Index Vakbarát Hírportál

Orosz oligarcháknak segíthetett a szankciók kijátszásában, bukhatja tulajdonosát a City

2022. október 15., szombat 11:39

Ukrán emberjogi aktivisták ügyvédeket fogadtak annak érdekében, hogy kimondassák, Manszúr sejk nem lehet tulaj a Premier League-ben – írja a The Guardian. A vád szerint az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnök-helyetteseként orosz oligarchák vagyonkimentését segíthette a Manchester Cityt többlépcsős céghálózaton keresztül 2008 óta birtokló közel-keleti üzletember. A szankciók kijátszása mellett az angol élvonal (Premier League) közelmúltban bevezetett új direktíváját is megsértette a sejk, ha igaznak bizonyul az aktivisták állítása.

A Guardian cikke szerint a tavaszi szankciók után orosz milliárdosok tucatjai menekítette vagyonát az Egyesült Arab Emírségekbe, a Közel-Keleti államok vezetői pedig szervezett szinten segítettek, hogy olyan luxuscikkek, mint a jachtok vagy magángépek is elkerüljék az európai lefoglalást.

Manszúrt azzal vádolják, hogy az emírségek miniszterelnök-helyetteseként tudomása volt a szankciók kijátszásáról, sőt, nem is egy esetben saját maga nyújtott segítséget az orosz oligarchák vagyonkimenekítéséhez.  

Most ukrán emberjogi aktivisták jogi úton szeretnének választ kapni arra, a Premier League vizsgálta-e, ha nem, akkor pedig miért nem, hogy Manszúr megfelel-e az oroszok elleni politikai és gazdasági szankciókkal nagyjából egy időben, ám nem feltétlenül Roman Abramovics és a Chelsea, mint inkább a Newcastle Unitedet felvásárló szaúdi befektetők miatt bevezetett új direktívának, mely kimondja, egy-egy klubtulajdonosnak milyen – az emberjogi kérdéseket fajsúlyosan kezelő – szempontrendszernek kell megfelelnie a jövőben.

A Guardianben megjelentek szerint a mostani eljárás célja az lenne, hogy a bíróság – amennyiben bizonyítottnak találja a City tulajdonosával szemben felhozott vádakat –, mondja ki, hogy Manszúr nem felel meg ezeknek a szempontoknak, illetve azt is, hogy így a továbbiakban nem lehet a manchesteri topklub patrónusa, befektetője.

Hogy utóbbira mekkora az esély, megtippelhetetlen, az mindenesetre egyértelmű, hogy a Manchester City szempontjából a legrosszabb forgatókönyv, hogy elveszíti tulajdonosát, aki 2008 óta fontmilliárdokat fektetett a csapat sikereibe. Szerepvállalása óta már hatszor nyert angol bajnoki címet a klub.   

A csapat 10 forduló után a Premier League 2. helyén áll. Vasárnap a nagy ellenlábas Liverpoollal mérkőzik majd meg. 

(Borítókép: Francois Nel / Getty Images)

 

Rovatok