Index Vakbarát Hírportál

Összefoglaló

Percről percre A Ferencváros kiharcolta a kupatavaszt: csoportelső és nyolcaddöntős az El-ben!

Bár az első félidőben egyáltalán nem játszott jól, a szünet utáni teljesítményével a Ferenváros megszolgálta és végül a 82. percben született góllal ki is harcolta a döntetlent az AS Monaco elleni második csoportmeccsén. Ezzel Sztanyiszlav Csercseszov együttese megszerezte azt a kulcsfontosságú pontocskát, amely nemcsak a tavaszi folytatást, de a csoportelsőséget is garantálja az együttes számára. 2004 óta először lesz magyar klubcsapat a nemzetközi kupaporondon tavasszal is!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 15’

    Jól kezdett a magyar bajnok, de az utóbbi percekben már inkább az FTC térfelén zajlott a játék. A Monaco labdabirtoklásban át is vette a vezetést. Az UEFA statisztikusai szerint 54 százalékban volt eddig a vendégek lábán a labda. Ráadásul a hercegségieknek akadt már három veszélyes gólszerzési kísérletük is. A Ferencváros neve mellett egyelőre egy kaput eltaláló kísérlet szerepel – az sem volt extra.

  • 11’

    A Monaco érezhetően jobban pörög, mint a Hercegségben lejátszott, szeptemberi meccsen, amikor a második félidőben született Vécsei-góllal óriási meglepetésre győzni tudott az FTC... Kérdés, meddig bírja ezt a rohanást a két együttes. Pontosabban: melyik fárad bele előbb? 

  • 8’

    A Ferencváros érezhetően többet birtokolja a labdát, ráadásul rendre el is jut a monacói tizenhatos előterébe, nagy helyzetet azonban nem tudott kialakítani. Ezzel szemben a vendégek eddig kétszer rázták meg magukat, az egyikből lesgólig, a másikból kapufáig jutottak... Hosszú 90 perc lesz ez így. 

  • 6’

    Érdekesen perdül a labda a bal felső sarok irányába Ben Yedder lövése után, Dibusz nem túl magabiztos mozdulattal csak-csak kitenyereli onnan, de épp Fofana elé üti, ezt a próbálkozást Wingo blokkolja a gólvonal előtt, ismét Ben Yedder elé kerül a labda, ő meg egy pattanás után, átvétel nélkül tüzel ezúttal, de 8 méterről messze a kapu fölé lő!

  • 4’

    Volland ugratta ki a leshatáron helyezkedő Ben Yeddert, a fradisták egy emberként intik be a lest, a partjelző viszont kivár, a francia szélső kissé balra húz, majd éles szögből Dibusz lábai között a kapuba lő! A labda a bal felsőbe perdül, de aztán szinte azonnal lendül az asszisztens zászlaja is. Végigengedték, ahogy a VAR-korszakban immár illik, meg is nézik a biztonság kedvéért, de nem adják meg. Valóban les volt... 

  • 3’

    Két és fél perc után meg is van az első FTC-helyzet: Zachariassen lépett ki jó ütemben a 16-os jobb oldalánál, kapta is a kiugratást, ám kissé kisodródott, éles szögből középre tett labdáját pedig magabiztosan ölelte magához Alex Nübel. 

  • 1’

  • Halottak napja még picit odébb, a vendégek mégis gyászosan festenek, legalábbis ami a mezüket illeti. A már-már feketébe hajló, sötétszürke rövidnadrághoz és sportszárhoz ugyanilyen színű dressz járt felül... 

  • A zöld-fehérek által felhúzott és megfeszített molinón az FTC mint F1-es autó száguld az Európa-liga-tavasz felé, a Crvena zvezda címerével díszített vörös autó pedig rommá törve füstölög. Szerencsére futballban eggyel etikusabb elütni a riválist a továbbjutástól, mint az autósportban szó szerint megtenni ugyanezt... 

  • Az FTC zöld-fehér csíkos hazai szerelésében, fehér nadrággal és sportszárral, az AS Monaco egyelőre melegítőfelsőben, sötétszürke nadrágban és ehhez színben passzoló sportszárban. No de a felsőjük színe sem lesz sokáig kérdés... 

  • Felcsendült a Fradi-induló, a drukkerek többsége feláll a lelátón, amely a vendégszektor kivételével szépen megtelt. Monaco-szurkoló úgy negyed-ötödannyi érkezett, mint amennyit be tudna fogadni belőlük a Groupama Aréna. Még kicsivel több mint öt perc a kezdőrúgásig. 

  • Kevesebb mint 15 perc a kezdésig, a helyi műsorközlő újra ismerteti a kezdőcsapatokat, a Fradi-tábor végig skandálja is a keresztneveket, majd elhangzik a „Hajrá, Fradi!” a hangosbemondóból, mire jön az Újpestnek szóló „Mocskos lilák!” és még egy „B.zi MLSZ!” felkiáltás is. Hiába, az igazi rivalizálás még mindig a derbi egyeseknek, mindegy, hogy milyen meccs következik épp. Mondjuk, ha újpesti lennék, ezt egyértelmű bóknak élném meg, főleg a két klub jelenét ismerve. 

  • Mivel Knoester eltiltott, kulcskérdés volt, hogy Csercseszov kit küld harcba Samy Mmaee párjaként a védelem tengelyében, végül Botka Endrére esett a választás, aki a válogatottban és az FTC-ben is inkább szélső védőként szokott bizonyítani. Más kérdés, hogy annyira nagy választéka nem is volt az orosz mesternek, és Botka bevetésének is örülhet, hiszen a 28 éves játékos maródi volt az elmúlt napokban. Pont úgy, mint a másik opció, Adnan Kovacevic – csakhogy a bosnyák szeptember közepe óta nem lépett pályára, így jóval nagyobb meccshiánnyal küzd, mint magyar válogatott kollégája…

  • Philippe Clement vezetőedző elsősorban hatékonyabb játékot vár az AS Monaco labdarúgócsapatától csütörtökön a Ferencváros elleni Európa-liga-mérkőzésen – számolt be róla az MTI.

    Hazai pályán megvoltak a lehetőségeink, de mind kimaradt, ezért most hatékonyabbnak kell lennünk – fogalmazott a szerdai sajtótájékoztatón a belga tréner. – A Ferencváros nagyon veszélyes a hirtelen tempó- és irányváltásaival. Nem véletlenül van kilenc pontja, egyetlen veresége alkalmával is sok helyzete volt. Éppen ezért kell nekünk is elöl sokkal hatékonyabbnak lennünk.

  • Előbb némi füttyszó kíséretében a vendég monacóiak kocogtak ki a pályára, majd néhány perccel később a ferencvárosi mezőnyjátékosok is megkezdték a labdás bemelegítést. A szurkolók is beénekelnek apránként – a jó 20 perccel ezelőtti csendes légkörnek most nyoma sincs. Lassan, de biztosan telik a lelátó is. 

  • Ahogy legutóbb a Crvena zvezda elleni hazai meccsen, ezúttal is négy magyar játékos kapott helyet a zöld-fehérek kezdőjében, a kapuban szokás szerint Dibusz Dénes, a védelemben – igaz, kissé szokatlan helyen, a jobb oldali középső bekk posztján – Botka Endre, a bal szélen Pászka Lóránd, a középpálya közepén pedig Vécsei Bálint szerepel majd az első perctől. 

  • Enea Jorgji lesz a játékvezető, a segítői Denis Rexha és Ridiger Cokaj a két oldalvonalnál, tartalékként a cserék lebonyolításában pedig Florian Lata működik még közre. Ők mind albánok. A videobírói szobában egy spanyol, Juan Martínez Munuera hozza majd meg a legfontosabb döntéseket, ha akad kétes szitu a pályán. 

  • Az FTC már most – két meccsel a csoportkör vége előtt – átírt több magyar rekordot is az európai kupaporondon: a pontszámot illetően a mostanit megelőző legjobb magyar teljesítmény 2018-ban a Mol Vidi FC-hez és 2019-ben a Ferencvároshoz fűződött – mindkétszer az Európa-ligában: előbbi két győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel, utóbbi pedig egy sikerrel, négy pontosztozkodással és egy kudarccal zárt hétpontosként a négyesében.

    A legtöbb győzelmet, szám szerint kettőt korábban csak a székesfehérváriaknak sikerült aratniuk, méghozzá a 2012-es és a 2018-as El-szereplésük alkalmával. Ezeket a csúcsokat azonban most átírta az FTC azzal, hogy négy forduló alatt három győzelemmel kilenc pontot gyűjtött az El-ben.

  • Az AS Monaco közösségi médiás csapata posztolt néhány képet, hogyan fest kezdés előtt a Groupama Aréna vendégöltőzője, immár a francia színeket képviselő klub szereléseivel a kisszekrények alatt. 

  • A stadion körül és a stadionban is jóval kevesebben vannak egyelőre, mint két hete a Crvena zvezda elleni csörtén voltak. A hangulat is sokkal békésebb, szól a Nélküled Fradi-lemezes feldolgozása, a belgrádiak elleni találkozóhoz képest könnygáznak nyoma sincs. Az ember orrát maximum a késő őszi hideg facsarhatja, bár az sem vészes, volt a napokban sokkal hűvösebb is. 

  • Az FTC orosz szakvezetője igen diplomatikusan reagált a kérdésre – a hercegségbeliek hullámzó teljesítményére – a szerdai sajtótájékoztatón. 

    Ha csak az eredményeiket nézzük, igaz lehet a kiegyensúlyozatlanságról szóló észrevétel. A játékuk, a mutatott teljesítményük viszont közel sem ingadozik annyira. A Trabzon elleni idegenbeli meccsük is ezt mutatja, jól kezdtek, aztán kaptak egy szerencsétlen gólt. Nem véletlen, hogy évek óta ott vannak a nemzetközi porondon, hol az Európa-ligában, hol a Bajnokok Ligájában. Egy nagyon erős, rutinos ellenfélről van szó, amely hosszú ideje nyújt konzisztens teljesítményt magas szinten.

  • A Monaco a legutóbbi három tétmérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni, ráadásul a Trabzonspor elleni, idegenbeli El-meccsel együtt a háromból kétszer is négy gólt kapott. A francia L’Équipe sportmagazin a vasárnapi találkozó leggyengébb játékosának a vendégkaput védő Alex Nübelt választotta meg – a Bayern München által kölcsönadott, 26 éves futballista mindössze hármas osztályzatot kapott. 

  • Mint már emlegettük, a zöld-fehérek a hétvégén fontos rangadót nyertek az NB I-ben, a Puskás Akadémia otthonában 4–2-re győzedelmeskedve. A Monaco kevésbé zárt jó hétvégét, 4–3-ra kikapott a francia élvonalban a Lille-től, és vissza is csúszott a liga 6. helyére. 

  • A nyolc kvartett első helyezettje automatikusan az El nyolcaddöntőjébe kerül, a második helyezettek továbbjutnak a csoportból, és a BL-csoportok harmadik helyezettjeivel csapnak össze azért, hogy a legjobb 16 közé bekerüljenek, a harmadikak pedig az Európa-konferencialigába kerülnek, ahol az ottani másodikakkal csapnak össze a nyolcaddöntőért.

    A Ferencváros tehát csak akkor nem folytathatná tavasszal a nemzetközi menetelését, ha a csoport negyedik helyén zár (ahogyan például egy évvel korábban). Eddig azonban parádésan teljesítenek a zöld-fehérek, négy kör után három győzelemmel és egy vereséggel, 9 pontot szerezve vezetik a H csoportot.

  • A szerdai sajtótájékoztató egy pontján még az is elhagyta az orosz mester száját, hogy az AS Monaco is van olyan jó csapat, mint Puskás Akadémia, így legalább akkora küzdelmet vár, mint a Felcsúton hétvégén 4–2-re megnyert NB I-es bajnokin.

    Szerettünk volna jó eredményt elérni, a magyar bajnokságban nagy konkurenciát jelentenek. Mindent bele akartunk adni, részben azért is, mert alapvetően jó formában vagyunk, és ezt a lendületet szerettük volna átmenteni a Monaco ellen is. A francia hasonlóan jó csapat, ha nem még jobb is, mint a Puskás, szóval hasonlóan jó mérkőzésre számítok – mondta Csercseszov.

  • Mint írtuk, a tavaszi El-folytatáshoz egyetlen pont is elég lenne a Ferencvárosnak. A csapat szerdai sajtónapján adta hát magát a kérdés, elégedett lenne-e Csercseszov mester a döntetlennel:

    Mindkét csapatnak nagyon fontos meccse lesz, nem akarok pontokról, pontszerzésről beszélni most, a lényeg, hogy holnap este jó teljesítményt nyújtsunk a pályán, és kihasználjuk a helyzeteinket

    – kerülte meg a választ az orosz szakember.  

  • 21.00-kor útjára indul a labda a Groupama Arénában, ahol a Ferencváros ellenfele az AS Monaco lesz, a két csapat összecsapásán pedig nem kisebb a tét, mint a zöld-fehér együttes biztos továbbjutása a csoportból, amivel 2004 óta az első kupatavaszt megélő magyar együttes lehet Sztanyiszlav Csercseszov együttese. 

    Tartsanak az Indexszel, percről percre frissülő tudósításunkban igyekszünk minden fontos mozzanatról beszámolni az est során!

Rovatok