Index Vakbarát Hírportál

Nem akartak az oroszok ellen küzdeni, bejöhet a bosnyákok terve

2022. október 15., szombat 10:28

A Bosnyák Labdarúgó-szövetség még szeptemberben jelentette be, hogy válogatottja november közepén Szentpéterváron lép pályára, hogy megküzdjön az orosz nemzeti csapattal. A válogatott sztárjai, mint az Inter támadója, Edin Dzeko, és a Barcelonát épp nyáron elhagyó Miralem Pjanic azonnal szót emeltek: egyikük sem akar Oroszországgal játszani, amíg dúl az ukrajnai konfliktus. A bolgár Klix című lap információi szerint teljesülhet Dzekóék kívánsága.

A klix.ba azt írja, bár a szövetség azt leszámítva nem reagált a kritikákra, hogy jelezte, az Európai Labdarúgó-szövetségnél lefoglalták a meccsdátumot és az UEFA nem élt ellenvetéssel – sajtóhírek szerint nem is élhetett, mert a barátságos meccsek tiltására nincs jogköre –, a háttérben jó ideje azon dolgoznak, mégse rendezzék meg az orosz–bosnyák mérkőzést.

A lap szerint mindez napokon belül hivatalossá is válhat, Bosznia pedig november 19-én egy másik ellenféllel nézhet szembe. Mindez azt jelentené, hogy teljesül a válogatott sztárjainak kívánsága, sőt, mit kívánsága, felszólítása.

„Elmondtam már, a meccs ellen vagyok, nem akarom lejátszani ezt a találkozót, amíg nincs béke. Számomra ez a legfontosabb. Egyértelmű az álláspontom, s ebbe nem fér bele, hogy pályára lépjek a találkozón, miközben ártatlan emberek szenvednek. Együttérzek az ukránokkal, és nem értem, hogy kerülhetne sor egy ilyen találkozóra jelen helyzetben” – fogalmazott a csapatkapitány Edin Dzeko egy hónappal ezelőtt.

Ugyanezt az álláspontot erősítette meg a Klixnek a ma már a Közel-Keleten futballozó Miralem Pjanic:

Ez egy rossz döntés, nincsenek rá szavak, milyen rossz! – idézték a 32 éves középpályást.

A szentpétervári meccs híréből azért is kerekedett nemzetközi felháborodás, mert 2021 november 21-e óta az első hivatalos találkozó lehetne, ahol az orosz válogatott pályára lép. Emlékezetes, az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA) egyaránt felfüggesztette az oroszok tagságát az ukrajnai offenzíva miatt. Az oroszok emiatt a 2022-es foci-vb selejtezőjének rájátszásában sem vehettek részt, valamint a 2024-es németországi Európa-bajnokságon sem indulhatnak majd – a selejtezőben sem kaptak helyet.

Rovatok