Index Vakbarát Hírportál

A Fradi nemzetközi kupatavaszát már csak óriási pech akadályozhatja meg

2022. október 27., csütörtök 05:54 | aznap frissítve

A Ferencváros 21 órától lejátssza utolsó előtti csoportmérkőzését az Európa-liga 2022–2023-as kiírásában, a Monaco elleni találkozót megelőzően végignéztük, a remekül álló magyar bajnoknak milyen opciói vannak a hátralévő két körben.

Mit ér az első, a második, a harmadik és a negyedik hely?

Kezdjük az alapokkal, a nyolc kvartett első helyezettje automatikusan az El nyolcaddöntőjébe kerül, a második helyezettek továbbjutnak a csoportból, és a BL-csoportok harmadik helyezettjeivel csapnak össze azért, hogy a legjobb 16 közé bekerüljenek, a harmadikak pedig az Európa-konferencialigába kerülnek, ahol az ottani másodikakkal csapnak össze a nyolcaddöntőért.

A Ferencváros tehát csak akkor nem folytathatná tavasszal a nemzetközi menetelését, ha a csoport negyedik helyén zár (ahogyan például egy évvel korábban).

Eddig viszont parádésan teljesítenek a zöld-fehérek, négy kör után három győzelemmel és egy vereséggel vezetik a H-csoportot.

1. Ferencváros 9 pont (7–7), 2. Trabzonspor 6 (9–7), 3. Monaco 6 (4–6), Crvena zvezda 3 (6–6)

A hátralévő két forduló párosítása:

5. forduló

21.00: Ferencváros–Monaco (francia)

21.00: Crvena zvezda (szerb)–Trabzonspor (török)

6. forduló (november 3.)

18.45: Trabzonspor (török)–Ferencváros

18.45: Monaco (francia)–Crvena zvezda (szerb)

A korábbi eredmények

1. forduló

Ferencváros–Trabzonspor (török) 3–2 (Tokmac 5., 44. – a másodikat 11-esből, A. Traoré 29., ill. M. Gómez 39., Bozok 71.) 

Crvena zvezda (szerb)–Monaco (francia) 0–1 (Embolo 74. – 11-esből)

2. forduló

Monaco (francia)–Ferencváros 0–1 (Vécsei 80.) 

Trabzonspor (török)–Crvena zvezda (szerb) 2–1 (Hamsík 16., Trezeguet 68., ill. V. Nikolics 89.)

3. forduló

Crvena zvezda (szerb)–Ferencváros 4–1 (Kanga 27., 60. – az elsőt 11-esből, Sz. Mitrovics 35., Katai 50., ill. Zachariassen 71.) 

Monaco (francia)–Trabzonspor (török) 3–1 (Ben Yedder, 14., 45+2. – a másodikat 11-esből, Disasi 55., ill. Bakasetas 72.)

4. forduló

Ferencváros–Crvena zvezda (szerb) 2–1 (Zachariassen 22., S. Mmaee 61., ill. Sz. Mitrovics 55.) 

Trabzonspor (török)–Monaco (francia) 4–0 (Sarr 44. – öngól, Vitor Hugo 48., Bardi 57., Trézéguet 69.)

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények számítanak (hármas egyenlőségnél minitabella dönt, négyesnél ez nyilván megegyezik), az ezeken szerzett több pont, a jobb gólkülönbség, majd a több szerzett gól.

Ha ezek mind megegyeznek, akkor a hat találkozó összesített gólkülönbsége határoz, majd a több szerzett gól, az idegenben szerzett összesített gólok száma, a csoportban aratott győzelmek mennyisége, a csoportban aratott vendégsikerek száma, a fegyelmi pontok (sárga lap=1 pont, két sárga=3 pont, egyből piros=3 pont) mennyisége és a koefficienspontok száma dönt.

Fontos kitétel viszont, hogy az egymás elleni eredményeknél már nem számítanak az idegenben szerzett gólok, vagyis ha egy csapat 4–3-ra nyer otthon, majd 1–0-ra kikap idegenben, az ugyanúgy holtversenynek számít, és a következő lépcsőre csúszunk.

Már csak óriási pech akadályozhatja meg a kupatavaszt

Az alapok után nézzük is meg a legrosszabb forgatókönyvet: hogyan érhet még idén véget a Ferencváros menetelése?

Az a jó hírünk, hogy ahogyan a magyar labdarúgó-válogatott Nemzetek Ligája-esélyeinél, ezúttal is a lehetséges 81 forgatókönyvből csak egy eredményezné a búcsút – ráadásul itt még ez nem is feltétlenül lenne biztos, mint a válogatottnál lett volna!

A Ferencváros ugyanis már csak abban az egy esetben zárhat a negyedik helyen, ha mindkét meccsét elbukja ÉS a Crvena zvezda mindkét meccsét megnyeri, TOVÁBBÁ az így kialakuló négyes holtversenynél a magyar összesített gólkülönbsége a legrosszabb – illetve hát a tie-breaker további esetei is, ha ugyanolyan a gólkülönbsége, de kevesebb a szerzett gólja, és így tovább.

Ha a Fradi mindkét meccsét elbukja, akkor amúgy legfeljebb mínusz kettes lehet a gólkülönbsége, a Trabzonnak jelenleg +2, ehhez jön a Fradi elleni siker (legalább +3), valamint a Crvena elleni vereség (aminek ezen a ponton legalább ötgólosnak kellene lennie, hogy a Fradi mögé essen a török együttes).

A Crvena zvezda ugyanúgy nullás jelenleg, szóval itt a legrosszabb esetben is +2 lenne, vagyis biztosan előzné a magyar együttest.

A Monaco mínusz 2-ről indulna, a Ferencváros megverésével ez javulna, de a Crvena zvezda elleni vereséggel romolhat is, szóval még arra is van esély, hogy a hercegségbeliek a Fradi mögött zárnának ebben a forgatókönyvben, hiába jött be a 81 opció egyetlen rossz kimenetele.

A Monaco ellen már egy iksz is elég, az El-folytatáshoz – egy siker a nyolcaddöntő kapuját jelenthetné

Mind a 80 alternatív forgatókönyv azt jelentené, hogy a budapestiek legalább az Európa-konferencialigában folytatják – és ugye még ennél az egynél sem teljesen kizárt ez.

Újabb jó hír, ha a Ferencváros nem kap ki a Monacótól csütörtökön (sem), akkor már biztosan megelőzi a Ligue 1-csapatot, ahogyan a Crvena zvezdát is, következésképpen fixen az Európa-ligában folytatná!

Sőt ha a Ferencváros újra legyőzné a hercegségbelieket, akkor a lehetséges 27 opcióból már csak akkor nem zárna csoportelsőként – és jutna automatikusan a nyolcaddöntőbe –, ha a Trabzonspor mindkét meccsét megnyeri, és az azonos pontszám esetén rangsoroló pontokat tekintve jobban végez (3 lehetséges kimenetel).

Ez összejöhet a törököknek egy legalább kétgólos sikerrel (itthon 3–2 lett a vége), vagy egy egygólos sikerrel és jobb összesített gólkülönbséggel (a Trabzon ez esetben legalább +4-es lenne, a Ferencváros a törökök elleni vereséggel rontaná a nullás mutatót, vagyis legalább öttel kéne vernie a Monacót, hogy maradjon esély).

Amúgy egy csütörtöki iksznél is óriási esély van az első helyre még, hiszen a Trabzonspornak ugyanúgy a két siker érhet továbbjutást (ez is három 3 opció), vagy a Crvena zvezda elleni iksz után a Fradi legyőzése is jó lehet, de csak akkor, ha a Monaco nem nyer a szerbek ellen.

Ha ugyanis iksz a Fradi–Monaco, a Crvena zvezdával ikszelő Trabzonspor legyőzi a Fradit, a Monaco pedig megveri a szerbeket, akkor hármas holtverseny jönne létre tíz ponttal. Ekkor a minitabellán a Crvena zvezda elleni meccsek esnének ki, és mivel ebben az esetben a szerbeknek ellenünk három, a törökök ellen egy, a monacóiak ellen nulla pontjuk lenne, így Fradi, Trabzonspor, Monaco sorrendben végeznének a gárdák.

Elképesztő körbeverések jöhetnek ki – még a Monaco elleni vereség is bőven beleférhet!

Mivel eddig minden meccset eldöntött valamelyik gárda, elképesztő körbeverések jöhetnek ki. A 81 opcióból 46 alkalmával van legalább sima holtverseny, akad négy hármas, és a már említett sima is.

A Ferencváros adott esetben még egy Monacótól elszenvedett vereség esetén sem kellene hogy lemondjon sem az El-folytatásról, sem az első helyről!

A 27 ilyen esetből ugyanis 10-szer még így is fixen első lehetne, ötször pedig ha csupán eggyel kap ki a Fradi, akkor az összesített gólkülönbség akár újra segíthetne (a Monacóval szemben) – vagyis csak 12 alkalomnál szállna el végleg a mieink esélye.

Vereség esetén is lehet hármas holtversenyben érdekelt a Fradi, és ez az előzőhöz hasonlóan elsőséget hozna! Ez esetben a szerbeket megverő Trabzon ellen ikszelnének a zöld-fehérek, miközben az utolsó körben a Monaco is csak döntetlent játszik. A 10 pontos körbeverésnél itt is a Fradi hét pontja lenne a legjobb, de itt a hercegségbeliek lennének a másodikak, a törökök a harmadikak.

Akad még két lehetőség, amikor hárman zárnak egyformán, de ez minket kevésbé zavarna, hiszen ekkor a Ferencváros 13 ponttal megnyerné a csoportját, a hétig jutó riválisok előtt. Ez mindkét esetben a Crvena zvezda bukását hozná el, és a második helyről az határozna, hogy a Fradi melyik a Trabzonspor, Monaco kettős közül melyiket győzi le és melyikkel ikszel – a pontot szerző húzná a rövidebbet.

Összefoglalva – óriási esély előtt a magyar bajnok!

A Monaco elleni mérkőzést megnyerve a 27 forgatókönyvből tehát 24 lenne biztosan jó (ami kúszhat akár 27-re is, ha óriási különbséggel jön össze a Ligue 1-gárda legyőzése), iksznél 22 opció hozna első helyet, vereségnél pedig 10, ami akár 15-ig növekedhetne.

Ha a Fradi bármilyen formában pontot szerez a hátralévő két körben, akkor már fixen az El-ben folytathatja, két döntetlennél pedig biztosan csoportelső is.

Ha mindkét alkalommal vereség jönne össze, akkor is marad még esély a második helyre, bár ekkor a Crvena zvezda segítségére is szükség lenne, de ebbe most már tényleg ne menjünk bele.

Ön szerint hogyan vége csoportjában a Ferencváros?

  • 867
    Csoportelsőként az El nyolcaddöntőjébe jut!
  • 598
    Meglesz továbbjutást érő második hely, jöhet a BL-rivális
  • 188
    Harmadikként az Ekl-ben folytathatja a magyar bajnok
  • 78
    Semmi sem jön össze, negyedikként kiesik

(Borítókép: A Ferencváros a Crvena zvezda legyőzésével kis túlzással bebiztosította a kupatavaszát – MTI/Illyés Tibor)

Rovatok