulta, hogy mit mondott Sztanyiszlav Csercseszov a játékosoknak a győzelmet követően az öltözőben:

Azt, hogy hétvégén jön a Kisvárda elleni meccs, ami legalább olyan fontos lesz, mint a mai találkozó volt.

Muhamed Besic óriási munkát végzett a középpályán, a mezőny egyik, ha nem a legjobbja volt, ezzel a felvetéssel pedig ő is egyetértett a vegyes zónában. „Nagyon jó meccset játszottunk, óriásit küzdöttünk az első perctől az utolsóig, de szerencsére a csapatnak és nekem is jól ment a játék. Minden utasítást betartottunk, amit a mester kért tőlünk, emberhátrányban szereztünk gólokat és dolgoztunk ki azokon kívül is nagy helyzeteket, úgyhogy ez egy emlékezetes este volt. Csapatként nyertük meg a meccset, nyilván 11 a 11 ellen talán könnyebb dolgunk lett volna, hiszen úgy szereztük meg a vezetést, de szerintem nem férhet kétség a győzelmünk jogosságához.”

A bosnyák futballista azt is elárulta, posztriválisa, Aissa Laidouni nem volt 100 százalékos formában, így bízott benne, hogy lehetőséget kap a találkozón, annak pedig külön örül, hogy jó játékkal hálálta meg a bizalmat. Végül az Index kérdésére, hogy az első forduló eredményeit követően hogyan látja a Ferencváros esélyeit a csoportban – az AS Monaco 1–0-ra győzött a belgrádi Crvena zvezda otthonában –, így felelt. 

Tisztában vagyunk a saját képességeinkkel, ha ez legalább olyan alázattal párosul, mint amit ma is mutattunk, akkor sikeres csoportkör várhat ránk, de egy játéknap után nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Várjuk meg, hogy egy hét múlva mi történik a francia Riviérán, utána mindannyian okosabbak leszünk.

A mérkőzésen duplázó Tokmac Nguen is boldogan nyilatkozott. „Természetesen örülök a góljaimnak, de ez a többiek teljesítménye nélkül semmit nem ért volna. 

Hihetetlen volt az az akarat és küzdelem, ami ma jellemezte a csapatunkat, nem tudom, hogy tapasztaltam-e korábban hasonlót.

A Ferencváros közönségét senkinek nem kell bemutatni, de ma a szurkolók is egészen elképesztőt nyújtottak, rengeteget segített a támogatásuk a nehéz pillanatokban.”

A norvég támadó május negyedike óta, vagyis több mint négy hónapja nem talált a kapuba, az Index arra volt kíváncsi, vajon ez a két találat különös jelentőséggel bír-e Tokmacnak a rendkívül fontos három pont megszerzésén kívül. „Támadó vagyok, így természetesen örülök, ha gólt szerzek, ugyanakkor nagyon jó játékosok alkotják a keretünket, elég, ha csak Adama Traorét említem, aki most érkezett, mégis szinte minden meccsen betalál. Ugyanúgy örülök az ő sikereinek, mint a sajátomnak, egy csapat vagyunk, így addig, amíg nyerünk, nem igazán foglalkoztat, hogy kinek a neve van kint az eredményjelzőn.”

Örülök a győzelemnek, különösképpen annak, hogy azt láttam viszont a pályán, amit elterveztem. Természetesen a piros lap miatt menet közben változtatni kellett, azonban egyénileg és csapatként is jól teljesítettünk

– nyilatkozta a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző, aki hozzátette: korai lenne még messzemenő következtetéseket levonni a csoport végkimenetelével kapcsolatban, mérkőzésről mérkőzésre haladnak.

Abdullah Avci, a török együttes vezetőedzője elmondta, rosszul kezdték a találkozót, két egyéni hibából kaptak gólokat a találkozó elején. „Ezt követően sikerült szépítenünk, de a harmadik hazai találat visszavetett minket. A szünetben bíztunk a fordításban, ennek reményében cseréltünk hármat, de nem sikerült elég lehetőséget teremtenünk, ráadásul riválisunk jól kontrázott. Tisztában vagyunk azzal, hol hibáztunk, de ez még csak a sorozat kezdete, a befejezés a fontos, mi pedig mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy javítsunk.”

A Ferencváros az Európa-liga csoportkörének második fordulójában az AS Monaco otthonába látogat, a mérkőzést szeptember 15-én csütörtökön 18.45-től rendezik.

(Borítókép: Az FTC játékosai köszönik meg a szurkolóknak a biztatást a Trabzonspor elleni mérkőzést követően 2022. szeptember 8-án. Fotó: Papajcsik Péter/Index)

Rovatok