Index Vakbarát Hírportál

Szenzációs második félidő után Liverpool-siker Anglia rangadóján

2022. október 16., vasárnap 19:27

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) rangadóján a Liverpool hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Manchester Cityt – de a nagy helyzetek alapján akár hét-nyolc gólt is simán láthatott volna a közönség, így aligha unatkoztak a nézők.

Az elmúlt évek két legjobb angol csapatának csatáját ellentétes előjelekkel várták a felek, hiszen a címvédő Manchester City ebben a kiírásban is szárnyalt, hét győzelem mellett két döntetlen és 33–9-es gólkülönbség volt a neve mellett, a Liverpoolnak viszont nemigen akart semmi összejönni eddig, két-két győzelem és vereség mellett négy döntetlen, valamint 20–12-es gólkülönbség volt a mutatója.

Az első nagy helyzet így is a „vörösök” előtt adódott, Diogo Jota lövésénél Ederson azért a helyén volt, majd Kevin De Bruyne felívelt labdája után Erling Haaland fejesét hárította Alisson.

Ami a fordulást követően jött, arra viszont nincsenek szavak. Ahogyan tavaly októberben, a gól nélküli első félidő után most is nagyon felpörögtek a felek, és sorra jöttek a lehetőségek (akkor 2–2 lett a vége).

Itt az 51. percben indult be az igazi buli, Mohamed Szalah lépett ki szenzációs ütemben, vihette egy az egyben Edersonra a labdát, de a brazil kapus óriási bravúrral védett – majd kicsit meg is sérült.

Alighogy folytatódott a játék, jött a Manchester City gólja, Haaland erőszakossága után a pénteken 2027-ig hosszabbító Phil Foden lövése jutott a védőkön át a kapuba – csakhogy a norvég csatár a kelleténél is erőszakosabb volt, így videózás után nem ért a gól.

Még fel sem ocsúdhattunk, amikor már ismét a Liverpool került óriási helyzetbe, Szalah ívelt külsővel Diogo Jota fejére, aki pár centit tévedett.

Ezt Ilkay Gündogan blokkolt lövése, majd Harvey Elliott bombája követte, és még mindig alig jártunk egyórányi játéknál – mondható tehát, hogy brutálisan bekezdtek a csapatok a második félidőben.

A 64. percben Alisson is földöntúli bravúrt mutatott be, Haaland jobb alsóra tartó löketére ért le szenzációsan.

A 69. percben Bernardo Silva tévesztett kevéssel kaput, az utolsó negyedóra kezdetén viszont már megszületett a vezetés, De Bruyne szabadrúgását lehúzta Alisson, rögtön indította az ellentámadást, Szalah újabb kiugrását már pontos befejezés követte (1–0).

Ez neki már a 100. bal lábas PL-gólja volt, korábban csak Robbie Fowler jutott el eddig a mérföldkőig.

Aki azt várta, hogy ezt követően a hazaiak az előny őrzésére törekednek majd, hamar csalódhatott, hiszen Darwin Núnez lőtt pillanatokkal később kevéssel mellé, majd veszélyes helyről megítélt szabadrúgás után is jött egy kisebb tűzijáték.

A végjátékban João Cancelo majdnem javította a gólnál elkövetett hibáját, de Virgil van Dijk menteni tudott Haaland elől, majd Gündogan lapos lövését is védte a liverpooli kapus, így a Mersey-parti gárda rangadó megnyerésével kezdte el kapaszkodását.

PREMIER LEAGUE

11. FORDULÓ

Liverpool–Manchester City 1–0 (Szalah 76.)

KORÁBBAN

Aston Villa–Chelsea 0–2 (Mount 6., 65.)

Leeds United–Arsenal 0–1 (Saka 35.)

Manchester United–Newcastle United 0–0

Southampton–West Ham United 1–1 (Perraud 20., ill. D. Rice 64.)

Az élmezőny állása: 1 Arsenal 27 pont (24–10, 10 meccs), 2. Manchester City 23 (33–10, 10), 3. Tottenham 23 (22–10, 10), 4. Chelsea 16 (13–10, 8), 5. Manchester United 15 (13–15, 8), 6. Newcastle United 14 (17–9, 9), 7. Brighton 14 (14–11, 9), 8. Liverpool 13 (21–12, 9)

(Borítókép: Peter Byrne/PA Images via Getty Images)

Rovatok